Ana SayfaSEOEn Çok Kullanılan 21 Arama Motoru

En Çok Kullanılan 21 Arama Motoru

-

Hayatımızı kolaylaştırmada yerleri tartışılmaz olan arama motorları internet dünyasını bizim için kolaylaştırmada en önemli ve etkili öğelerden bir tanesi. İstediğimiz verilere bizi en hızlı şekilde ulaştırmada aracılık yapan arama motorlarının hangilerinin daha çok tercih edildiğine bir göz atacağız. Dünyada en çok kullanılan 21 arama motoru hakkında bilgiyi sizlerle paylaşacağız.

Hangi arama motoru daha çok tercih ediliyor?

Bu sıralamayı belirlerken “big data” teknolojilerini efektif olarak kullanan web sitelerini ve mobil uygulamalara kullanıcı uyumluluğu istatistikleri toplayan ve ölçümlemeleri ve analizlerini yapan tekil ziyaretçi, sayfa görüntüleme, sitede geçirilen zaman, bounce rate gibi verilere göre sıralama sağlayan SimilarWeb sıralamaları üzerinden verileri paylaşacağız. Aynı zamanda Alexa verilerini de Alexa değerlendirmelerine göre paylaşacağız.

INFO

2003 yılında hizmet vermeye başlayan ve online ticarete daha fazla ağırlık veren info.com en fazla ziyaretçiyi Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Hindistan’dan alıyor. Aylık4 milyondan fazla tekil ziyaretçisi olan ve son 6 aylık periyotta genelde yükseliş trendinde olan ama son bölümlerde trafik kaybettiği gözlemlenen info.com’un global sıralaması 35.000, en çok ziyaretçi aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 25.698. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 20.755. sırada.

info

BOARDREADER

Reddit ,StumbleUpon vb platformlarda ve forumlardaki verileri aramaya odaklanan bir arama motoru olan BoardReader en fazla ziyaretçiyi Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan ve Rusya’dan alıyor. Aylık 2.7 milyondan fazla tekil ziyaretçisi olan BoardReader son 6 ayda yükselen bir performansa sahip ve şu an global sıralaması 19.896, en çok ziyaretçi aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 15.978. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 16.704. sırada.

boardreader

CONTENKO

Teknolojik tüm gelişmeleri öncelikli olarak uygulamasıyla bilinen bir arama motoru olan Contenko en fazla ziyaretçiyi Hindistan, Brezilya ve Filipinler’den alıyor. Aylık 3.4 milyondan fazla ziyaretçisi bulunan Contenko son 6 aylık periyotta ciddi bir yükseliş trendi içerisinde. Şu an global sıralaması 13.939, en çok trafik aldığı Hindistan’da sıralaması ise 3.457. Alexa verilerinde ise globalde 27.370. sırada.

contenko

INFOSPACE

Kendi ağını oluşturmayı başarmış bir arama motoru olan infospace dünya çapında yayın yapan sitelerdeki verileri ilgili arama sonuçlarını diğer arama motorları üzerinden sizlerle buluşturan bir arama motoru. En fazla Meksika, Hindistan ve Arjantin’den trafik alan infospace’in aylık ziyaretçi sayısı ise 12.2 milyondan fazla. Şu an global sıralaması 11.805 ve en çok trafik aldığı Meksika’da sıralaması ise 2.305. Alexa verilerinde ise globalde 7.217. sırada.

infospace

MYWEBSEARCH

İyi anılar ile anılmayan ve indirdiğimiz programlarla birlikte dikkat etmediğimiz takdirde tarayıcılarımıza yüklenmesiyle bildiğimiz MyWebSearch amacına ulaşmış görünüyor. En çok trafiği Hindistan, Endonezya ve Filipinler’den alan MyWebSearch şu an 4 milyon ziyaretçi sayısına sahip ve global sıralamada 9.717, en çok trafik aldığı Hindistan’da ise sıralaması ise 3.294. Alexa verilerinde ise globalde 9.464. sırada.

mywebsearch

GOODSEARCH

Yahoo tarafından desteklenen bir arama motoru olan Goodsearch gelirlerinin yarısını vakıflara ve okullara bağışlamaktadır. Aylık ortalama 7.1 milyon tekil ziyaretçi ziyaret ediyor ve en çok trafiği Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Britanya’dan alan Goodsearch şu an global sıralamada 8.707, trafiğinin büyük çoğunluğunu aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nden ise sıralaması 1.805. Alexa verilerinde ise globalde 3.622.  sırada.

goodsearch

ALHEA

Yine pek iyi anmadığımız webden herhangi bir dosya indirirken dikkat etmezsek bilgisayarımıza yüklediğimiz ve kaldırmak için çaba harcanan bir yayılmacı kimliği olan Alhea en çok trafiği Brezilya, Hindistan ve Polonya’dan almaktadır. Alhea’nın aylık ziyaretçi sayısı 7.9 milyon civarında, global sıralamada 7.878, en çok trafik aldığı Brazilya’da sıralaması ise 1.343. Alexa verilerinde ise globalde 3.801. sırada.

alhea

EXCITE

Genel arama motoru anasayfa düzeninin aksine karmaşık bir anasayfa tercih eden Excite’ın aylık tekil ziyaretçi sayısı ortalama 5.2 milyon. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Britanya’dan yoğun trafik alıyor ve global sıralamada 6.883 ve yoğun trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde 1.393. Alexa verilerinde ise globalde 9.943. sırada.

excite

DOGPILE

1995’ten bu yana kullanımda olan ve genel arama motoru tercihlerinden farklı olarak arama yaptığınızda dizinler değil diğer arama motorlarından (Google, Yahoo, Yandex vb) sonuçlar getiriyor ve arama terimi ne olursa olsun reklam göstermiyor. Yükselişte trendinde olan Dogpile aylık 12.9 milyon tekil kullanıcıya ulaşmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Filipinler’den alan Dogpile global sıralamada 6.068, en yoğun trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde sıralaması ise 4.783.

dogpile

WEBCRAWLER

Google’a en benzer arama motoru olduğunu söylesek yanılmayız. Arama sonuçlarını World Wide Web’den bularak listeleme yapar. Aylık 12.9 milyon tekil kullanıcısı olan WebCrawler en çok Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Filipinler’den trafik alıyor. Global  sıralamada 4.197, en çok trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde sıralaması ise 4.346. Alexa verilerinde ise globalde 2.220. sırada.

webcrawler

WOLFRAMALPHA

Matematiksel işlemlere ve bilimsel sorulara odaklanmış bu arama motoru detaylı arama sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Dört işlemden daha fazlasını sağlayabilen, akademik makale ve akademisyenlerin profillerine de yer veren WolframAlpha en çok Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Britanya’dan trafik almakta ve aylık 19.6 milyon tekil ziyaretçiye ulaşmış durumda ve global sıralaması 1628, en çok trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 746. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 2.335. sırada.

wolframalpha

YANDEX

Rusya’da en çok kullanılan arama motoru olan Yandex, dünyadaki pazar payında çok büyük bir dilime sahip olmamakla birlikte Google gibi katma değerli servisleriyle ve farklı dil destekleriyle ön plana çıkan bir arama motoru. Aylık ortalam 19.3 milyon tekil kullanıcıya ulaşan arama motorunun en fazla trafik aldığı ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti. Yandex global sıralamada 1.260 ve en çok kullanıldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde 2.221. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 645. sırada.

yandex

IXQUICK

Kullancılarının verilerini depolamayan, herhangi bir yöntemle takip etmeyen ve özelleştirilmemiş arama sonuçları vermeyi taahhüt eden bir arama motoru olan Ixquick en çok Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’dan trafik alıyor. Aylık 31.2 milyon tekil ziaretçiye sahip olan Ixquick global sıralamada 1253, en çok trafik aldığı Almanya’da ise 176. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 11.183. sırada.

ixquick

STARTPAGE

Ixquick ile aynı altyapıyı kullanan ve ana sayfası dahi farklı olmayan bir arama motoru olan StartPage kullanım açısından oldukça önde görünüyor. Ixquick gibi Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’dan en fazla trafik alan StartPage’in aylık tekil kullanıcı sayısı ise 81.5 milyon, global sıralamada 410 ve en yüksek trafik aldıkları Almanya’da ise 76. sıradalar. Alexa verilerinde ise globalde 3.774. sırada.

startpage

DUCKDUCKGO

2008’den bu yana arama motoru piyasasında olan bu arama motoru gizliliğe daha fazla önem vermekte ve kullanıcılarının kişisel bilglerini saklamamakta, doğal olarak kişisel, demografik veya coğrafi bilgilere göre değişiklik göstermeden herkese aynı sonuçları sunmaktadır. Aylık 130.1 milyon tekil kullanıcı olan DuckDuckGo en yüksek trafiği Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Britanya’dan alıyor. Global sıralamada 234 ve en çok trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 125. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 839. sırada.

duckduckgo

AOL SEARCH

Arama motoru özelliğinin yanında katma değerli servislerle de kullanıcılarına destek olan Aol, American OnLine kısaltmasıdır. Aylık tekil kullanıcı sayısı 228.6 milyon civarında olan Aol Search en yoğun trafiği Amerika Birleşik Devletleri, Britanya ve Almanya’dan alıyor. En çok tercih edilen arama motorlarından olan Aol globalde 161 ve en çok trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 41. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 162. sırada.

aol

ASK

1995’ten bu yana arama motoru dünyasının bir parçası olan Ask ülkemizde tercih edilmeyen arama motorlarından ve kullanıcılar tarafında indirlen uygulamalarda tarayıcılara yerleşmesiyle hatırlanıyor. Aylık tekil kullanıcı sayısı 590.9 milyon civarında olan arama motoru en yoğun trafiği Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya’dan alıyor.Ask global sıralamada  64. ve en yoğun trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde 89. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 65. sırada.

ask

BING

Microsoft ürünü olan ve daha önce Live Search ve MSN Search olarak bildiğimiz arama motoru “Alışkanlıkları Değiştirmesi” ile yola çıktığı günden bu yana bu hedefinde önemli mesafe kat etmiş durumda. Aylık trafiği 1.1 milyar civarında olan Bing en yoğun trafiği Amerika birleşik Devletleri, Çin ve Fransa’dan alıyor. Global sıralamada 27. olan Bing en yoğun trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 14. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 13. sırada.

bing

BAIDU

Google’ın yasaklanmasından sonra Çin’de piyasanın hakimi olan arama motoru dünyanın en yoğun nüfusunun olduğu ülkede olmanın avantajını değerlendiriyor. Dünya genelinde paylaşılması yasak olan dosyaların paylaşılması herhangi bir sorun teşkil etmiyor ve kolayca bulabiliyorsunuz çünkü Çin hükümeti bu durumda rahatsızlık duymuyor. Aylık tekil kullanıcı sayısı 1.8 milyar civarında olan Baidu globalde 16. sırada ve yaklaşık %88 trafik aldığı Çin’de en çok ziyaret edilen site konumunda. Alexa verilerinde ise globalde 4. sırada.

baidu

YAHOO SEARCH

Doksanların sonunda yaptığı çıkış ile en popüler arama motoru olan Yahoo rakiplerinin yenilikçi çalışmalarına karşı yeterince karşılık veremedi ve bir süre sonra küçülmeye gitmek zorunda kaldı. Arama motorunda hala üst sıralarda yer alması Microsoft’tan aldığı destekten kaynaklanıyor demek yanlış olmaz aynı zamanda şu an Google’ın desteğiyle birlikte portal ve arama motoru olarak devam ettirmekte. En yoğun trafiği Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya’dan alan ve aylık tekil kullanıcı trafiği 6.6 milyon olan Yahoo şu an global sıralamada 5. ve en yoğun trafik sağladığı Amerika Birleşik Devletleri’nde 4. sırada. Alexa verilerinde ise globalde 5. sırada.

yahoo

GOOGLE

Şu an arama motoru piyasasında lider konumda ve katma değerli servisleriyle bize bir arama motorundan çok daha fazlasını sunuyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilen arama motoru olan Google dünyanın en büyük dijital markalarında bir tanesi. 1998’den bu yana aktif olan ve en iyi kullanıcı deneyimi sunmaya odaklanan Google en yoğun trafiği Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya’dan alıyor. Aylık tekil kullanıcı sayısı 30.70 milyar civarında ve global sıralamada 2. ve en yüksek trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde lider durumda. Alexa verilerinde ise globalde 1. sırada.

google

Sıra İsim Ülke Similar Web Alexa World
1 GOOGLE ABD 2  1
2 YAHOO SEARCH ABD 5  5
3 BAIDU ÇİN 5  4
4 BING ABD 1  13
5 ASK ABD 64  65
6 AOL SEARH ABD 161  162
7 DUCKDUCKGO ABD 234  839
8 STARTPAGE ALMANYA 410  3.774
9 IXQUICK ALMANYA 1.253  11.183
10 YANDEX RUSYA 1.260  645
11 WOLFRAMALPHA ABD 1.628  2.335
12 WEBCRAWLER ABD 4.197  2.220
13 DOGPILE ABD 6.068  4.783
14 EXCITE ABD 6.883  9.943
15 ALHEA BREZİLYA 7.878  3.801
16 GOODSEARH ABD 8.707  3.622
17 MYWEBSEARCH HİNDİSTAN 9.717  9.464
18 INFOSPACE MEKSİKA 11.805  7.217
19 CONTENKO HİNDİSTAN 13.939  27.370
20 BOARDREADER ABD 19.896  16.704
21 INFO ABD 35.000  20.755
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

25 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Advocacy Advertising Nedir?

Advocacy Advertising Nedir?

0
Advocacy Advertising, kurumların, tüketicileriyle sadece ürün ya da hizmet sunmanın ötesinde, duygusal bir bağ kurmalarını amaçlayan bir reklam stratejisidir. Bu strateji, toplumun gündeminde yer...