Ana SayfaSosyal Medya2023 Sosyal Medya ve Influencer Trendleri Neler?

2023 Sosyal Medya ve Influencer Trendleri Neler?

-

Dünyamızın geldiği son noktada sosyal medyanın artık hayatımızın bir parçası olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Geçtiğimiz 2022 yılına ait verilere bakacak olursak dünya nüfusunun 8 milyarı geçmesine az kalmış iken küresel bazda mobil kullanıcı sayısının 5,48 milyar ulaştığı gözlemleniyor. İnternet kullanıcılarının sayısı ise Ekim 2022’de %3,5 artış ile son çeyrekte 5,07 milyara ulaşmış. Ayrıca zamanımızda kullanılan cep telefonlarının yaklaşık olarak 5’te 4’ü akıllı telefon kategorisinde yer alıyor. İnsanların zamanlarının çoğunu aktif olarak bu mecralarda geçirmesi hayatında da bu yönde kaymasına neden oluyor. Bundan dolayı da sosyal medya, sosyal bir alandan çıkıp ticari faaliyetlerin de gerçekleştiği bir alana evrildi.

Bu durum da sosyal medyayı, son yılların en popüler pazarlama yöntemi haline getirdi. Her yıl milyonlarca insanın bu evrene katıldığını unutmamak gerekir bu da yeni içerikler anlamına geliyor. Hootsuite’e göre bu platformlar temelinde hala boş zamanı değerlendirmek ve sosyalleşmek için kullanılsa da ticari güçleri de göz ardı edilemez. Bu durum sosyal medyanın markalar için satış arenası, influencerlar ve içerik üreticileri için ise gelir kapısı haline geldiğinin de göstergesi.

Markaların gözbebeği haline gelen mecrada etkin rol oynayan isimler ise influencerlar fakat bu konuda da seçenek fazlalığından güven problemleri ortaya çıkmış durumda zira büyük kitlelere hitap eden kişilerin güven oranlarının samimiyetsiz bulunduğu gerekçesiyle düştüğü gözlemleniyor. Gerek kişilerin gerek markaların gerekse influencerların etkileşim oranlarını koruması ve de artırması için güncel trendleri olarak takip etmeleri gerekli.

Yeni yılın ne getireceği tam olarak bilinmese de pazarın büyüyüp geliştiğine dair sonuçların net olduğu ve sosyal medyanın popülaritesinin yükselmesi söylenebilir konular. Zamanın hızlı aktığı devirde, trendler de hızlıca değişim göstermekteyken haftalık olarak tükenen trendler bile geçmişte yerini aldı fakat bir yıl gibi ve hatta daha da uzun bir zamana yayılan trendler de mevcut. Hal böyle iken yayınlanan raporlar incelendiğinde belirli trendlerin geleceğine dair sinyaller almak mümkün.

Kısa Video İçeriklerine İlgi Artışta

Zamanın hızlı aktığını, insanların bir şeyden sıkılmasının daha çabuk gerçekleştiği ve odak süresinin kısaldığı şu günlerde videoların kısalığı, kaliteli olması ve kendini iyi biçimde ifade etmesi önem arz ediyor. Zira insanlar çok fazla unsura maruz kaldığından etki alanı daralmış durumda. İnsanların yüzde 73’ü bir hizmet veya ürün hakkında bilgi edinmek istediğinde kısa videolara başvuruyor. Kullanıcı yönelimlerinin bu tür videolara olması içeriği üreten tarafın da bu alanda kendini geliştirmesini gerektiriyor.

Ticaret Ortamı Oluşturan Sosyal Medya

Geçtiğimiz 2022 yılında sosyal ticaret kararlı bir biçimde yükseldi. Peki nedir bu sosyal ticaret? Sosyal medya kullanıcılarının bu mecralar üzerinden ürün satın alımını gerçekleştirdikleri ticaret biçimi. 2023 yılında da sosyal medya platformlarının ticaret tarafında popüler alışveriş durakları olması beklentisi hakim. Hatta 2026 yılına kadar global sosyal ticarette gerçekleşecek olan satışların 6 trilyon dolara ulaşması yapılan tahminler arasında.

Yapılan alışverişlerin daha güvenli ve düzenli olması adına Instagram’da son zamanlarda Insta Shop özelliğini görüyoruz. Bu sistemden önce satıcı ile tüketici arasındaki bağ güvene dayalı ve düzensiz iken bu özellik ile düzen ve bağlantılar daha iyi hale geldi. Böylece kullanıcı sayısı da artış gösterdi. Firmalar, bu özellikle birlikte e-ticaret sitelerine takipçi ziyaretlerini gerçekleştirecek paylaşımları daha kolay biçimde yapıyor. Ürün paylaşımı ile Instagram üzerinden sitelerine ziyaretçi çekmesi daha kolay oluyor böylelikle satışların artışı gündeme geliyor. Uzmanlara göre 2023’te de Insta Shop’a ilgi giderek artacak ve pek çok firma tarafından kullanılacak.

Like and share social media. Hands holding smartphone with social media network icons. Marketing concept.

Instagram TV Kullanımı Artışta

Instagram’ın özellikleri arasındaki Instagram TV, piyasaya çıktığından bu yana en çok kullanılan özelliklerden biri. Hikayelerden daha uzun süreli içerik paylaşımı yapılabilen bu alanda üreticiler paylaşmak istedikleri videoları takipçilerine ulaştırıp gerekli bilgi aktarımını yapıyor. Vakit geçirmek isteyen kullanıcıların da uğrak noktası olan alanın 2023 yılında da kullanımının artacağı uzman görüşleri arasında.

Hikayeler Özelliği Aktifliğini Koruyor

Snapchat ile dünyamıza giriş yapan bu özellik şimdilerde Instagram, WhatsApp, Facebook, Twitter, Youtube vb. sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamalarında da etkin biçimde sıkılıkla kullanılıyor. Her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılan özelliğe özellikle Instagram çok fazla yatırım yapıyor. Markalar için de avantajlı bir özellik olan hikayeler, sunduğu imkanlarla etkileşim oranını artırıyor. Örneğin bir marka anket özelliği ile kitlesinin son durumunu kolayca analiz edebiliyor ve ona göre stratejiler geliştirebiliyor.

Yemek İçerikleri Bu Alanın Değişmeyen Trendi

2023 Instagram Trend Raporu’na göre ‘Mutfak’ trendi kültürel merak olarak belirlendi. Yıllardır süregelen bu trend 2023 yılında da yeme-içme içerikleri ile platformları işgal edecek. İlaveten raporda bilhassa yeni neslin yeni oluşan mutfak trendlerini öğrenmek için Instagram’ı arama motoru olarak kullandığı yer alıyor.

Arama Motoru Haline Gelen Sosyal Medya

Arama motoru deyince tüm dünyada akla ilk gelen Google oluyor. En azından bugüne dek oluyordu. Fakat son zamanlarda sosyal medyanın yaygın kullanımı ile özellikle gençlerin nereye gideceğine karar verme, beğendiği bir kıyafeti bulma veya tatil rotasyonu belirlemek için bu mecralara yöneldiği bilhassa da Instagram ve TikTok kullandığı görülüyor. Bu yönelim alışveriş konusunda daha da belirgin hale geldi. Pazarlamaya reklamcılıktan daha fazla fayda sağlayan sosyal medya, Z kuşağı için ürünleri değerlendirdiği, karşılaştırma yapabildiği ve nereye harcama yapacaklarını belirledikleri alan halini aldı bunu da arama motorundan daha çok sosyal medya üzerinden gerçekleştirir oldu. 2023 yılında da bu trendin güçleneceği aşikâr.

Sosyal Medya Trendlerinin İlki Influencer Pazarlama

Influencer Pazarlama son yıllarda olduğu gibi günümüzde de hala en önemli trend olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 2023 yılında büyük markalar bu alanda geri çekilmeler yaşayacak. Pazarlamada küçük ve orta ölçekli işletmeler artık söz sahibi olacak zira yaşanan ekonomik kriz ortamında pek çok büyük marka pazarlama alanındaki harcamalarında kısıtlama yoluna girdi ve bundan sonra da öyle devam edecek gibi duruyorlar. Bütçelerin içeriğine bakıldığında ilk sırayı influencerlar ile yapılan ve büyük sayılara sahip sponsorluk ve işbirlikleri alıyor.

Çeşitlilik Kavramı Değer Kazanıyor

2023 yılında ön plana çıkan konulardan biri de çeşitlilik. Hoşgörü ve yaşam tarzlarındaki farklılığa olan açıklık önem kazanacak. Değerlerine sıkı sıkıya bağlı ve esnek olmayan bir yapıda olan influencerların takipçi sayısında düşüş olabileceği öngörülmekte. Her ne kadar çeşitlilik istense de aynı kategori de farklı markalarla yapılan sık iş birlikleri güven sarsıcı olabiliyor. Bu dengeyi ayarlamak ise influencerlara kalıyor bunun yolu da kitlesini iyi tanımaktan geçiyor.

Toplulukları Takip Etme

Özellikle Z kuşağında ortaya çıkan kendini bir topluluğa ait hissetme zorunluluğu onları yeni arayışlara itiyor. Twich, Discord gibi platformlarda bu topluluklardan oldukça fazla mevcut. Hal böyleyken insanları etkileyen kişiler olarak tanımlanan influencerların da bu platformlara geçiş yapmaları 2023 yılı itibariyle daha da muhtemel.

Değişimde Influencer Etkisi

Dünyanın geldiği son nokta malum. Pandemi, savaşlar, ekonomik kriz ortamı, enflasyon, iklim krizi…

2023 yılında influencerlar, kitlelerini etkilemenin ilerisinde onlar üzerinde dönüştürücü bir güç olmalılar. Bu konuda rolleri değişimde ajan olmak ve kitlelerinde olabilecek en üst seviyedeki değişiklikleri teşvik etmek.

İçerikte Geri Dönüşüm

Yeni bir şey üretmenin zorlaştığı şu günlerde organik erişim uzun bir zamandır freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Durum bu iken takipçi sayısı fazla olan influencerlar bile başarının garantisi olamıyor. Bu nedenle yaratıcılık her zaman olduğu gibi ön plana çıkıyor. Var olanı en iyi şekilde revize eden etkileşim oranını yükseltiyor. Halihazırda ortaya çıkarılmış içeriği çaprazlama şekilde paylaşmak diğer etkileşim yollarından biri. Örnek vermek gerekirse TikTok videoları kolay bir biçimde Instagram Reels’a dönüştürülüp o alanda da kullanılabilir.

İlham Veren Kazanacak

Bilindiği üzere dekorasyondan örgü motiflerine, modadan sanata kadar birçok alanda ilham veren platformlardan en önemlisi de Pinterest. Üreticilerin bu platforma geçiş yaparak etki alanını artırmaları mümkün.

LinkedIn Dönemi

Diğer sosyal ağlara göre daha resmi olarak görülen LinkedIn, markalar ve influencerlar arasındaki iş birliklerini sağlamak adına heyecan uyandıran bir ağ. Zira markalar diğer sosyal ağları kullanmayan kişilere buradan ulaşabilirler. Şirketlerin, işe alım kampanyalarını influencer pazarlama yardımıyla ile artırmaları mümkün olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

0
Google ADS, reklam kampanyalarının etkinliğini arttırmak için çeşitli özellikler sunmaktadır. Dinamik anahtar kelime ekleme özelliği, reklamlarınızın alaka düzeylerini ve dönüşüm oranlarını artırma konusunda hayati bir...