Ana SayfaSEOSEO odaklı H1 etiketi nasıl kullanılır?

SEO odaklı H1 etiketi nasıl kullanılır?

-

H1, H2 ve devamında H3 gibi başlık etiketleri bir internet sitesinde başlığı işaretlemek için kullanılırken SEO odaklı çalışmalarda önemli bir rol sahibi.

H1 SEO’da neden önemli?

John Mueller bir Google Search Central yayını esnasında bunun nedenini belirtti.

Yayını özetleyecek olursak Google’ın bir sayfa yapısını anlamasını Heading etiketleri sağlıyor ve bu nedenle Google’ın sayfa başlığınız ve içeriğiniz uygun şekilde etiketleniyorsa Google’a etkili bir şekilde içeriğinizin kalitesini belirtiyor oluyorsunuz.

Heading etiketleri kullanıcı deneyimini geliştiriyor!

Sadece arama motoru botları tarafından değil kullanıcı deneyimi açısından da hiyerarşik bir yapısının parçası olması nedeniyle H1, sayfadaki en belirgin başlıktır ardından H2 ve h3 geliyor. Eğer sıralama düzgün gitmezse sayfa içerisinde kötü bir görüntü ortaya çıkabilir;

Başlık(Heading) nasıl eklenir?

Bir çok CMS’de oldukça kolay olan H1’i popüler olan platformlarda nasıl yapacağınızı anlattık;

WordPress’te H1 etiketi nasıl eklenir?

WordPress’de içeriğinize veya sayfanıza H1’i özellikle eklemenize gerek yok çünkü WordPress H1’i içeriğe uygun bir şekilde otomatik olarak H1 ekliyor.

HTML’de H1 etiketi nasıl eklenir?

HTML olarak bir sayfaya H1 etiketi eklemek istiyorsanız ekleyeceğiniz kelimenin öncesine ve sonrasına aşağıdaki Bu bir deneme yazısıdır örneğinde olduğu gibi ekleyebilirsiniz:

<h1>Bu bir deneme yazısıdır</h1>

SEO için en uygun H1 etiketi nasıl kullanılır?

Öncelikle buradaki en uygun kullanım tamamen Google botlarının deneyimlerine göre belirlenmiştir. Bununla birlikte H1 etiketleri arama motorlarına içerik hakkında bilgi verirken 1’den fazla kullanılmaması gerekiyor çünkü bir sayfada bir ana konudan fazla şey istemeyen Google bu sayede içeriğin kalabalıklaşmasını engelliyor.

Her sayfada bir H1 etiketi kullanılmalı

Sayfa başlığını olan H1 etiketi her önemli sayfada bir adet kullanılması gerekiyor sonuçta her sayfanın bir ana başlığı olabilir.

Kısa h1 etiketleri kullanın

Eğer kullandığınız CMS otomatik belirlemiyorsa H1 etiketlerini kısa tutmaya çalışın. Ne kadar kısa? Genel olarak 70 karakter veya altında olabilir.

Hiyerarşiyi bozmayın

Başlıklar bir web sitesinin sadece konusunu değil hiyerarşik düzenini de elde tutar. H1 etiketi genellikle en önemli başlık olduğundan kullanıcıların gözüne direkt çarpar yani H1 etiketi en belirgin etiket olmalıdır. Bunun dışında h2 ve h3 gibi başlıklar da aynı sıralamayla küçülerek gitmeli.

Hedef anahtar kelimenizi içersin

John Mueller geçtiğimiz 2020 yılında;

Ve bir sayfadaki metin söz konusu olduğunda, başlık bize sayfanın bu bölümünün bu konu hakkında olduğunu söyleyen gerçekten güçlü bir sinyaldir.

Sayfanın konusu hem Google hem de arayan kullanıcılar için net bir şekilde belirlenmelidir ve bu aralığa da ana anahtar kelimenin eklenmesi en mantıklı çalışma biçimidir.

H1 analizini Screaming Frog, Semrush gibi araçlarla tespit edebilirsiniz. Semrush kullanım rehberi için de: SEMRush Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?