Ana SayfaSEOE-ticarete yeni başlayanlar için sayfa içi SEO mu? Backlink oluşturma mı?

E-ticarete yeni başlayanlar için sayfa içi SEO mu? Backlink oluşturma mı?

-

E-ticarete yeni başlayanlar için SEO adımları arasında backlink çalışması daha cazip geliyor, takip den süreçte de sayfa içi SEO çalışmaları planlamasını gözlemliyoruz. Kategori sayfalarını sıralamak için ilk olarak hangi alana odaklanmanız gerektiğini ve arama sonuç sayfalarında sıralama almak için yapmanız gerekenleri paylaşacağız.

E-ticaret SEO başlangıç adımı ne olmalı?

Bu sorunun kısa ve net cevabı sayfa içi SEO yapmalısınız ve öncelikli olarak site ve sayfa optimizasyonu planlamalısınız. Bu kısa cevabın ardından nedenleriyle birlikte neden sayfa içi SEO ile başlamanız gerektiğini paylaşacağız.

Neden sayfa içi SEO ile başlamalısınız?

Backlinkler önemlidir ve sıralama algoritmasının önemli bir parçası olduklarını biliyoruz. Bununla birlikte, arama motorlarının web sitenizi ne için sıralayacağını bilmesi için sitenizde optimize edilmiş içeriğe sahip olmalısınız.

Aşağıda, backlink çalışması yapmaya başlamadan önce sayfa optimizasyonu açısından odaklanmanız gereken kısa bir kontrol listesi bulunmaktadır.

1- Anahtar kelimelerinizi ve temalarınızı belirleyin

Henüz yapmadıysanız, anahtar kelimelerinizi belirlemek için biraz zaman ayırmalısınız. Listenizi oluştururken geniş kapsamlı anahtar kelimelerden dar kapsamlı anahtar kelimelere doğru ilerlemelisiniz. Alaka düzeyinin en önemli husus olduğunu unutmadan tabi.

Geniş terimleri tanımlasanız bile başlangıçta daha dar kapsamlı uzun kuyruk (long tail) anahtar kelimelere odaklanmalısınız. Yine de geniş kapsamlı anahtar kelime hedeflenmeli ve kategorileriniz ve ürünlerinizle alakalı olmalıdır.

Anahtar kelime araştırması yaparken, önce beyin fırtınası yapmalısınız. Ardından Semrush, Ubersuggest veya alternatif farklı araçları kullanarak çalışmalarınızı yapabilirsiniz.

Listeyi oluşturduktan sonra, anahtar kelimeleriniz genellikle 3 kategoride önceliklendirmelisiniz, bunlara Öncelik 1, Öncelik 2 ve Öncelik 3 diyebilirsiniz.

Anahtar kelime çalışması yaptıktan sonra içerikleri hazırlarken anahtar kelime yamyamlığından kaçınmalısınız. Hazırladığınız bir içerikte onlarca anahtar kelimeyi hedeflememelisiniz.

Bu işlemi tamamladıktan sonra sıra sayfalarınızı optimize etmeye geldi. Sayfa başına maksimum 2-3 ana anahtar kelimeye ve birkaç ikincil anahtar kelime kullanmanın yaygın bir tercih olduğunu unutmayın.

2- Sayfalarınızı optimize edin

Sayfalarınızı optimize ederken başlıklarınıza, başlık etiketlerinize (özellikle H1’ler), gövde metni ve resim alt özelliklerine odaklanmalısınız. Meta açıklama, sıralamada çok önemli bir rol oynamasa da onu da optimize etmelisiniz.

Kritik bir ipucu: Arama motoru botlarının ilgili sorgular için sayfalarınızı zaten tanıyıp tanımadığını belirlemek için Google Search Console kullanmalısınız.

Google Search Console’daki Performans Raporu size her sayfa için sorguları gösterir. Bu sorgulardan herhangi biri iyi anahtar kelimelere benziyorsa veya bunlar zaten listenizdeyse, ilişkili sayfayı optimize ederken bu anahtar kelimelere odaklanın.

Anahtar kelimeleri eklemek için sayfa başlığını ve/veya H1’i güncelleyebilirsiniz.

Anahtar kelimeleri gövde metnine daha fazla yerleştirmek için çalışmalar yapabilirsiniz, ancak listenize eklediğiniz anahtar kelimeleri asla yazınızın içine doldurmayın. İçerik kullanıcılar tarafında doğal olmalıdır.

3- İlgili içeriği ekleyin

Web sitesinin türü ne olursa olsun, optimize edilmiş içerik eklemek çok önemlidir ve e-ticaret de bir istisna değildir.

Başlangıç olarak kategori içeriklerine odaklanmalısınız. Her şeyden önce, kategori sayfalarına kategori yazısı eklemenin önemli katkıları olduğunu bilmelisiniz.

Globalde pek çok şirket, alışveriş deneyiminden uzaklaşacağına inandıkları için kategori sayfalarına çok fazla metin eklemekten çekiniyor.

Ürünlerin görünürlüğü azaltmadan ve sayfa tasarımına fazla müdahale etmeden metin eklemek arama motoru botlarının sayfanızı doğru tanımlaması için önemli bir adım.

Sayfanın alt kısmında yer alan içerik, optimizasyon çalışmaları için kakı sağladığı gibi aynı zamanda ilgili ziyaretçiye de yardımcı olur. Bu konuda Casper oyun bilgisayarı sayfasını inceleyebilirsiniz.

Her zaman iyileştirmenin yollarını arayın

Sayfalarınızı optimize ettikten sonra işiniz bitmiyor, zaman içerisinde daima iyileştirme fırsatlarını kollamalısınız.

Sayfalarınızın performansını izleme ve gerektiğinde güncellemeler yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

0
Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir.  Dizine Eklenen...