Ana SayfaSEOArama Motorlarının Tarihçesi

Arama Motorlarının Tarihçesi

-

Arama motoru dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen tabi ki Google, biraz ilgili olanlar Bing, Yahoo, Yandex vb arama motorlarını da bilirler hatta aktif olarak kullanırlar fakat şu an ülkemizde çok büyük bir kesim Google kullanmakta hatta internetin açılış sayfası olarak kabul etmekteler. Şimdilerde hayatımızda çok fonksiyonlu olarak yer bulan Google ilk arama motoru değil hatta ilklerden bile değil. 1990’da ortaya çıkan arama motorları sürekli kendilerini geliştirmekteler ve yeni özellikler ile kullanıcı sayılarını arttırmayı hedeflemekteler. Şimdi 1990’dan başlayarak arama motorlarının tarihçesi nasılmış bir göz atalım.

En Çok Kullanılan 21 Arama Motoru

İlk Arama Motoru ve Arama Motoru Tarihçesi

  • 1990 yılında şimdi pek çoğumuzun önceden adını duymadığı Archie ilk arama motoru olarak karşımıza çıkıyor. İlk arama motoru algoritması günümüzdeki arama motoru yapısından çok farklı, şimdilerde bilgisayarımızda dosya araması yaptığımız gibi dosya arama üzerine kurgulanmıştı. Şimdi oldukça basit geliyor bize ama o dönemde önemli bir keşifti.
  • 1991 yılında Archie mantığında çalışan Veronica ve Jughead arama motorları dünyasına katıldılar.
  • 1993’te Matthew Gray, Wandex isimli indeks adı oluşturmak için kullanılan ilk internet botunu üretti.
  • 1993’ün sonlarında internet botu olmayan Aliweb dosya dışında web sitelerinin verilerini kullanarak çalışan ilk arama motoru olarak tarihteki yerini aldı.
  • 1994 ise yeni arama motorlarının karşımıza çıktığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Kendi dizinlerini kullanan, tasarlanan sorgu programına arayüz ve web formu olarak karşımıza çıkan JumpStation, ilk full text (tam metin) arama motoru olan WebCrawler, ticari manada ilk pazarlanan Lycos arama motoru saflarında yerini aldı. Sonrasında Megallan, Excite, Infoseek ve AltaVista gibi pek çok arama motoru ile tanıştık.
  • 1995’te ise yukarıda saydığımız arama motorlarının arasından sıyrılıp popüler hale gelen Yahoo web sayfalarını bulmanın en popüler yolu olmuştu.
  • 1996, Şimdilerde Google’dan sonra hayatımızda ufak da olsa yer alan Yandex (Yet Another Index) ise 1996 yılında kurulmuştur.
  • 1998, Hayatımızda önemli etkilere sahip olan Google ise 1998’de kuruldu, Google Search’ün hayata geçmesi ise 1999 yılında gerçekleşti.
  • 2009, Şimdilerde Bing olarak bildiğimiz Microsoft’un arama motoru ise 2009’da “Kumo” adıyla tanıtılmıştı.

Google’ın Yükselişi

Sürekli yeni geliştirmeler ile ortaya yeni şirketler çıkartan arama motoru dünyası 2000’li yılların başından itibaren Google’ın geliştirdiği çeşitli araçlar ile domine ettiği ve dünya çapında popülaritesi giderek artan bir arama motoru olarak hayatımızdaki yerini almaya devam ediyor. Şu anda Google arama yapılan her siteyi kendisine rakip olarak düşünüyor ve planlamalarında tüm rakiplerinin analizini değerlendirerek geliştirmelerine devam ediyor. Yukarıda bahsettiğimiz geçmişten günümüze arama motoru türleri haricinde şimdilerde çok fazla kullanılan Amazon, Facebook, Twitter ve hatta kendi bünyesinde olmasına rağmen Youtube gibi sosyal mecraları da rakipleri arasında görüyor. Bu siteler özellikle ellerindeki farklı bilgileri değerlendirerek farklı algoritmalarda arama motorları inşaa edebilmeleri aslında Google ile rekabet edebilmelerini sağlıyor.

Buna en yakın örneği Facebook’un 2015’in son çeyreğinde duyurduğu ve Amerika’da belirli bir kısma test olarak açılan Graph Search ile sosyal arama motoru olmaya çalışması. Facebook’un hantal olan site içi arama sonuçlarının yetersizliği ve kullanıcıların Google veya Twitter’a gitmesini önleyip daha fazla sitede zaman geçirmesini sağlamak.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

5 YORUMLAR

  1. aramamotoru.com alan adı oldukça global ama alan adını değerlendirirken blog mantığı bence olmamış, aramamotoru.com bri türk arama motoru olabilirdi. Altında Adwords sistemi mi reklam paneli Google Adsense gibi yayıncı paneli Google Analytik gibi web site optimizasyon veya analitik düşünce özelliği olan bir proje olabilirdi. 🙂 WordPress Readable temasıda oldukça güzel bir tema sade ve güzel bir kaç kez kullanmışlığım oldu..

    blog tarzında aramamotoru.com u sıkı sıkı takip edeceğim emeğe saygı..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Nöropazarlama Nedir

Nöropazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

0
Nöropazarlama beyindeki satın alma algılarını inceleyerek; insan davranışlarının, karar alma süreçlerinin ve tüketici tercihlerinin anlaşılmasında nörobilimsel tekniklerin kullanılmasını içerir. Nöropazarlama, tüketicilerin beynindeki aktiviteleri inceleyerek,...