Ana SayfaSEOApp Indexing: Uygulamanızı Google'da Nasıl İndekslersiniz?

App Indexing: Uygulamanızı Google’da Nasıl İndekslersiniz?

-

Sürekli büyüdüğünü çeşitli mecralarda çeşitli istatistikler ile karşımıza çıkan mobil dünyada hızla büyümeye devam eden uygulama marketindeki uygulama sayısı şimdiden 5.7 milyondan daha fazla. Bu kadar çok uygulamanın yer aldığı, rekabet düzeyinin çok yüksek olduğu mobil dünyada birinci sınıf diye tabir edebileceğimiz uygulamalar için bile devamlılık oldukça zor. Keşfedilebilirlik seviyesinin çok yüksek olması sebebiyle son bir kaç senedir App Store Optimization (ASO) çok daha kritik bir hal aldı.

Mobil dünya ve doğal olarak uygulama marketlerindeki uygulama sayısı o kadar hızlı gelişiyor ki şu anda tek başına ASO (Uygulama Market Optimizasyonu) yeterli olmuyor, çok daha fazla çaba harcamak gerekli. Bir uygulama geliştirici pazarlama stratejisini hazırlarken uygulamasını daha görünür hale getirmek için video çalışması ve iyi bir metin hazırlamak zorunda, burada kullanılan fiil özenle zorunda olarak seçilmiştir. Yapılan ASO çalışmalarına paralel olarak kullanıcılara ulaşma ve yükleme sayısını arttırmak için artık değerlendirmeniz gereken bir başka pazarlama tekniği daha var!

App indexing tekniği ile hem Android hem de iOS uygulama marketlerinde yer alan mobil uygulamaların web arama sonuçlarında yer alabilmesi ve indekslenebilmesi mümkün. Bu yeni teknik bir trend halini almaya doğru ilerliyor ve mobil uygulama görünürlüklerinin arttırılması mümkün.

App indexing tekniği ile hem web sitenizin hem de uygulamanızda yer alan sayfalarınızın Google arama sonuçlarında yani Google Play Search ve Apple App Store dışındaki aramalarda da kullanıcılara ulaşabilirsiniz. Kullanıcıların mobil cihazlarından yaptıkları aramalarda Google tarafından uygulamalar da tavsiye edilir.

Google CEO’su Sindar Pichai yaptığı açıklama ile “Arama sonuçlarının %40’ında App Indexing sonuçlarının ilk beş sonucunu görebilirsiniz.” dedi. App indexing uygulama arama sonuçlarının geleceğine damga vuracak.

App Indexing Nedir?

App Indexing, Türkçe karşılık olarak mobil uygulama indeksleme olduğunu söyleyebiliriz ama terim olarak dilimize yerleşmediği için App Indexing olarak bahsetmeye devam edeceğiz. App Indexing, mobil kullanıcıların Google arama sonuçlarında uygulamaların “yükle” butonu ile birlikte yer almasını sağlar. Mobil cihazınızdan yaptığınız aramanın sonuçlarında  yer alan “yükle” butonuna tıkladığınızda uygulama cihazınızda yüklüyse açılır, uygulama cihazınızda yüklü değilse cihazınızın işletim sistemine göre Google Play Store veya Apple App Store’a yönlendirerek yüklemenizi sağlar. Bu teknik ile düzgün hazırlanmış içeriğe sahip olan mobil uygulamalar arama sonuçlarında indekslenir ve arama hacmine paralel olarak mobil uygulamanızı yükleyen kullanıcı sayısını arttırır.

App Indexing Tarihçesi

Google App Indexing 2013 yılı Ekim ayında sınırlı sayıda geliştirici ile birlikte başlatıldı. 2 seneye yakın süren çalışmalar sonrası Haziran 2015 yılında herkesin kullanımına açılmıştır. Mayıs 2015’te Google Chrome ve iOS ve Ekim 2015’te de Safari için kullanılmaya başlanmıştır.

App Indexing, net detayları ile geleneksel SEO için bir evrim anlamına geliyor. Google siteinizi indekslediği zaman uygulamanıza arama sonuçlarından trafik sağlayabilirsiniz. Uygulama içeriklerinin uygunluğu ve yüksek kalitesi ile birlikte çok daha kullanışlı hale gelen bir teknik olarak bundan sonra çok fazla duyacağımızı söyleyebiliriz.

Android İçin App Indexing

App indexing yaklaşık 2 ön plana çıkan yararlı vardır. Bir tanesi Google arama sonuçlarında ilk sayfada ve yükle butonu ile birlikte yer alması, diğeri ise önerilen aramalar (Suggested Searches) alanında yer alabilmeniz ve otomatik tamamlama (Autocomplate Function) özelliğinden logonuzun görüntü ile birlikte yararlanabilmeniz.

Android uygulamanızdaki içeriklerin Google’da indekslenmesi için uygulamanız gerekenler:

  • Linklerin Belirlenmesi: Google arama dizininde uygulama sayfalarınızın yer alması için yapmanız gereken ilk adım, uygulama içeriğinize doğru bağlantılar verdiğinizden emin olmaktır.
  • Linklerin Paylaşılması: Bir sonraki adımda Google tarafından keşfedilmek ve otomatik tamamlama özelliğinden yararlanabilmek ve arama sonuçları sayfasında çıkmak  için uygulamanızın linklerini paylaşmaktır. App indexing API kullanımı ile veya arama motoru botlarının uygulamanıza ulaşmasını sağlarsınız, uygulamanıza erişilmesini sağlamış olursunuz ve Google arama yönergelerinde yer alırsınız.
  • Uygulamanın Test Edilmesi: Belirlediğiniz ve paylaştığınız linkleri doğruluğunun test edilmesi önemlidir. Uygulamanız için hazırladığınız bağlantıların doğru çalışıp çalışmadığını test etmek için Webmaster Tools (Search Console)’da “Google gibi getir” alanını kullanarak testinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Performans Ölçümü: Bağlantılarınızın düzgün çalıştığından ve doğru paylaşıldığından emin olduktan sonra Google Analytics üzerinden tıklama, arama sorguları vb metrikler ile raporlar üzerindeki veriler ile performansını değerlendirmeniz gerekmektedir.

iOS İçin App Indexing

Önceden sadece Android uygulamaları Google’da indeksleniyordu fakat bir süre önce yapılan değişiklik ile artık iOS uygulamaları da bu özellikten yararlanabiliyor. iOS bağlantılarının sağlıklı olarak çalışması için kullandığınız iOS sürümünün 9 ve üzerinde olması gerekiyor.

iOS uygulamanızdaki içeriklerin Google’da indekslenmesi için uygulamanız gerekenler:

  • HTTP Linklerinin Belirlenmesi: Android uygulamaları için olduğu gibi iOS uygulamaları için de içeriklerin Google’a tanıtılması gerekmektedir. Bunu yapabilmek için hazırladığınız bağlantıların uygunluğu önemlidir. iOS 9 ve üzerinde kullanılabilen uygulamalarda URL’ler HTTP’leri kullanır ve uygulamanızı desteklemek için evrensel talimatlara uygun yapıda hazırlamışsanız bu kısımda dikkat etmeniz gereken başka bir nokta bulunmuyor. Aksi durumda ise evrensel bağlantılaraı destekleyecek şekilde uygulama site bağlantısı planlamanız gerekmektedir.
  • App indexing Ekleyin: Bir sonraki adımda app indexing eklenmesidir. CocaPods kullanarak kurulum yapabilir ve yönetebilirsiniz.Akabinde Podfile’da indekslenecek bağlantılar arasında yer vermeniz gerekir. Google yönergeleri ile hazırladığınız dosyaları Google AppIndexing alanına yüklemelisiniz ve Google sistemine uygulamanızı kayıt ettirebilirsiniz.
  • Uygulamanızı Kontrol Edin: Kurulumu tamamladıktan sonra Google arama sonuçlarında çıkmadan önce sizin test yapmanız gerekiyor. Vermiş olduğunuz bağlantıları Safari üzerinde deneyerek doğru çalıştığından emin olun.
  • Arama Performansını Geliştirin: Son maddede uygulama performansını geliştirmek amacıyla uygulamanızdaki içeriğin özgün ve kaliteli olması gerektiğini unutmayın. En iyi arama performansına ulaşabilmek için Google’ın tasarım ve içerik kurallarına uyumlu bir çalışma yaptığınızı Google Mobile Friendly üzerinden uygulamanızı kontrol edin.

Yukarıda belirtilen özet işlemlerden daha fazlasına ulaşmak istiyorsanız tıklayınız.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?