Ana SayfaSEOGoogle açıkladı: Google Arama nasıl çalışır?

Google açıkladı: Google Arama nasıl çalışır?

-

Google, aramadaki bilgilerin nasıl düzenlendiğine dair kısa ve öz bir açıklama yaparak bir Google Arama nasıl çalışır? sorusunun cevabını verdi.

Google açıkladı: Youtube arama nasıl çalışır?

Google, şirketin blogunda yayınlanan yeni bir yazıda arama dizininin nasıl düzenlendiğini ve SERP’leri nasıl yararlı hale getirdiğini anlatıyor. Paylaşılan bilgilendirici yazıda, Google’ın arama sonuçlarını sunmakla ilgili birincil hedeflerinin neler olduğu anlatılmaktadır.

Her şeyden önce Google, arama sonuçlarındaki bilgileri taraması ve işlemesi kolay yollarla düzenlemeyi amaçlamaktadır. Google’ın bugün yaşadığı en büyük zorluk, yalnızca dışarıdaki her şeyi dizine eklemek değil, aynı zamanda bunları arama yapan kullanıcılara yararlı ve erişilebilir bir şekilde sunmaktır.

Aşağıda Google’ın açıklamasının küçük bir özetini bulabilirsiniz.

Google Bilgi Grafiği(Knowledge Graph) nasıl çalışır?

Google Arama sonuçları nasıl çalışır?

Google’ın ilk günlerinde arama dizini ayda yalnızca bir kez güncelleniyordu. Günümüzde düzenlenecek o kadar çok bilgi var ki, Google’ın arama dizini güncellenmeyi asla bırakmıyor aslında bırakamıyor.

Arama sonuçlarının taranmasını ve derlemesini kolaylaştırmak en büyük endişe kaynağıdır ve arama motoru sonuç sayfaları genellikle aranan bilgiye göre farklı bir formatta sunulur.

“İş ararken, genellikle belirli iş tiplerinin listesini görmek istersiniz. Oysa bir restoran arıyorsanız, haritada görmek yakındaki bir yeri kolayca bulmanıza yardımcı olabilir. “

Google, arama sonuçlarında arama yapan kişinin işini kolaylaştırmak için tasarlanmış çok çeşitli özellikler sunar, örneğin:

  • Video ve haber bantları
  • Tarif sonuçları için zengin görüntüler
  • İncelemeler için yıldız etiketleri
  • Kişiler, şirketler ve etkinlikler için bilgi panelleri
  • Ve benzeri özellikler

Bu özellikler, sonuçların geleneksel sayfada yer alan 10 sonuçtan biriyken şimdi ortalama 26 bağlantıya sahip mobil cihazlarda özellikle yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır.

Google, eklenen bu zengin özelliklerin arama yapanlar ve yayıncılar için karşılıklı olarak yararlı olduğunu söylüyor. İnsanlar aradıklarını daha kolay bulabiliyorlar ve web sitelerinin ilk sayfada öne çıkarak görünme fırsatı daha büyüktür. Bununla birlikte Google kullanıcıların deneyimini iyileştirdikçe, veriler ziyaret ettikleri sayfalarda daha fazla zaman geçirdiklerini gösteriyor:

“Alakalı sonuçlar sunma becerimizi geliştirerek, insanların Google Arama yoluyla buldukları web sayfalarında daha fazla zaman geçirdiklerini gördük. Google Arama’dan gelen bir tıklamanın ardından web sitelerinde harcanan zaman, yıldan yıla önemli ölçüde arttı. “

Arama sonuçlarınının sıralanması

Google’ın bilgileri arama yapanlara yararlı olacak şekilde düzenlemesinin bir başka yolu da, en yararlı bilgileri en üstte gösterecek şekilde sıralanmasını sağlamaktır.

“Tüm bu bilgileri gerçekten yararlı kılmak için, en yararlı ve güvenilir bilgilerin en üste çıkmasını sağlayacak şekilde sonuçları da sıralamalıyız.

Sıralama sistemlerimiz, belirli bir sorgu için hangi sonuçların en alakalı ve yararlı olduğunu belirlemek için sayfada hangi kelimelerin göründüğünden içeriğin ne kadar yeni olduğuna kadar bir dizi faktörü dikkate alır. “

KAYNAK: Google Blog

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

  1. Merhaba Google anahtar kelimelerimde arama yaptığımda aynı gün içerisinde bazen 1. Sıra bazen 2. Sıra bazende 3. Sırada sanırsam artık birinci sıraya site sabitlemiyor Google.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?