Ana SayfaPazarlamaDijital pazarlama diploması 2023 için ne kadar geçerli?

Dijital pazarlama diploması 2023 için ne kadar geçerli?

-

Herhangi bir yaşta diploma almayı düşünüyorsanız, bu diplomanın sağlayacağı değer hakkında düşünmeniz faydalı olacaktır. İstediğiniz kariyer için bu yeterlilik gerekli mi? Bu kariyere giden alternatif yollar var mı? İş deneyimi kazanarak daha iyi beceriler geliştirebilir misiniz? 

Bu tarz sorular son derece önemli sorulardır. Nihayetinde, bir diploma almak hem zaman hem de para açısından oldukça büyük bir yatırım gerektirir. Haklı olarak bu yatırımın karşılığını alıp alamayacağınızı bilmek istersiniz.

Size zaman kazandıracak 3 dijital pazarlama stratejisi
Size zaman kazandıracak 3 dijital pazarlama stratejisi

Neden pazarlama?

Pazarlama konusu gündeme geldiğinde, giriş seviyesindeki bir çok iş ilanı lisans diplomasını bir gereklilik olarak belirtir. Elbette lisans diplomanızın olmaması pazarlamaya girmeniz için alternatif yolların var olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak pazarlama alanında bir lisans diplomasına sahip olmak, özgeçmişinizi daha rekabetçi bir hale getirir. 

Pazarlama Büyüme Potansiyeli Yüksek Olan Bir Sektördür

Pazarlama becerileri, mevcut iş sektöründe sıklıkla talep görmektedir. LinkedIn’den alınan son rapora göre, geçen yılda altı ay içerisinde pazarlama iş ilanlarında %63’lük bir artış görüldü. Bu iş ilanlarının yarısı ise dijital ve medya sektörlerini kapsıyordu. Dijital ve içerik pazarlama becerileri bu sektörde büyük önem taşıyor demektir. 

Kişisel Gelişim ve Kariyer Yolu Olarak Pazarlama 

Dijital pazarlamanın popülerliğinin artması pazarlamacılara olan ihtiyacın da artmasını sağladı. Pazarlamanın dijital sektörde popülerleşmesi ile birlikte yeni trendler ortaya çıkmaya başladı. Bu da etkileyici içerik oluşturabilen ve sosyal medya içeriklerini yönetebilen pazarlamacılara duyulan ihtiyacı arttırdı. 

Bu ihtiyaçlar kişisel gelişim için çok fazla fırsat sunmaya başladı. Sosyal medya, hesap ve topluluk yönetimi konusunda bilgileri olan yeni mezunlar, dijital pazarlama alanında daha hızlı ilerleme şansına sahipler. Bu konuda çalışmalara erken başlamak, içerik stratejisi ve pazarlama yönetimi pozisyonlarında fırsatlara yol açabilir.

içsel pazarlama nedir
içsel pazarlama nedir

Pazarlama Derecelerinin Türleri Nelerdir?

Pazarlama diploması genel bir terimi oluşturur. Pazarlamayı oluşturan birçok diploma seçeneği bulunmaktadır. Mevcut derece seviyesi mevcut eğitim geçmişinize bağlı olmakla birlikte, ancak belirli kurslar kişisel tercihlerinize bağlı olacaktır.

Associate (Ön Lisans), Lisans veya Yüksek Lisans mı?

Alınan son istatistiklere göre, ABD’deki pazarlama profesyonellerinin %74’ü lisans derecesine ve %9’u ön lisans derecesine sahipken %8’i yüksek lisans derecesine sahiptir. Seviyelere hızlıca göz atalım:

Associate (Ön Lisans) dereceleri: Lisans niteliklerine göre daha temel bir şekilde pazarlamayı ve işi kapsayan 2 yıllık eğitimlerdir. Öğrencilere, giriş seviyesi pazarlama işlerine başvurmak için gereken temel becerileri kazandırmak için tasarlanmıştır.

Lisans dereceleri: İşletme ve ekonomiyi kapsayan 3-4 yıllık eğitimlerdir. Pazarlamanın temelinde olduğu bir dizi lisans kursu bulunmaktadır, ancak aynı zamanda yönetim, iletişim ve yöneticilik gibi daha geniş iş konularını da ele alırsınız. 

Yüksek lisans dereceleri: Lisans derecesini tamamlayan kişilerin aldığı 2 yıllık eğitimlerdir. MA ya da MBA kursları, karmaşık iş konularının derin bir anlayışını geliştirmek için tasarlanmıştır. Stratejik pazarlama ya da pazarlama analitiği gibi alanları kapsarlar ve özelleşmiş bir eğitimden oluşur. 

Dijital Pazarlamada 5 Adımda Müşterileri Tanımak
Dijital Pazarlamada 5 Adımda Müşterileri Tanımak

Pazarlamaya Özel mi, Genel İşletme mi? 

Bu kişisel tercihlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Pazarlamayı bir bölüm olarak ele alan genel işletme bölümlerinin yanı sıra pazarlamaya özel bölümler de bulunur. Ayrıca hem çevrimdışı hem de çevrimiçi olarak farklı kurs platformları sunan birden fazla üniversite ve okul mevcuttur. 

Belirli bir iş rolü veya kariyer yolu arıyorsanız, hangi eğitim türünün en uygun olduğunu araştırmalısınız. Gelecekte yönetim pozisyonlarında çalışmak istiyorsanız pazarlama becerilerinizi geliştirmeniz gerekir.

Programları ve Müfredatı Kontrol Etmelisiniz

Program ve müfredatı incelemek, yalnızca kariyer hedeflerinize uyumlu olup olmadığı konusunda değil aynı zamanda güncel pazarlama trendlerine uyum sağlayıp sağlamadığı konusunda büyük önem taşır.  

Pazarlama Diploması Hangi İşlerde Gereklidir?

Pazarlama diploması aldıktan sonra hangi işleri aramalısınız? Göz atmanız gereken bazı iş unvanları ve alanları ile bunlar için hangi niteliklere ihtiyacınız olacağına göz atalım.

Başlangıç Seviyesi

Pazarlama diplomasına sahip fakat iş deneyiminiz yok ya da iş deneyiminiz var ancak diplomaya sahip değilseniz bu pozisyonları değerlendirebilirsiniz. 

Satış/Müşteri Hizmet Birimleri

Bu birimler, çoğu şirketin önceden nitelik istemediği, pazarlamaya komşu pozisyonlardır. Diplomanız yoksa, pazarlamaya başlamak için ideal pozisyonlardır.

Pazarlama ya da Halkla İlişkiler Stajyeri

Diplomanız yoksa veya hala eğitim görüyorsanız başvurabileceğiniz bir başka seçenek.

Dijital/İçerik Pazarlama Ortağı

Bu pozisyonlar genellikle ön lisans veya lisans derecesi gerektirir. Başarılı olmak için yeni dijital ve sosyal pazarlama tekniklerini iyi bilmeniz gerekecektir. 

Metin Yazarı/Teklif Yazarı

Bu pozisyon, gazetecilik veya edebiyat niteliklerine sahip olanlar için pazarlamaya giden iyi bir yoldur. Bu roller pazarlama, yaratıcı yazarlık ve ikna edici yazarlık yönlerinin birleştirilmesini sağlar.

Site trafiği düşükse hangi SEO çalışmaları yapılmalı?
Site trafiği düşükse hangi SEO çalışmaları yapılmalı?

SEO Uzmanı

SEO içerik optimizasyonuna odaklanan daha ayrıntılı bir pazarlama şeklidir. Bir blog yazısını arama motoru sıralamaları için nasıl optimize edeceğinizi biliyorsanız, bu pozisyon tam size göre olabilir. Lisans veya ön lisans yeterlilikleri minimum gereklilik olacaktır. 

Sosyal Medya/Topluluk Yöneticisi

Bunlar henüz yeni pozisyonlar olduğu için, lisans derecesine sahip pazarlamacılar ile toplulukları veya çevrimiçi markaları teşvik etme konusunda başarılı olmuş ancak kağıt üzerinde diploması olmayan kişilerin bir bileşimini görme olasılığımız yüksektir.  

Kariyer Gelişimi

Yüksek lisans veya MBA dereceniz ya da yukarıdaki pozisyonlardan birinde önemli bir deneyime sahipseniz, kariyerinizde ilerlemek için bu daha gelişmiş pozisyonlara göz atabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Müdürü

Deneyimli pazarlamacılar için kampanyalar yürütmeyi ve pazarlama ortaklarını koordine etmeyi içeren bir pozisyondur. 

Kıdemli Pazarlama Koordinatörü

Departman yönetimi düzeyinde bir pozisyondur. Genel pazarlama stratejisinden ve departman performansından sorumludur.

İçerik Stratejisti

İçerik stratejisine odaklanan bir uzman pozisyonudur. Demografik ve anahtar kelime araştırmalarına dayalı içerik planları tasarlamak bu pozisyonun temel bir parçasıdır. 

Pazarlama Analisti

Bu pozisyon, müşteri davranışlarını ve pazar eğilimlerini analiz etmeyi içerir. Daha doğrudan bir pazarlama pozisyonundan analize geçmek istiyorsanız, muhtemelen belirli veri analizi niteliklerine ihtiyacınız olacaktır. 

Halkla İlişkiler Uzmanı

Büyük bir kuruluşun halkla ilişkiler ekibinin kamuoyundaki sesi. Bir markanın kamuoyu algısını yönetir ve ses tonu gibi marka düzeyinde iletişim politikaları belirler.

Deneyimsel Pazarlama Uzmanı

Pazarlamanın bu alanında müşteri deneyimini optimize etmeye odaklanılır. Deneyimsel uzmanlar müşteri psikolojisi ve davranışları hakkında derin bir anlayışa sahip olurlar.

Kurumsal İletişim Müdürü

İletişim müdürleri şirket genelindeki iletişim politikalarından sorumlu olur. Bu, bir pazarlama koordinatörünün veya halkla ilişkiler müdürünün yükselebileceği üst düzey bir pozisyondur.

Reklam oluştururken bilinmesi gereken 5 kural nedir?
Reklam oluştururken bilinmesi gereken 5 kural nedir?

Pazarlama Diplomasının Artıları ve Eksileri

“Pazarlama diploması buna değer mi?” şeklinde bir soru sormuştuk. Ancak aslında bu sorunun cevabı basit bir evet ya da hayır değil. Kendinize sormanız gereken esas soru “Pazarlama diploması benim için doğru mu?” olmalıdır. Birlikte artı ve eksileriyle pazarlama diplomasını değerlendirelim.

Pazarlama Diplomasının Artıları

  • Diplomaya sahip kişiler pazarlama alanında daha iyi iş olanaklarına ve daha yüksek kazanç potansiyeline sahip olurlar.
  • Doğru eğitimler sayesinde uzmanlık becerileri edinebilirsiniz
  • İletişim ve işbirliği gibi sosyal beceriler elde edersiniz

Pazarlama Diplomasının Eksileri

  • Uzun zaman ve para yatırımı gerektirir
  • Daha yüksek seviyelerde azalan maaş gelirleri olabilir
  • Kendini geliştirenler ve girişimciler için kısıtlayıcı bir iş ortamı olabilir

Pazarlama Diploması Alternatifleri Nelerdir?

Bu konuda eğitim almak istiyor fakat diploma için dört yıl okumak istemiyorsanız, onaylanmış çevrim içi kurslar sizin için bir alternatif olabilir.

Eğer yüksek öğrenim gerçekten size göre değilse, bir diğer seçeneğiniz deneyim kazanmaktır. Bazı şirketler giriş seviyesi pozisyonlar için staj ve eğitim programlarını tercih ediyor. Bu, daha deneyimli birini yeniden eğitmek yerine pazarlamacıları “kendi yöntemleriyle” eğitmelerine imkan sağlıyor.

Pazarlama Eğitiminin Size Uygun Olup Olmadığına Nasıl Karar Verirsiniz?

Sonuç olarak pazarlama eğitimi almayı seçmek hedeflerinize, tercihlerinize ve yeteneklerinize bağlı olarak değişebilir. Seçiminizi yapmadan önce bu üç faktörü de göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Kariyer Hedefleri

Pazarlama bilgisi gerektiren bir yönetim pozisyonu mu istiyorsunuz? Pazarlamanın ilginizi çeken alanları neler? Mevcutta hangi becerilere sahipsiniz? Bu üç soruyu kendinize sormak kariyer yolunuzu belirlemenize yardımcı olacaktır. Böylece kurs seçeneklerinizi daralacaktır.  

Kişilik

Pazarlama alanında çalışmak için belirli bir karakter yapısına sahip olmanız gerekmiyor. Kişiliğiniz ve ilgi alanlarınız pazarlamanın hangi alanının size daha uygun olduğunu belirleyebilir. Örneğin, dışa dönük ve yaratıcıysanız halkla ilişkiler ya da sosyal medya yönetimi bölümleri sizin için uygun olabilir.    

Yatırım ve Geri Dönüş

Para her şey demek olmasa da bir diploma için para belirli düzeyde para harcamanız gerekir. Bu nedenle diploma için yaptığınız yatırımınızın karşılığını alacağınızı bilmek istersiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İş ve Ebeveynliği Dengelemek: Aile Hayatını Yönetmek İçin İpuçları İş ve ebeveynliği dengelemek modern hayatta anne ve babaların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri. Bu kritik sorun aile içinde sorunlara ve çocuk gelişiminde problemlere yol açabiliyor. Bu durumdan kaçınmak isteyen sayısız ebeveyn ise iş ve aile hayatı arasında denge kurmak için rehberlik arıyor. ​​Bazı ebeveynler, çocuklarının gözetim altında değilken güvende olduğundan emin olmak için mSpy jailbreaksiz iphone kurulumu ilgileniyor. Hayatın büyük bir kısmını talep eden iş ve ebeveynlik karşı karşıya gelince ne yapmak gerekiyor? Gelin, iş ve aile hayatı arasında denge nasıl kurulur, bir bakalım. İş ve Aile Hayatı Arasında Dengeyi Bulmak Halihazırda tam zamanlı bir işte çalışan ebeveyn, çalışmayı ve çocuk büyütmeyi aynı anda sürdürmenin zorluğunu yakından tanır. Ebeveyn her ne kadar çocuğuyla vakit geçirmek istese de onun ve ailenin geleceği için çalışmak zorundadır. Günümüzde giderek daha zor hale gelen çalışma şartlarını da unutmamak gerekir. Dolayısıyla neredeyse her anne ve baba iş ve ebeveynliği dengelemek için çok çalışır. Peki bu noktada izlenmesi gereken adımlar nelerdir? Ailenizi Öncelik Haline Getirmek İş ve aile hayatı arasında denge nasıl kurulur sorusunun cevabı önceliklerde yatar. Anne ve babaların “çalışma” ve “çocuk büyütme” arasındaki tek bir seçim yapmaması, bunun yerine öncelikleri belirlemesi gerekir. İstisnai durumlar haricinde iş, ebeveynliğin önüne geçmemeli; tam tersinin söz konusu olduğu durumlar sıklık kazanmamalıdır. İş ve aile hayatı arasında denge kurmak için birine ağırlık vermek, diğerini ihmal etmeye sonuçlanabilir. Dolayısıyla işin hangi noktada bittiğine ve ailenin hangi noktada başladığına dair öncelikler belirlenmelidir. Zaman Yönetimi Zaman yönetimi iş ve ebeveynliği dengelemek dendiğinde akla gelen ilk adımdır. İyi bir zaman yönetimi hem çocuğunuza yeterli ilgi göstermenizi hem de çalışmalarınızı sürdürmenizi sağlar. Bu noktada bir esnek bir program doğrultusunda hareket etmeniz, iş ve aile hayatı arasında denge kurmanıza da yardımcı olacaktır. Zaman yönetimi uygulamaları ya da yaşam koçluğu hizmetleri yardımcı etkenler arasında yer alır. Öz Bakıma ve Nitelikli Zamana Önem Verin İş ve ebeveynliği dengelemek herkes için yorucu olabilir. Anne ve babalar fiziksel ve zihinsel enerjisini ikisi arasında böldüğünde psikolojik yıpranmayla da baş başa kalabilir. Dolayısıyla kişi bu olgular arasında doğru dengeyi kurmadan önce kendisine özen göstermelidir. İş ve aile hayatı arasında denge kurmak, öz bakım için doğru adımlar atmak için yapabileceklerinize bir bakalım. Sorumlulukları Paylaşın Ebeveynliğiniz ve çalışma hayatınız arasında iyi bir denge bulmaya çalışırken en güçlü yardımcınız partnerinizdir. Dolayısıyla sorumlulukları eşinizle paylaşmanız, işinizin yoğun olduğu dönemlerde sorumlulukarı atamanız büyük önem taşır. Çocuğunuzu Dijital Olarak Takip Edin İş hayatının yorucu yapısından dolayı çocuğunuzu her daim takip edemeyebilirsiniz. Bu noktada iş ve ebeveynliği dengelemek olduğundan çok daha zor hale gelecektir. Akabinde iyi bir ebeveyn olmadığınızı bile düşünebilirsiniz. İşte bu noktada size aradığınız desteği sunacak ve ihmal düzeyini sıfırlayacak mSpy ile tanışmanız gerekiyor. Çünkü kapsamlı bir telefon takip uygulaması olan mSpy, iş ve aile hayatı arasında denge kurarken zorlananlara benzersiz bir destek sağlıyor. Geniş özellik envanteriyle öne çıkan mSpy, çocuğunuzun dijital ortamdaki tüm ayak izlerini takip ediyor. Kimlerle konuştuğunu, hangi uygulamaları kullandığını ve nereye gittiğini mSpy ile öğrenebilirsiniz. Böylece iş ve ebeveynliği dengelemek noktasında yaşanan “çocuğundan bihaber olma” durumunu sona erdirirsiniz. Aşağıda mSpy’ın özelliklerine yer verdik. Canlı konum takibi Sosyal medya gözetleme Coğrafi sınırlama (geofencing) Android keylogger ile yazılanları okuma Nicelikten Önce Nitelik Aile hayatınıza önem verdiğiniz noktalarda unutması güç anılar oluşturmaya özen gösterin. Halihazırda iş hayatınızın yoğunluğunu üzerinizden atmak için aile anlarınıza daha fazla önem vermeye çalışın. Tatil günlerinde ailenizle kısa geziler yapmak, çocuğunuzun iş hayatından dolayı oluşabilecek ihmalkarlıkları daha rahat görmezden gelmesini sağlayabilir. Kariyerinize Önem Verin İş ve ebeveynliği dengelemek birinin giderek daha kötüye gitmesine sebep olabilir. İşinizi, ailenizin finansal durumunu güvenceye almaktan öte; sizi de yukarıya taşıyacak bir olgu haline getirmenizde fayda vardır. Esnek İş Olanakları Arayın İşinizin sizi fiziksel ve psikolojik olarak topyekün yıprattığı senaryolardan kaçınmaya çalışın. İstisnai durumlar haricinde, belli bir düzeye kadar esneyecek iş fırsatlarını gözlemleyin. Destek Aramaktan Çekinmeyin İş ve aile hayatı arasında denge kurmaya çalışırken sorun yaşayabilirsiniz. Bu noktada iş verenlerinizden, çalışma arkadaşlarınızdan ya da çocuk bakım hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Sonuç İş ve ebeveynliği dengelemek neredeyse her anne ve babanın karşılaştığı güçlüklerden biri. Bu durumun modern hayatın en yoğun rastlanan sorunlarından biri haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Neyse ki teknoloji sayesinde doğru desteği bulmak ve doğru dengeyi bulmak artık daha kolay.

İş ve Ebeveynliği Dengelemek: Aile Hayatını Yönetmek için İpuçları

0
İş ve ebeveynliği dengelemek modern hayatta anne ve babaların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri. Bu kritik sorun aile içinde sorunlara ve çocuk gelişiminde problemlere...