Ana SayfaSEOGoogle Bilgi Grafiği(Knowledge Graph) nasıl çalışır?

Google Bilgi Grafiği(Knowledge Graph) nasıl çalışır?

-

Google yeni bir makalede, insanların Bilgi Grafiği(Knowledge Graph) ve bilgi panelleri hakkındaki anlayışlarını tazeliyor. Google, Bilgi Grafiği ve arama sonuçlarında gösterilen bilgi panellerinin oluşturulmasına ilişkin bilgiler hakkında bir makale yayınladı.

Bilgi Grafiği, Google’ın arama sonuçlarının belirli öğelerini oluşturmak için referansta bulunduğu “dev bir sanal ansiklopedi” gibidir. Google’dan gelen güncellemelere bakılırsa, bu sanal ansiklopedi oldukça büyümüş durumda.

Google’ın Twitter’daki SearchLiaison hesabı üzerinden Danny Sullivan’ın yaptığı açıklamada belirtilene göre, Bilgi Grafiği şu anda yaklaşık 5 milyar varlık hakkında 500 milyardan fazla vakadan oluşuyor.

Google’ın Bilgi Grafiği, arama sonuçlarında insanlar, yerler ve diğer şeylerle ilgili sorgular için gösterilen kutuları oluşturmaktan sorumludur. Bilgi panelleri olarak adlandırılan bu kutular, Bilgi Grafiğinden çıkarılan temel vakaların bir listesini sunar.

“Önemli gerçekleri ortaya çıkararak ve bir konuyu daha derinlemesine araştırmayı kolaylaştırmak için belirli bir konu hakkında hızlı bir şekilde daha fazla anlamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.”

Danny Sullivan tarafından kaleme alınan son açıklayıcı makalede Google, bilgi panelleri oluşturmanın temellerini ele alıyor.

Google Knowledge Graph nedir? Nasıl Doğrulanır?

Google bilgi panellerini nasıl oluşturur?

Bilgi panelleri otomatik olarak oluşturuluyor. Ancak Google, bunların birileri tarafından manuel olarak oluşturulmuş kadar doğru ve tutarlı olması için çalışıyor. Google’ın otomatik sistemleri, bir kuruluş için en alakalı ve popüler bilgileri bir bilgi panelinde göstermeyi amaçlamaktadır.

Bir bilgi panelinde gösterilenler bir konudan diğerine farklılık gösterir, ancak genellikle şunları içerir:

  • Konunun başlığı ve kısa özeti
  • Konunun daha uzun açıklaması
  • Kişinin, yerin veya nesnenin resmini veya resimlerini
  • Dikkate değer bir figürün doğduğu veya bir şeyin bulunduğu yer gibi temel bilgileri
  • Sosyal medya profillerine ve resmi web sitelerine linkler

Bir bilgi paneli, aranan varlığın türüne bağlı olarak daha özel bilgiler de içerebilir.

Örneğin, bazı bilgi panelleri şunları içerebilir:

  • Müzisyenlerin şarkıları
  • TV şovlarından gelecek bölümler
  • Spor takımlarının kadroları

Google, Müzisyenlerin Arama Sonuçlarına Doğrudan Mesaj Göndermesine İzin Veriyor

Bilgiler Nereden Geliyor?

Google’ın 2012 yılında tanıtılan Bilgi Grafiği, bilgilerini web içeriğinden ve lisanslı veritabanlarından alır. Wikipedia en çok alıntı yapılan kaynaklardan biridir, ancak tek kaynak değildir.

Sullivan yazısında şöyle diyor:

“Müzik, spor ve TV için bilgi panellerinde görünen lisanslama verileri de dahil olmak üzere web üzerindeki yüzlerce kaynaktan veri çekiyoruz. Sağlık konularında bilgi panelleri için özenle incelenmiş içerik oluşturmak için tıbbi sağlayıcılarla birlikte çalışıyoruz. Ayrıca, içerik sahiplerinin yaklaşan etkinlikleri belirtmek için kullanabileceği özel kodlamadan da yararlanıyoruz. ”

Mobil cihazlarda çoklu bilgi panelleri

Bilgi Panelleri ilk kez başlatıldığından, arama davranışı artık çoğu etkinliğin mobil cihazlarda gerçekleştiği noktaya kaydırıldı.

Bilgi Panelleri başlangıçta masaüstü araması için tasarlanmıştı ve başlangıçta mobil ekranlarla çok uyumlu değildi. Daha sonralarda, çoğu etkinliğin mobil cihazlarda gerçekleştiriliyor olması sebebiyle bu noktaya ağırlık verilmeye başlandı.

Mobil ekran boyutu, masaüstünde olduğu gibi yan yana görüntülemeye izin vermez. Bu sorunu çözmek için Google, mobil aramada SERP’lere yayılmış çok sayıda bilgi paneli sunmakta.

Google Search 101: How the Knowledge Graph Works

Bilgi panelini değiştirme

Sullivan, Bilgi Grafiğindeki yanlışlıkların olabileceğini ve bunun da arama sonuçlarında yanlış bilgilerin görüntülenmesine yol açtığını itiraf ediyor. Bir yanlışlık tespit ederseniz “Geri Bildirim” seçeneği ile Google’ı bilgilendirebilirsiniz.

Google Search 101: How the Knowledge Graph Works

Google bu geribildirimi, Bilgi Grafiğini, yanlışlıkların otomatik olarak nasıl algılanmadığını anlamak için analiz ederek kullanır. Ayrıca Google, özellikle kamu yararına olan konularla ilgili olduğunda, sunulan yanlış bilgileri kaldıracaktır. Kişi veya şirket gibi kendi bilgi panellerini “talep etmiş” olanlar istedikleri zaman değişiklikleri doğrudan Google’a iletebilirler.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Marka Konumlandırma Stratejileri Nelerdir?

Marka Konumlandırma Stratejileri Nelerdir?

0
Marka konumlandırma, markanın kullanıcısı için sunduğu benzersiz ve etkili değeri ifade eder. Bu, markaların kullanıcı açısından rakipler yerine sizi tercih etmesine sebep olan unsurdur....