Ana SayfaSEOE-Ticaret SEO Stratejinizde Olması Gereken 10 Temel Öncelik

E-Ticaret SEO Stratejinizde Olması Gereken 10 Temel Öncelik

-

E-ticaret sektörünün 2023 yılında yüzde 35 oranında artış kaydetmesi bekleniyor. Sektörün 2025 yılı tahminlerinde ise satışların %40’ını ele geçirmesi ve büyümesini sürdürmesi öngörülüyor. İnternetten bir ürün almak isteyen kullanıcıların büyük bir bölümünün arama motorları üzerinden ürün arması yapması ise e-ticaret sitelerindeki SEO çalışmalarının ne kadar kritik olduğunu da gösteriyor. Arama motorlarıyla yüksek potansiyeli yakalamak için e-ticaret SEO stratejinizde olması gereken 10 temel öncelik önerisine göz atabilirsiniz.

1. Anahtar kelime araştırması

Anahtar kelime araştırması, e-ticaret markaları için son derece önemlidir. Tüketicilerin hangi anahtar kelimeleri aradığını bilmek, içerik stratejilerinin de kolayca oluşturulmasını sağlar. Anahtar kelimeleri keşfettikten sonra web sitelerinde bilgilendirici, harekete geçirecek içeriklere yer verilmesi satışların daha da artmasını sağlar. Ahrefs gibi farklı araçları kullanarak yapacağınız aramalarda hem ziyaretçilerin arama kelimelerini hem de rakiplerinizin hangi anahtar kelimeler ile ziyaretçi kazandığını keşfedebilirsiniz. Düzenli şekilde yapacağınız bu çalışmalar organik arama performanslarının artmasını sağlar.

2. Yerel arama

Görüntülenme ne kadar çok artarsa, işletmenizin gelişmesi ve büyümesi de o hızla artacaktır. Yerel arama söz konusu olduğunda ise yerel SEO çalışmalarını yapmak bölgede işletmenizin ön plana çıkmasını sağlar. Ayrıca güncellemelerin paylaşılması, bölgedeki hedef kitleye kolay bir şekilde ulaşılması ve tüm bunlar ile satışların artması sadece başarılı yerel SEO çalışmalarıyla elde edilebilecek başarılardır. Google İşletmem gibi yerlerde fotoğraflar, işletme bilgileri, ürünler, müşterilerin sorabileceği sorulara yer vererek cevaplamak dönüşlerin olumlu olmasını sağlar.

3. Yapılandırılmış veriler

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına ve Öne Çıkan Snippet’ler aracılığıyla görünürlüğünü iyileştirmesine yardımcı olur. E-ticaret markaları için en önemli yapılandırılmış veri türü ürün şemalarıdır. Google ve diğer arama motorlarının ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi alabilmesi ve markanızın ne sattığını daha iyi anlayabilmesi için tüm ürünler mutlaka ürün şemasıyla işaretlenmelidir. E-ticaret işletmelerinde ürün şemasının yanı sıra adres, puanlar, incelemeler, web site, coğrafi koordinatlar ve etkinlikler gibi farklı işaretlere de mutlaka yer verilmelidir.

4. Kaliteli içerik

Amaç odaklı olmak üzere güncel ve yüksek kaliteli içerikler e-ticaret markaları için artık çok daha önemli. Bunun en önemli nedeni ise e-ticaret alışverişi yapacakların yaklaşık %80’inin satın almadan önce online araştırma yapmasıdır. Arama yapacak kişileri yakalamak, doğru içerikler ile onların beklentilerine yanıt vermek ve son aşamada ürün yönlendirmesi yapmak başarılı bir satış stratejisinin oluşturulmasını sağlar.

5. Optimize edilmiş görüntüler

E-ticarette görsel en önemli satış kriterlerinden birisidir. İnsanlar, dokunamadığı, fiziki olarak inceleyemediği ürünü, dijital dünyada tüm ayrıntılarıyla görmek ister. E-ticarette hem ürün hem de ürünle ilgili olmayan anahtar kelimelerle görseller optimize edilmelidir. Alışveriş yapanlar, satın almayı düşündükleri şeyi birden çok açıdan görmek isteyeceği için talepleri karşılayacak farklı açılara da mutlaka e-ticaret sitenizde yer verin. Ayrıca, Pinterest ve Instagram gibi platformlar görsellere önem veriyor ve daha iyi alışveriş için sürekli yenilikler sunuyor.

6. Mobil ve temel web verileri (CWV)

Mobil artık tüm e-ticaret trafiğinin yarısından fazlasına hakim durumda. En iyi trafik kaynağı olarak da masaüstünü geçmeyi başardı. Alışveriş yapanlar mobil cihazlarını kullanarak ürün arayıp satın aldıkları için işletmelerin mobil cihazlar için optimize edilmiş sayfalar sunması gerekiyor. Mobil uyumlu sayfalar için ise okunabilir kısa ve net metinler, kullanıcı dostu tasarımlar, harekete geçirici net mesajlara mutlaka yer verilmeli. Ayrıca sayfaların üç saniyeden kısa süre yüklendiğinden de emin olunmalı. Aksi halde açılmayan, kullanıcıyı sürekli bekleten sayfalar, satın almadan sayfadan çıkış yapılmasına neden olur.

7. Bağlantılar

Bağlantılar (backlink) SEO’nun önemli parçası olmaya devam ediyor. Bu nedenle e-ticaret sitelerinde de bağlantılar önemli. Spam içerikli siteler gibi siteye zarar verebilecek sitelerden linklerin eklenip eklenmediğini mutlaka kontrol edin. Marka prestijini sarsacak bir link varsa, mutlaka bu linklerin reddedilmesi gerekir. Ayrıca e-ticaret sitelerinin önerilmesi, otoriter sitelerden link alabilmesi adına da doğru bağlantı stratejileri oluşturulmalıdır.

8. SEO dostu sayfalar

E-ticaret markaları için sayfa şablonları (ürünlerin sunulduğu ürün sayfaları) önemlidir. SEO dostu şablonlar oluşturmak ve tasarlamak, arama motorlarının içeriği daha iyi taramasını ve dizine eklemesini sağlar. Bu nedenle sitelerin optimize edilmesi için aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsiniz.

  • Başlık etiketlerinde birincil ve ikincil anahtar kelimelerle eşleştirmeler yapmak ve en fazla 65 karakter (boşluklar dahil) kullanılmalıdır.
  • Başlıkların SERP ile uyumlu olması için SERP ön izleme aracından yararlanılmalıdır.
  • Başlıklarda ve sitenin uygun yerlerine marka isimlerine de yer verilmelidir.
  • Meta açıklamalarında sayfa hakkında net, doğru bilgiler sunulmalıdır.
  • Marka için ilk günden itibaren doğru bir iletişim dili belirlenmelidir.
  • Meta açıklamalarında boşluklar dahil olmak üzere karakter sayısı maksimum 165’te tutulmalıdır. Açıklamalarda “Daha fazla bilgi edinin”, “Nasıl olduğunu öğrenin…”, “Tekliflere göz atın…” vb. gibi harekete geçirici mesajlara yer verilmelidir.
  • Birincil anahtar kelime H1 etiketinde yer almalıdır.
  • Anahtar kelimenin türevleri H2 etiketlerinde kullanılmalıdır.
  • Ürün sayfalarında ortalama 1000 kelime içeren metinlere ye verilmelidir. Benzer ürünlere ve üst kategorilere dahili bağlantılar sağlanmalıdır.

9. Güçlü altyapı

E-ticaret sayfalarında özellikle çok fazla ürün söz konusuysa sayfa sayısı artacaktır. Sitelerin taramalarını Screaming Frog, Botify, DeepCrawl gibi güvenilir araçlar ile yaparak siteleri kontrol altında tutabilirsiniz. Bu kontrollerde ise öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekenler şöyle;

  • Kırık bağlantıların olup olmadığı.
  • Eksik ALT metinler ve meta veriler.
  • Tekrarlanan içerikler.
  • Sitedeki yönlendirmeler
  • HTTPS / HTTPS kontrolü.

10. Ölçüm

Son aşamada ise SEO ve e-ticaret stratejilerinin durumunun kontrol edilmesi adına ölçüm yapılmalıdır. Yeni bir markayı piyasaya sürerken, markayla ilgili tüm anahtar kelimelerinizde ve markasız anahtar kelimelerde ilk 30’da yer alınmalıdır. Zaman geçtikçe sitenin değerini arttıracak ve daha fazla müşteri getirecek yeni anahtar kelimelere yatırım yapılmalıdır. Böylece sürekli bir yenilik ve optimizasyon süreci geçirilmelidir. Yeni sitelerde bu süreç, biraz zaman alabilir. Ölçümlere bazı veriler mutlaka yakından takip edilmelidir.

  • Sıralamalar
  • Kritik öneme sahip anahtar kelime listesi
  • Sitede geçirilen zaman
  • Çıkma Oranı
  • Dönüşümler.
  • Organik ziyaretler
  • Yeni organik ziyaretçiler
  • Siteden ayrılan ziyaretçilerin davranışları
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Slider Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Slider Nedir ve Nasıl Kullanılır?

0
Slider, web tasarımının önemli bir öğesi olup, belirli bir alanda biz dizi içeriği kaydırarak sunan görsel bir gösterim aracıdır. Genellikle görseller, videolar veya metinler...