Ana SayfaSEOGoogle Chrome push bildirimleri engellemeye başlayacak

Google Chrome push bildirimleri engellemeye başlayacak

-

Google, Chrome 86’nın kötüye kullanım amaçlı push bildirimlerini nasıl engellediğini duyurdu. Google Chrome push bildirimleri abone olarak bunları tanımlayacak ve niyetini belirleyip uygulamaya geçecek.

Google, Google’ın “otomatik web tarama hizmetinin” push bildirimlerine abone olabileceği haberini içeren yeni bir Chrome 86 özelliğini duyurdu. Bunu yapmalarının nedeni, Chrome’da kötüye kullanım amaçlı push bildirimlerini belirlemek ve engellemektir.

Googlebot push bildirimlerine abone mi olacak?

“Otomatik web tarama hizmeti” ifadesinin Googlebot’a mı yoksa başka bir tarayıcı özelliğine mi atıfta bulunduğu belli değil. Chrome duyurusu, buna otomatik bir Chrome örneği ve otomatik bir web tarama hizmeti olarak atıfta bulunur. Verilen örnekte buna Googlebot denmiyor.

Bahsi geçen Googlebot değilse, o zaman hangi bot olabilir ve kullanıcı aracısı (user agent) nedir?

Bahsedilen Googlebot ise bildiğimiz davranış biçiminden farklı bir geliştirme yapılmış demektir. Aşağıda detayları paylaşıyoruz.

Açıklamasında Google, değerlendirme yapmak için tüm push bildirimlerine abone olduğunu belirtmedi. Ara sıra kontrol ettiğini paylaştı.

Google Chrome push bildirimleri duyurusu

“Google’ın otomatik web tarama hizmeti, push izni istenirse zaman zaman web sitesi push bildirimlerine abone olur.

Güvenli Tarama teknolojisi kullanılarak otomatik Chrome sitelerine gönderilen bildirimler, kötüye kullanım içeriği açısından değerlendirilecek ve kötüye kullanım bildirimleri gönderen siteler, sorun çözülmezse yaptırım için işaretlenecek. “

Google neden push bildirimine abone olur?

Google, kötüye kullanım ve kötü amaçlı olup olmadıklarını test etmek için push bildirimlerine abone oluyor. Taciz edici oldukları tespit edilirse site, bildirimlerin Chrome tarafından engellenmesi söz konusu olacaktır.

Bulgular sonucunda bir yaptırım uygulanacaksa site yayıncılarına e-posta ve Google Search Console yoluyla bildirilecektir.

Uygulama ile ilgili olarak belirtilen bir başka detay: “Chrome 86’daki yeni uygulama, bildirim içeriğine odaklanıyor ve kötüye kullanım amaçlı içerik barındıran mesajlar gönderme geçmişine sahip siteler tarafından tetikleniyor.”

Push bildirimleri örnekleri

Chrome 86, tarayıcı kullanıcılarını tespit ettiği kötü amaçlı push bildirimlerine karşı aşağıda paylaştığımız şekilde uyarır.

Masaüstü bildirimi

Mobil bildirimi

Hangi push bildirimleri kötüye kullanım içerir?

Google’a göre, bildirim istismarının üç kategorisi vardır:

  • Sahte Mesajlar
    Sohbet mesajlarına, uyarılara veya sistem iletişim kutularına benzeyen bildirimler.
  • E-dolandırıcılık
    Kişisel bilgileri çalmaya veya kullanıcıları kişisel bilgilerini paylaşmaları için kandırmaya çalışan bildirimler.
  • Kötü amaçlı yazılım
    Kötü amaçlı veya istenmeyen yazılımları tanıtan, barındıran veya bunlara bağlantı veren bildirimler. “

Google Chrome neden kötüye kullanım bildirimlerini vurguluyor?

Google’ın, kullanıcı deneyimini koruma konusunda uzun bir geçmişi vardır. Örneğin Google, kötü amaçlı web sitelerini arama sonuçlarından engelleyen ilk arama motoruydu.

Google’ın push bildirimlerine abone olmasının nedeni, kötü niyetli push bildirimlerinin Google Chrome tarama deneyimiyle ilgili en çok aldığı şikayetler arasında yer almasıdır. Google’ın amacı kötü niyetli etkinliği azaltmaktır.

Google’ın arama ile ilgili JavaScript sorunlarıyla ilgili geliştirici destek sayfası, Googlebot’un push bildirimlerine abone olmadığını gösterir.

Geliştirici sayfası şunları belirtir: “Googlebot’un kullanıcı izin isteklerini reddetmesini bekleyin.”

Ardından, aşağıdakileri listeleyen bir izin isteği listesine bağlanır:

  • Coğrafi konum
  • Push bildirimleri
  • Kamera
  • Mikrofon

Google belgelerinin Googlebot’un push bildirimlerine abone olmadığını söylediği açıktır.

Bir siteye yaptırım uygulanırsa ne olacak?

Google’ın gereksinimlerini ihlal ettiği tespit edilen siteler, sorunla ilgili olarak e-posta ve Google Search Console ile bilgilendirilir ve sorunu düzeltmek için 30 gün süre tanınır.

Google, site sahiplerine sorunu çözmek için 30 günlük süre içinde iki kere şans verir. Bundan sonra Google, site sahibini ilk incelemeden itibaren 30 gün geçene kadar takip eder.

Bir sitenin yasaklanacağına dair bir gösterge yoktur. Google’ın Chrome Yaptırımı destek sayfasında, yaptırımın push bildirimlerini engellemekten ve kullanıcılara bir tarayıcı bildirimi sunmaktan oluştuğu belirtilmektedir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

0
Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir.  Dizine Eklenen...