Ana SayfaTasarımKullanılabilirlik (Usability) nedir veya ne değildir?- Yeni başlayanlar için

Kullanılabilirlik (Usability) nedir veya ne değildir?- Yeni başlayanlar için

-

Genellikle kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik kavramları birbirine karıştırılmaktadır. Özellikle yeni kullanıcı deneyimi alanına ilgi duyanlar için biraz kafa karıştırıcı olabilir ancak gözünüzü korkutmayın 🙂 

Kullanılabilirlik ile kullanıcı deneyimi ayni anlama gelmez!

SEO ve web tasarımı arasındaki önemli ilişki

Kullanılabilirlik (Usability) Nedir?

Kullanılabilirlik, iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olmak için gereken niteliklerden bir tanesidir ve bir arayüzün ne kadar kolay kullanılacağını değerlendiren bir niteliktir. Ayni zamanda kullanılabilirlik, tasarım sureci boyunca kullanımı kolaylaştırmak için kullanılan yöntemleri ifade eder.

‘’Peki iyi güzel de bir urunun kolay kullanılabilir olduğunu nasıl değerlendirebiliriz?’’ gibi sorularınızı duyar gibiyim. Bazı kullanılabilirlik kriterlerine aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz: 

https://www.nngroup.com/articles/ten-usabili

‘’Kullanımı kolay olsun’’ bu cümleyi sıklıkla duyarız. Bir urun ne kadar kolay ve hızlı öğrenilebiliyorsa o ürün ‘kullanılabilir’ demektir. Örneğin; diyelim ki asansöre bindiniz ve 32. Kata çıkmak istiyorsunuz, aşağıda görmüş olduğunuz fotoğraftaki gibi bir asansör kullanıyorsanız bunu başarabilmek pek de mümkün olmayacaktır. Aşağıdaki örnek kat sayılarının yerleşiminin karışık olmasından dolayı kullanılabilir değildir. 

Son dönemin popüler tasarımı Karanlık Mod SEO’ya etki eder mi?

Kullanılabilirlik terimini daha iyi kavrayabilmeniz için kullanılabilirlik kriterleriyle birlikte arayüzleri değerlendirmenizi tavsiye ederim.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?