Ana SayfaSEOGoogle Can Sıkan Pop Under Reklamları Yasakladı

Google Can Sıkan Pop Under Reklamları Yasakladı

-

Google dün itibarıyla “pop-under” reklamlardan yararlanan herhangi bir web sitesinde yayınlanan reklamlarda Google reklamlarının yer almasını yasakladığını ve güncellenmiş olan reklam politikalarında bir değişiklik yapıldığını açıkladı. Bu kötü, sinir bozucu ve spam pop under reklamlar şu anki tarayıcı penceresinin alt kısmında yer alan reklamlardır, tarayıcınızda hepsini kapatana kadar bunları görüyorsunuz.

Pop Under Nedir?

Pop-under veya popunder, bir web sitesin sayfası açtığınızda sayfanın alt tarafında yer alan reklam penceresidir. Duymaya aşina olduğumuz bir web sayfası açtığımızda splash olarak sayfanın üzerinde açılan pop-up reklamlarının bir türü olarak adlandırabileceğimiz pop under reklamlar farklı olarak splash olarak açılmamakta ve sayfanın alt kısmında yer almaktadır.

Pop-up reklamlara göre daha az rahatsız edici, bannerlara göre daha dikkat çekici ve daha fazla tıklanan pop-under reklamlar kolayca farkedildiği için yüksek geri dönüş avantajı sağlıyor, bir diğer avantajı da içeriği engellemeyecek şekilde sayfada yer almasıdır. Genellikle trafiği yüksek veya trafik satın alan etkileşimi düşük sayfaların kullandığı bir reklam türü olan pop-under reklamlar ağırlıklı olarak yasadışı içeriğe sahip sitelerde kullanılıyor. Artan mobil kullanım ile birlikte son zamanlarda mobil uygulamalarda da fazlasıyla bu reklam türünü görebiliyorsunuz.

Google, “Bu reklamların iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğuna inanmıyoruz ve bu nedenle Google reklamları için uygun değildir” açıklamasını yaptığı duyuruda yeni politikasını paylaştı.

Pop under açıklaması başlığıyla Google Adsense blogda paylaşılan açıklamada Google’ın kullanıcılara, reklamverenlere ve yayıncılara eşit değer verdiği paylaşıldı. Reklam yerleşimleri ile ilgili uygulamaların bir reklam politikası olduğu, reklam politikalarının kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik olduğu ve hem yayıncılara hem de reklamverenlere fayda sağlamayı hedeflediği vurgusu da eklendi. Bununla birlikte bir web sayfasında yer alan pop-under reklamlar için sinir bozucu olduğu, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği ve Google reklam politikalarına uygun olmadığı bilgisi yer aldı.

Pop Under Reklamlar Yasaklandı, Peki Neler Değişecek?

Bu değişikliğin anlamı, bundan sonra Google reklamlarının pop-under’lere kendiliğinden yayınlanamayacağı ve bu reklam türünü tercih eden bir web sitesinin Google reklamlarını kullanamayacağı.

Bu değişiklikle beraber Google, pop-under sayfalardaki reklam yasağına ek olarak, artık reklamlarının pop-up olarak görünen web sayfalarında reklamlarına izin vermediğini belirtti.

Google zaten pop-up’ların yer aldığı sitelerde kullanıcıların gezinmesine müdahale edilmeyeceğini, kullanıcı tercihlerini değiştirilmeyeceğini veya virüs dağıtmadıklarını belirten başka reklam politikalarına sahip. Yayıncılar, üçten fazla pop-up’la herhangi bir sitede Google reklamları yerleştiremiyor. Aynı zamanda yayıncılar bu metotları kullandığında kendi sitelerinde bulunan herhangi bir reklam ağından veya satış ortağından sorumludur.

Politika güncellemesi, web sitesi sahiplerini kullanıcı dostu olmayan reklamlar yayınlamamaya teşvik etmek için gerçekleştirilmiş ve Google’ın ortaya çıkan kullanıcı dostu eğilimlerin devam eden analizinin bir sonucudur.

Google’ın reklamlarla ilgili kurallarda ilk kez uyguladığı bir yaptırım değil. Bazen, AdSense reklamları yayınlanmasa bile, yanlış yönlendiren siteleri arama sonuçlarında alt sıralara düşürmek için önlemler alır.

Örneğin, bu güncelleme ile yapıldığı gibi yayıncıların kötü niyetli yaklaşımlarına engel olmak için yalnızca reklam politikasını güncellemekten daha sert bir hamle olarak Google geçen yıl pop-up ve geçiş reklamlarını kullanan mobil siteleri Ocak ayından başlayarak arama sonuçlarında aşağı çekeceğini açıkladı.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

SEM stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

SEM Stratejilerini Güçlendirmek İçin İpuçları

0
SEM, arama motorlarını aktif olarak kullanmakta olan kullanıcılar için internet üzerinden çevrimiçi ürünler satmayı ve bunların satış oranlarını arttırmayı hedefler. Çeşitli platformlardan internet kullanıcılara sunulan...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?