Ana SayfaPazarlamaCall To Action Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Call To Action Nedir? Nasıl Hazırlanır?

-

“Call to Action nedir?” sorusu pazarlama dünyasında çokca merak edilen bir CTA kısaltmasıyla bahsedilen bir terim. Harekete geçirici mesaj veya eylem çağrısı olarak Türkçe’ye çevrilmektedir. Hedeflenen aksiyonun yapılan içerik ve tasarım düzenlemeleriyle daha kısa sürede gerçekleşmesi için yapılan pazarlama faaliyetlerinden bir tanesidir. Siteye ulaşması için kitlenize ulaşabileceğiniz mecralara veya sitenin ilgili sayfasına gelmiş kişilere mesaj ve görsellik yoluyla aksiyona yönlendirme yapılır. “Call To Action nedir? Nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?” gibi merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Call To Action Nedir?

CTA kısaltmasıyla makalelerde kendine yer bulan Call To Action kısa metinler veya dikkat çekici tasarım detayları yoluyla kullanıcıların ve/veya müşterilerin sitenin tabiatına uygun hedeflerine ulaşması için belirlediğimiz hedeflere yönlendirmektir. Bahsi geçen yönlendirmelerde belirlediğiniz hedef bir satın alma işlemi, bir etkinliğe katılma, bir programın indirilmesini sağlama gibi farklı farklı şeyler olabilir.

Sosyal mecralarda, e-maillerde, banner çalışmalarında  gördüğümüz “Keşfet, detayları gör, hemen incele,  sınırlı kontenjan vb…” kelime ve kelime öbekleri CTA örneğidir ve okuyucuları hedefe yönlendirmeye çalışırlar.

Call To Action Örnekleri

Daha önce yaptığınız çalışmalarda bir harekete geçirici mesaj kullanma tecrübeniz yoksa aşağıdaki örneklerle basamaklarda ilerlemeye başlayabilirsiniz. Sitenize ulaşan kişileri istediğiniz hedefe yönlendirmeyi kim istemez? Aşağıda CTA metinleri ile ilgili bir kaç öne çıkan seçimi paylaşıyoruz.

  • Üye ol
  • Keşfet
  • Bizimle İletişime Geç
  • Sepete Ekle
  • Hemen Al
  • Detayları Gör
  • Ürüne Git
  • Alışverişe Başla
  • Sınırlı Sayıda

Yukarıda örnekleri verilen harekete geçiren mesaj uygulamalarının sadece metin olarak önemli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. CTA için seçtiğiniz metin kadar etkileyecek farklı tasarımsal düzenlemeler de söz konusudur. Sayfa üzerindeki yeri, CTA butonunun şekli, tasarımdaki yerleşimi, rengi, tasarımla olan zıtlığı gibi ana başlıklar da harekete geçiren mesajların verimliliğine doğrudan etki eder. Düzenli olarak gerçekleştirilen A/B testleriyle yukarıda belirtilen kriterlerin hangisinden daha fazla etkileşim alacağınızı belirleyebilir ve kendinizi sürekli geliştirebilirsiniz.

Bir özet halinde paylaşmak gerekirse; sayfanıza gelen okuyucuları harekete geçiren bir mesaj (call to action) için kontrol etmeniz gereken bir kaç başka bakış açısı daha bulunur. Harekete geçirici mesajın tasarımla uyumluluğu, sitenin kitlesine uygun seçilmiş olan harekete geçirici mesaj metni ve harekete geçirici mesajda hedeflenen hareket yapıldığında ulaşılan sayfada istenilen bilginin net şekilde yer alması şeklinde paylaşabiliriz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

0
Pazaryeri entegrasyonu, birden fazla pazaryerinde varlık göstererek satışlarını artırmak isteyen e-ticaret işletmeleri için önemli kolaylıklar sağlar. Bu entegrasyon sayesinde işletmeler, farklı pazaryerlerindeki stok, sipariş,...