Ana SayfaSEORekabetçi SEO Analizi İş Akışı - Resimli Anlatım

Rekabetçi SEO Analizi İş Akışı – Resimli Anlatım

-

Herhangi bir SEO süreci için en önemli faaliyetlerden biri ilk rekabet analizi. Bu işlem, SEO hedeflerinizi doğru bir şekilde tanımlamalı ve genel stratejinizi belirlemek için temelde fayda sağlamalıdır. SEO sürecinin türüne, sektörüne ve kapsamına bağlı olarak, bu analiz çok sayıda karmaşık hale gelebilir, çünkü dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Rekabetçi SEO Analizi İş Akışı hazırlamak için eskisinden çok daha fazla faktörle karşı karşıyayız.

Bu işlemi kolaylaştırmak (çoğaltılmak, kontrol ve dokümanıtasyon), SEO rakiplerini belirlemek, mevcut potansiyelini ortaya çıkartmak gibi dikkate alınması gereken çeşitli etkinlikler ve faktörlerle birlikte adım adım bir iş akışı oluşturdum. Hedefler için anahtar kelimeleri ve zorluk seviyelerini değerlendirmek ve bunları belirlenen kriterlere göre seçerek görsel oluşturmak hayli zor ve keyifli oldu.

Rekabetçi SEO Analizi İş Akışı
Rekabetçi SEO Analizi İş Akışı

4 Rekabetçi SEO Analizi İş Akışı Safhası

Görüldüğü gibi Rekabetçi SEO Analizi İş Akışı dört aşamaya ayrılmıştır:

  1. Potansiyel SEO Rakiplerinizi Belirleyin

    Bu ilk aşama, yeni bir müşteri veya sektör için SEO çalışmasına başlamışsanız ve bu konuda hiçbir şey bilmediğinizde ve potansiyel olarak ilgili tüm rakipleri tanımlamak için sıfırdan başlamak düşündüğünüzden çok yararlıdır.

    Bunların mutlaka, yaptığınız içerik, hizmet veya ürünlerle aynı türde hizmet veren şirketler veya web siteleri ile sınırlı olmadığını aklınızdan çıkartmayın. Bununla birlikte hedef anahtar kelimelerinizin arama sonuçlarında sizinle rekabet eden herhangi bir web sitesi de olabileceğini unutmayın.

  2. SEO Rakiplerinizi Onaylayın

    Farklı ilgili kaynaklardan topladığınız veriler ile potansiyel rakiplerinizi tanımladıktan sonra, bunlardan hangilerinin gerçekten sıralamalarda ve hangi dereceyle hedeflediğiniz anahtar kelimeler olduğunu analiz ederek ve süzerek doğru olanları onaylamanın zamanı geldi.

    Bu noktada anahtar kelime araştırması yaparak potansiyel hedef anahtar kelime listenizi de geliştireceksiniz. Bu, rakiplerinizden şimdiye kadar belirlemiş olduğunuzun daha ötesinde ve rakiplerinizin veya kendinizin hala sıralamada yer almamış olduğunuz, yeni fırsatlar oluşturabilecek mevcut organik arama verilerinizin kaynaklarını kullanmalıdır.

  3. Rakiplerinizle Karşılaştırın

    Artık SEO rakipleriniz ve potansiyel hedef anahtar kelimeleriniz olduğu için, bu anahtar kelimeleri seçebilir ve önceliklendirebilirsiniz. Bunun için ilgili verilerin tümünü kullanarak sitenizin rakiplerini listeleyebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Bu, muhtemelen anahtar kelime alaka düzeyini, mevcut sıralamaları, arama hacmini, sıralanan sayfaları vb arasında alan adlarının link popülerliği, içerik optimizasyonu ve sayfa sonuçları özelliklerini içerir.

  4. Hedef Anahtar Kelimelerinizi Seçin

    Sonunda SEO süreciniz sırasında kısa, orta ve uzun vadede kendi durumunuzu tespit edip geliştirmek için en iyi anahtar kelimeleri hedeflediniz. Şimdi hedeflediğiniz anahtar kelimeler arasından daha verimli olacakları seçmek için belirtilen kriterleri kullanarak kendi siteniz ve rakipleriniz için önceden toplanmış verileri analiz etme zamanı geldi. Bunlar en yüksek alaka düzeyi, arama hacmi ve karlılık. En iyi başlangıç noktası ise popülerlik ve içerik açısından rekabet gücünüzün bulunduğu sıralamalardır.

Araçlar ve Veri Kaynakları

İşlemi uygulamanıza yardımcı olabilecek (bunlardan bazıları iş akışında bahsedilen) arama motorlarından gelen geleneksel olanlar (anahtar kelime veya webmaster araçları gibi) yanında veri kaynakları ve araçları şunlardır:

Umarım bu kaynaklardan daha fazla ve daha iyi SEO rekabet analizi geliştirebilirsiniz!

KAYNAK: https://moz.com/blog/illustrated-seo-competitive-analysis-workflow

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...