Ana SayfaSEOTarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır?

Tarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır?

-

Tarayıcı önbellekleme, sitenizin ne kadar hızlı çalıştığını tespit etmek için yararlandığımız GTMetrix, Google Pagespeed Insight gibi site hızı analiz araçları kullandığınızda en çok karşılaştığınız sorunlardan biri olarak ön plana çıkar. GTmetrix’te “Leverage browser caching”, Google Pagespped Insight’ta “Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın” başlığıyla karşımıza çıkan tarayıcı önbellekleme nedir? Tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır? Leverage browser caching nedir? Leverage browser caching nasıl yapılır?

Site Açılış Hızı Optimizasyonu Önemli midir? Nasıl Yapılır?

Tarayıcı önbellekleme nedir? Leverage browser caching nedir?

Mobil öncelikli arama sonuçlarının dillendirilmeye başlamasıyla birlikte önemi gittikçe artan bir özellik olan tarayıcı önbellekleme mobil veya masaüstü kullanılan tüm cihazlarda hızlı yüklenmeyi amaçlar. Tüm sayfaların öncelikli hedefi 3 saniyeden daha kısa bir sayfanın yüklenmesi olmalıdır. Google Türkiye Müdürü Bülent Hiçsönmez yaz başında bir röportajda önemli bir istatistik paylaşmış ve “Eğer web siteniz 3 saniyeden fazla açılıyorsa, %75 müşterinizi kaybediyorsunuz. Onun için mobil mesela bugün burada, bundan sonra da burada olmaya devam edecek ve inanılmaz teknolojiklerle geliyor.” açıklaması yapmıştı. Buradan hareketle Google’ın kullanıcı deneyimine verdiği önemi daha fazla ön plana almanız gerektiğini söyleyebiliriz. Sadece site hızı analiz araçları puanlarını arttırmak isterseniz manipülasyon yapmanız ve yüksek puanlara sahip olmanız mümkün ama arama motoru botlarını manipüle etmek artık yeterli değil çünkü Google artık kullanıcı hareketlerini görme ve değerlendirme özelliğine sahip.

Daha Hızlı Siteler: PageSpeed Insights’tan Daha Fazlası

Tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır? Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın nedir?

Ziyaretçilerin sitenize her geldiğinde .js, .css gibi dosyaları ve ayrıca .jpg .gif, .png gibi görsel dosyaları tekrar tekrar yüklemesini engelleyip statik kısmı tarayıcı önbelleğinde tutmak ve sadece dinamik verilerin yüklenmesini sağlamak sayfanızın hızlı açılmasını sağlayacaktır. Sitenize birden fazla ziyarette bulunan kullanıcıların daha az dosya yüklemesini sağlarsanız siteniz daha hızlı yüklenmiş olur. Kullanıcılar aradıkları bilgiye sahip bir sayfada daha fazla zaman geçirir yani sitede kalma süresini olumlu etkiler diyebiliriz. Sunucu kaynaklarını daha az tüketmiş olursunuz ve aynı zamanda kullanıcı deneyimine sahip hızlı sayfalarınız olduğu için arama sonuçlarında daha ön planda yer alma ihtimaliniz artar.

    • Asp.net , Mvc, Asp tarayıcı önbellekleme

Siteniz ISS kurulu bir Windows sunucuda yer alıyorsa mvc, .net ve .asp için leverage browser caching / tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır? Aşağıda paylaştığımız kodu ekleyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

<staticContent>

<clientCache cacheControlCustom=”public” cacheControlMode=”UseMaxAge” cacheControlMaxAge=”500.00:00:00″ />

</staticContent>

    • PHP önbellekleme

Joomla, Zencart, Opencart gibi alt yapıya sahip bir siteniz varsa veya php ile özel olarak kodlanmış bir siteye sahipseniz aşağıdaki kodu .htaccess dosyasına ekleyebilirsiniz.

## EXPIRES CACHING ##

<IfModule mod_expires.c>

ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg “access 1 year”

ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”

ExpiresByType image/gif “access 1 year”

ExpiresByType image/png “access 1 year”

ExpiresByType text/css “access 1 month”

ExpiresByType application/pdf “access 1 month”

ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”

ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access 1 month”

ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”

ExpiresDefault “access 2 days”

</IfModule>

## EXPIRES CACHING ##

    • WordPress önbellekleme

PHP altyapısına sahip bir başka platform olan WordPress için kullanmanız gereken tarayıcı önbellekleme kodları aşağıdaki gibidir. Eğer bu kodlarla site hızı analiz araçlarında bir gelişme görmediyseniz “PHP önbellekleme” adımındaki kodu kullanabilirsiniz.

<ifmodule mod_expires.c>

<filesmatch “\.(png|jpg|gif|svg|css|js)$”> ExpiresActive on ExpiresDefault “access plus 1 year”

</filesmatch> </ifmodule>

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?