Ana SayfaSEOGoogle, sıralama sistemleri rehberini yayınladı

Google, sıralama sistemleri rehberini yayınladı

-

Google, yeni rehberiyle mevcut ve kullanımdan kaldırılan sıralama sistemleri rehberini yayınladı. Sıralama kriterleri artık çok daha şeffaf.  

Dünyanın en popüler arama motoru Google’da sıralama kriterleri oldukça önemli. Bugüne kadar çok fazla detay vermeyen Google, konuyla ilgili iyeni bir rehber hazırladı. Rehber sayesinde kullanımdan kaldırılan ve yürürlükte olan sıralama sistemlerini öğrenebilmek mümkün. Rehberde dikkat çeken detaylardan birisi ise sistemler ile güncellemeler olarak 2 ayrıma gidilmiş olması. Sistemler RankBrain gibi sürekli arka planda çalışırken güncellemeler sıralama sistemlerine yapılan dönemsel müdahaleler olarak değerlendiriliyor.

Kullanımdaki Google sıralama sistemleri

İşte Google’ın şu anda çalışır durumda olan sıralama sistemlerinin alfabetik sırasına göre listesi.

BERT: BERT, Google için kelime kombinasyonlarının farklı anlamları ve amaçları nasıl ifade edebileceğini anlamasına olanak tanır.

Kriz bilgi sistemleri: Google’ın, doğal afetlerde SOS uyarıları gibi, kriz zamanlarında bilgi sağlamak için yürürlükte olan sistemleri vardır.

Tekilleştirme sistemleri: Google,  yinelenen, benzer web sayfalarının sunulmasından kaçınmayı amaçlar.

Tam eşleşmeli alan sistemi: Google’ın bir sorguyla tam olarak eşleşen alan adlarına sahip web sitelerine çok fazla itibar etmemesini sağlayan sistem.

Tazelik sistemleri: Beklenildiği yerde sorgular için daha yeni içerik göstermek üzere tasarlanmış bir sistem.

Yararlı içerik sistemi: Öncelikle arama motoru trafiği kazanmak için oluşturulmuş içerik yerine, insanların orijinal, yararlı içeriği daha iyi görmelerini sağlamak için geliştirilen sistem.

Bağlantı analiz sistemleri ve PageRank: Sayfaların birbirine nasıl bağlandığına dayalı olarak bir sorguya yanıt olarak hangi sayfaların ne hakkında olduğunu ve hangilerinin en yararlı olabileceğini belirleyen sistem.

Yerel haber sistemleri: Sorguyla alakalı olduğunda yerel haber kaynaklarını ortaya çıkaran sistem.

MUM: Multitask Unified Model’in kısaltması olan MUM, dili anlama ve üretme yeteneğine sahip bir yapay zeka sistemidir. Öne çıkan snippet açıklamalarını iyileştirir ve genel sıralamada etkili değildir.

Sinirsel eşleştirme: Google’ın kavramların sorgulardaki ve sayfalardaki temsillerini anlamasına ve bunları birbiriyle eşleştirmesine yardımcı olan sistem.

Orijinal içerik sistemleri: Google’ın orijinal içeriği, orijinal raporlama da dahil olmak üzere, arama sonuçlarında yalnızca alıntı yapanların önünde, belirgin bir şekilde göstermesini sağlamaya yardımcı olan bir sistem.

Kaldırmaya dayalı sistemler: Yüksek hacimli içerik kaldırma taleplerine tabi web sitelerini kapsayan sistemler.

Sayfa deneyimi sistemi: Bir web sayfasının iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayıp sağlamadığını belirlemek için çeşitli kriterleri değerlendiren sistem.

Geçiş sıralama sistemi: Google’ın, bir sayfanın bir aramayla ne kadar alakalı olduğunu daha iyi anlamak için bir web sayfasının ayrı bölümlerini veya “geçişlerini” belirlemek için kullandığı bir AI sistemi.

Ürün inceleme sistemi: Uzman yazarlar tarafından yazılan yüksek kaliteli ürün incelemelerini derinlemesine analiz ve orijinal araştırmalarla ödüllendiren bir sistem.

RankBrain: Google’ın kelimelerin kavramlarla nasıl ilişkili olduğunu anlamasına yardımcı olan bir AI sistemi.

Güvenilir bilgi sistemleri: Google, güvenilir bilgileri göstermek için yetkili sayfaları yükseltmek, düşük kaliteli içeriği sıralamaya indirmek ve kaliteli gazeteciliği ödüllendirmek gibi birden çok sisteme sahiptir.

Site çeşitlilik sistemi: Google’ın aynı siteden ikiden fazla web sayfası listesini en iyi sonuçlarda göstermesini engelleyen sistem.

Spam algılama sistemleri: Google’ın spam politikalarını ihlal eden içerik ve davranışlarla ilgilenen bir sistem.

Kullanımdan kaldırılan Google sıralama sistemleri

Bir dönem Google sistemleri olarak kullanılan ancak artık devre dışı bırakılan sistemler şöyle;

Hummingbird: 2013’te kullanıma sunulan sıralama sistemlerinde önemli bir gelişme olarak görülmüştü.

Mobil uyumlu sıralama sistemi: Mobil cihazlarda daha iyi işlenen içeriği tercih eden sistem.

Sayfa hızı sistemi: 2018’de kullanıma sunulan ve mobil cihazlarda hızlı yüklenen içeriklere öncelik veren sistem.

Panda sistemi: 2011 yılında tanıtılan, kaliteli ve orijinal içeriğin tercih edildiği sistem. 2015 yılında Google’ın temel sıralama sistemlerinin bir parçası oldu.

Penguen sistemi: 2012’de tanıtılan ve spam içerikli bağlantı kurma uygulamalarına sahip web sitelerini kapsayan sistem.

Güvenli siteler sistemi: 2014 yılında tanıtılan ve HTTPS ile güvenliği sağlanan web sitelerini tercih eden sistem.

Bu sistemlerin büyük bir kısmı sayfa deneyimlerine eklendi.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Nöropazarlama Nedir

Nöropazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

0
Nöropazarlama beyindeki satın alma algılarını inceleyerek; insan davranışlarının, karar alma süreçlerinin ve tüketici tercihlerinin anlaşılmasında nörobilimsel tekniklerin kullanılmasını içerir. Nöropazarlama, tüketicilerin beynindeki aktiviteleri inceleyerek,...