Ana SayfaSEO2022 Google sıralama faktörleri (en önemli kriterler)

2022 Google sıralama faktörleri (en önemli kriterler)

-

Google arama sonuçları sıralamasında 200’ü aşkın kriteri kullanıyor. Her gün 5.14 milyar aramanın yapıldığı arama motorunda üst sıralarda yer almak her geçen gün zorlaşırken 2022 yılı itibariyle Google sıralama faktörleri arasındaki 10 önemli Google sıralama faktörüne yer verildi.

Seo İçin En Önemli 8 Sıralama Faktörü Nedir?

İşte 2022’de önemsenmesi gereken Google sıralama faktörleri

1. Yüksek kaliteli içerik

Google, kullanıcılara sunulacak içeriği her zaman önemsedi. Son yıllarda yapılan güncellemeler ile birlikte içeriği daha fazla ön plana çıkaran Google, web sitelerinde de bu yönde bir değişimin olmasını hedefliyor. Web siteniz ne kadar optimize edilmiş olursa olsun, içeriğiniz değerli değilse, daha yüksek sıralamalar alması pek mümkün değil. Google’a göre içeriğin kalitesini belirleyen kriterler ise; orijinal, benzersiz ve değerli bilgiler sunması. Yeni ve benzersiz içerikleri daha çok seven Google, bu içeriklerin sorularına cevap vermesi, ona değerli bilgiler sağlamasını istiyor. Yüksek kaliteli içerikler üretmek isteyenler için önemsenmesi gereken kriterler ise şöyle;

  • Güncel ve yeni İçerik
  • İçeriği net ve detaylı bir şekilde anlatabilmek için yeterli uzunluk
  • Doğru içerik yapısı ve organizasyonu (Başlık, meta, maddeler, görseller ve alt başlıklar)

2. Backlink

İçeriğin ardından Google için en önemli bir diğer sıralama faktörü backlink. Google sıralamalarında doğrudan etkisi olan backlinklerin yüksek otoriteli sitelerden olması, web siteleri için çok daha değerlidir. Alınan linkler, otoriter siteler tarafından siteye referans verildiğini gösterir.

3. Arama amacı

Google için bir diğer önemli sıralama faktörü, içeriğin arama amacıyla eşleştirmesidir. Arama amacı ya da Türkiye’de daha çok bilinen adıyla arama niyeti, kullanıcının hangi bilgiye ulaşmak istediğini gösterir. Bu aşamada ise kullanıcıların aramalarına göre hangi sonuçlar ile karşılaşmak istediği de göz önünde bulundurulmalıdır.

En iyi WordPress temaları şeklinde yapılan bir aramada, kriterlere göre sıralanmış tema önerilerinin yer aldığı listeler öne plana çıkar. Bunun nedeni kullanıcıların pek çok alternatifi görerek bilgi almak istemesidir. Ancak yemek tarifleri alanında listelerden ziyade yemeğin nasıl yapıldığını anlatan video ve anlatımlar önem kazanır. Bu nedenle, herhangi bir konuda içerik oluşturulmak istendiğinde arama amacı ile içeriğin eşleşmesine dikkat edilmeli ve doğru içerik türü seçilmelidir.

4. Web site hızı

Mobil deneyimin ön plana çıktığı ve masaüstü kullanıcılarına göre daha fazla olduğu internette, site hızları artık Google’ın en güçlü kriterleri arasında. Yaptığı güncellemelerde ve açıklamalarda bu durumu sürekli ön plana çıkaran Google, yavaş açılan web sitelerini de bu nedenle arka plana atıyor. Web sitenizin hızını kontrol etmek için Google PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Böylece Google’ın sitenizin hızını nasıl gördüğünü daha iyi analiz edebilirsiniz.

5. Mobil uyumluluk

Web site hızı ile paralel bir şekilde getirilen mobil uyumluluk kriteri, farklı tarayıcı ve ekranlarda sitenin sorunsuz bir şekilde gösterilmesini ifade etmektedir.  2019’da mobil cihazlara öncelik vermeye başlayan Google, bu yıl itibariyle de mobil uyumluluğu daha fazla ön plana almaya başladı. Önceden masaüstünü birincil sürüm olarak kabul eden ve masaüstüne göre dizin oluşturan Google için artık mobil ilk sırada.

6. Domain otoritesi (DA)

Web sitelerinin daha iyi sıralama almasında etkili olan bir diğer kriter alan adı otoritesi olarak bilinen DA değerleri.  MOZ tarafından oluşturulan ve 1 ile 100 arasında değişen bu puanlar, web sitelerinin pek çok farklı kriterine göre belirleniyor. DA değerini arttırma yoluna giderek arama sonuçlarınızdaki sıralamalarınızı iyileştirebilirsiniz.

7. Anahtar kelime optimizasyonu

Her web sitesinin belirli bir alanı ve hedef kitlesi vardır. Arama motorlarında daha iyi bir sıralama alınması için doğru bir anahtar kelime planlaması yapılmalıdır. Girilecek her bir içerikte, arama odaklı bir kurgu hazırlanarak anahtar kelimeler doğru şekilde kullanılmalıdır. Web sitesindeki anahtar kelime optimizasyonunda aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz. 

  • Başlıklarda hedef anahtar kelimelere göre ilgi uyandıracak cümleler kurmak
  • Meta açıklamalarda odak anahtar kelimenin yer aldığı ve içeriği okumaya teşvik edici kelimelere yer vermek
  • Görsel alt metninde anahtar kelimelere göre seçimler yapmak
  • Bağlantı metninde sayfaları doğru kelimeler ile bağlamak
  • LSI anahtar kelimelerini kullanmak
  • Aşırı, gereksiz anahtar kelime kullanımından kaçınmak
  • Anahtar kelimeleri ve varyasyonlarını alt başlıklarda kullanmak
  • URL’de mümkün olduğu kadar anahtar kelimeleri kullanmak

8. Web sitesi yapısı

Web sitenin mimarisi, tarama ve indeksleme açısından önemlidir. Bu mimari ne kadar iyiyse, Google tarafından web sitesinin anlaşılması ve doğru bir şekilde indekslenmesi sağlanır. Sitenin yapısını iyileştirmek için WordPress’te site haritası oluşturmak, robots.txt dosyası hazırlamak öncelikli olarak yapılması gerekenlerdir. Teknik açıdan web site yapısı Google dostu olduktan sonra ise ara yüzde kullanıcılara daha iyi deneyim sunacak yeniliklere yer verilebilir.

9. Web sitesi güvenliği

Başarılı bir web sitesi mimarisinin yanı sıra sitenin güvenliği de Google için önemli bir metrik. HTTPS üzerinden hizmet verme gibi kriterler Google tarafından önemsenmektedir. Zararlı linklerden yönlendirme almak ya da web sitesinden zararlı görülen sitelere bağlantılar vermek ciddi güvenlik sorunlarına yol açacaktır. Bu nedenle güvenlik için sitenin iyi bir şekilde geliştirilmesi ve düzenli olarak güncellenmesi önerilmektedir.

10. Kullanıcı deneyimi

Listenin son sırasındaki Google sıralama faktörü ise kullanıcı deneyimi. Google açısından iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak kriterler belirlendiği gibi bu kriterler üzerinden siteler değerlendiriliyor. RankBrain adlı yapay zeka programından destek alan Google tıklama oranı, hemen çıkma oranı, bekleme süresi gibi pek çok detaya göre siteleri değerlendiriyor.

Eğer bir sitede kullanıcı içeriği beğenmediyse siteden hemen ayrılacağı için yüksek hemen çıkma oranı siteler bu konuda olumsuz sinyaller veriyor. Bu tip detaylara dikkat ederek doğru içerik politikası ile içerikler sunmak ise daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunacağı gibi Google için de sitenin öne alınmasını kolaylaştırıyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Kişiselleştirme Nedir?

İçerik Kişiselleştirme Nedir?

0
İçerik kişiselleştirme, sunulacak olan hizmeti, ilgi alanlarınızı, lokasyon, cinsiyet, yaşınız ve aramalarınız gibi birçok veriye dayanarak size özel hale getirmek olarak adlandırılabilir.  İstatistiklere göre...