Ana SayfaSEMConversion Rate Optimization (CRO) Nedir?

Conversion Rate Optimization (CRO) Nedir?

-

CRO, İngilizce Conversion Rate Optimization kelimelerinin birleşiminden oluşur; Dönüşüm Oranı Optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevrilir. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, bir web sitesi veya mobil uygulamadan satın alma, form doldurma, kaydolma gibi yollarla hedeflenen dönüşüme giden tüm aşamaların stratejik optimizasyonudur. CRO ile bir web sitesinin veya mobil uygulamanın dönüşüm yüzdesinin artırılması hedeflenir.

Dönüşüm oranı optimizasyonu genellikle, site veya uygulamada geliştirilebilecek özelliklerin geliştirilmesi için fikir üretmeyi ve bu fikirleri A/B testi ve çok değişkenli test yoluyla doğrulamayı içerir.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, web sitesine veya uygulamaya gelen kullanıcıların siteden veya uygulamadan çıkmadan önce form doldurma, satın alma gibi işlemlerin tamamlanmasını sağlayan  müşterilerin sayısını artırmak için dizayn edilen bir süreçtir. Bir CRO sürecinin en büyük hedeflerinden biri web sitesi veya uygulamanın trafiğini artırmak değil var olan trafikte dönüşüm sayısını artırmaktır.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonunun Süreci

CRO çalışmaları ile ziyaretçinin  üye, kullanıcı veya müşteri olması için bazı iyileştirmeler yapılır. Bu iyileştirmelerin başarıya ulaşması için belirli bir işleyiş ve plan içinde uygulanması gerekir. Bu süreçler: izlemek, analiz etmek, hipotez oluşturmak, planlamak, test etmek ve hedeflemektir. 

İzlemek

Dönüşüm oranı optimizasyonu başlangıcında web sitesi veya mobil uygulama için bir hedef koyup bunu izleme yapılmalıdır. Dönüşüm hunileri ve segmentasyon izleme aşamasında takip edilmesi gereken hedeflerdir. 

Analiz Etmek

Analiz sürecinde, hedeflere göre ziyaretçilerin hangi aşamaları takip ettiği belirlenir. Yani ziyaretçiler nasıl etkileşimde bulunuyor, ne zaman siteyi veya uygulamayı terk ediyor bu aşamada ortaya çıkar. Analiz süreci, kendi arasında anlamlı bazı verilerin anlamlandırılmasına yardımcı olan bir aşama içerir. Bu aşamalar: 

  • Isı haritaları
  • Ziyaretçi kaydı
  • Formlar 
  • Anketler

Hipotez Oluşturmak

Bu süreçte izleme ve analiz etmenin ardında elde edilen veriler yorumlanır. Gerekli yorumlamanın ardından hipotezler neden-sonuç ilişkisine göre hipotez oluşturulması gerekir. 

Planlamak

Planlama sürecinde hipotezlerin uygulaması yapılır. Planlama aşamasında üç tane önemli parametre vardır.

Bunlar:

  • Kazanma konusunda güven oluşturma
  • Makro hedefler üzerinde etkiler
  • Uygulanabilirlik derece

Bu parametreler puanlama yapılarak  sıralanıp planlama yapılabilir. Bu sıralama sayesinde test edilmesi  düşünülen fikrin planlaması daha kolay olur.  

Test Etmek

Test etme,dönüşüm oranı optimizasyonu sürecinin son aşamasıdır. Bu aşamada tahminler yerini A/B testleri alır ve çalışmalar bu testlere göre gerçekleştirilir. 

Hedeflemek

Belirli bir kategoride uygulanan test sonuçlarının, diğer tüm kategorilerde uygulanması hedefleme sürecinde gerçekleştirilir. Bu yapılan başarılı test sonuçları, o sitenin veya mobil uygulamanın diğer tüm ziyaretçilerinde uygulanmasını sağlar.

Conversion Rate Optimization (CRO) Neden Önemlidir?

 Dönüşüm oranınızı optimize ederek daha fazla müşteri kazanabilir, ziyaretçi başına maliyeti arttırabilirsiniz ve bunun sonucunda işinizi büyütebilirsiniz. 

CRO sayesinde zaten sahip olduğunuz müşteri veya kullanıcılardan daha fazla değer sağlayarak müşteri kazanma mailiyetini düşürmüş olursunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...