Ana SayfaSEOArama Motorlarında Görsel Arama Nasıl Yapılır?

Arama Motorlarında Görsel Arama Nasıl Yapılır?

-

İnternetin hayatımıza girdiği zamandan bu yana hepimizi sürekli yenilemeye ve değiştirmeye devam ediyor. Her gün kalktığımızda merak ettiğimiz şey, bugün yeni bir gelişme var mı? Takip ettiğimiz bloglar, okuduğumuz gazeteler vs sürekli yeni gelişmeleri takip etme derdindeyiz. Yeni programlar, yeni uygulamalar sürekli hayatımız kolaylaştırmak için çalışıyor ve biz de bu trendin bir parçası olarak devam ediyoruz. Takip etmemizi sağlayan en hızlı ve dinamik araç tabi ki internet ve istediğimiz her şeye ulaşmak bir tık uzağımızda. Arama motorları sayesinde istediğimiz her türlü bilgiye ulaşabiliyoruz. Haberler, makaleler, farklı uzantılı dokümanlar, görseller vb. aklınıza gelecek her şeye saniyeler içerisinde alternatifleriyle ulaşmak imkanımız var. Bugün sizlere arama motorlarındaki inceliklerileriyle anlatacağımız konu: görsel arama nasıl yapılır?

Hobilerinizi keşfetmek için, ödevlerde kullanabilmek için veya sunumlarda yer verebilmek için sürekli bir görsel bulma önemli bir görev halini alıyor. Aramaya başladığınızda zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığınız görsel arama konusunda sizlere harcadığınız zamanı kısaltacak önerilerde bulunacağız.

Görsel Arama Nasıl Yapılır? Google Görsel Arama Teknikleri

Türkiye’de en çoktercih edilen arama motoru olan Google üzerinden örneklerle anlatmaya başlayalım. Farklı arama yöntemleri ve arama sonuçlarının filtrelenmesi gibi özellikleri aşağıda sizlerle paylaşacağız.

  • Metin Aramasında Çıkan İlgili Görseller
    Google arama çubuğuna istediğimiz kelimeyi yazdığımız gelen arama sonuçları içerisinde “arama kelimesi ile ilgili görseller” çıkar ve altında ilgili aramanın görselleri de yer alır. Linki tıkladığınızda görsel arama sayfasına yönlendirilirsiniz ve arama sonuçları içerisinden tercihinizi yapabilirsiniz.
  • Google Görsel Arama Motoru
    Google ana sayfasını açtığınızda ekranın sağ üst tarafında “posta” ve “görseller” seçenekleri görürsünüz. Buradaki görselleri tıkladığınızda Google görsel arama motoru sayfası açılır ve sadece görsel sonuçları alabileceğiniz kelime aramalarınızı yapabilirsiniz.
  • Tersinden Görsel Arama
    Google görsel arama motoru sayfasında kelimelerle arama yapabileceğiniz gibi elinizdeki görselin büyük boyutlarını veya benzerlerini bulmanız mümkün.
    Google görsel arama motoru ana sayfasına geldiğinizde arama çubuğunun sağ tarafında fotoğraf makinesi, klavye, mikrofon ve arama ikonları görürsünüz.

 

Bu ikonlardan fotoğraf makinesine bastığınız zaman karşınıza herhangi bir siteden görüp bulmak istediğiniz görselin URL’sini yapıştırarak arama yapmanız için “Görsel URL’sini yapıştır” ve bilgisayarınızdan görsel yükleyip aramanız için “görsel yükleyin” çıkar. İstediğiniz URL’yi yapıştırdığınızda veya bilgisayarınızdan görsel yüklediğinizde görsellerde arama yapabilirsiniz.

Google Tersinden Görsel Arama Örnek

Görsel Aramada Filtre Kullanımı

Görsel arama yaptığınızda gelen arama sonuçlarında arama çubuğunun altındaki barda “arama araçları” vardır ve bu araçlar ile aramanızı özelleştirebilirsiniz. Görsel aramanızı özelleştirebileceğiniz başlıklar:

  • Boyut: Aradığınız görselin istediğiniz boyutlarına göre seçim yapabilirsiniz. Büyük, orta, ikon seçebileceğiniz gibi belirli standart ölçülerde arama yapabileceğiniz gibi ölçüleri tamamen sizin belirleyeceğiniz boyutlarda arama yapabilirsiniz.
  • Renk: Bu filtrede ise görsellerin renkli, siyah beyaz, saydam veya özelleştirilmiş renklerde seçim yapabilirsiniz.
  • Tür: Aradığınız görselin türünü belirterek yüz, fotoğraf, küçük resim, çizim veya animasyon arayabilirsiniz.
  • Zaman: Görselin tarihi sizin için önemliyse son 24 saat, son 1 hafta veya özel aralık belirle seçeneğinden yararlanarak arama yapabilirsiniz.
  • Kullanım Hakları: Telif hakları konusunda hassasiyetin arttığı bu dönemde oldukça önemli bir filtre. Lisansla filtrelenmiş olanlar, değişiklikle yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar, yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar, değişiklikle ticari olmayan yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar ve ticari olmayan yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar seçimlerinde sizin için uygun olanını seçebilirsiniz.
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

0
Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir.  Dizine Eklenen...