Ana SayfaSEOGoogle tarama sıklığını neden azaltacak?

Google tarama sıklığını neden azaltacak?

-

Google bilgi işlem kaynaklarını korumak adına yeni sürdürülebilirlik planlaması hazırlığında. Bu kapsamda ise ilk olarak tarama sıklığı (Webpage Crawl Rate) azaltılacak.

Google arama birimindeki sorumlu isimleri John Mueller, Martin Splitt ve Gary Illyes’in yeni gündemi, Google’ın sürdürebilirlik çalışmaları oldu. Taranma sıklığının azaltılması ile birlikte sürdürülebilirlik konusunda önemli kazanımlar elde edecek Google, bu yeni planlama üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Özel bir Podcast yayını yapan 3 isim, Google’ın 2022 yılında yapacağı değişikliklere yönelik bilgiler verdi. Bu bilgiler arasında ise en çok tarama sıklığı dikkat çekti. Zira tarama sıklığını azaltacak olan Google, böylece arama sonuçlarında da önemli değişiklikler olmasına yol açabilir.

Google Search Console tarama istatistikleri raporu güncellendi

Google’ın 2022’deki odak noktası sürdürülebilirlik olacak

Açıklamalara göre 2022 yılındaki odak nokta sürdürülebilirlik olacak. Bu nedenle de şirket sadece tarama sıklığında değil, diğer benzer durumlarda da kaynakları korumak adına kısıtlamaya gidebilir. Tarama sıklığının azaltılacağının duyurulması ise en çok site sahipleri için soru işaretlerine yol açtı. Zira çoğu kullanıcı Googlebot taramasının ve dizine ekleme işlemlerinin sanal olarak gerçekleştiğini ve bu nedenle de çevre üzerinde nasıl bir olumsuzluk yaratabileceğini sorguladı.

Bu çelişkilere ilk yanıt veren isim Illyes oldu. Google’ın karbonsuz olduğunu belirten Illyes, buna rağmen sürdürülebilirlik konusunda yeni çalışmalar yapılmasına engel bir durumun olmadığını söyledi ve “Tarama sıklığının azaltılması, gereksiz web taramalarını kapsıyor. Son güncellemeleri olmayan web sayfalarını taramak gibi çalışmalar kontrol altına alınacak” dedi. Açıklamalara göre kısıtlama yapılacak alan güncellemelerdeki taramayı azaltmak.

Yeni içerik taramalarında değişiklik beklenmiyor

Yönetici açıklamalarına göre GoogleBot taramaları iki farklı şekilde ele alınıyor. Bu taramalardan ilkinde yeni içerik keşfi yapılırken diğerinde mevcut içeriği yenilemek için tarama yapılıyor. Güncellenmeyen sayfalar için taramayı yeniden ölçeklendirmeyi düşünen Google, bu aşamada farklı sinyalleri de devreye alabilir.

Illyes ise bu durumu şöyle özetliyor; “Wall Street Journal gibi bir web sitesi ana sayfasını sürekli olarak yeni içerikle güncelliyor, bu nedenle birçok yenileme taramasını hak ediyor. Bununla birlikte, WSJ hakkında sayfasını muhtemelen bu kadar sık ​​güncellemeyecektir. Bu nedenle Google’ın bu tür sayfalarda yenileme taramalarına devam etmesi gerekmez.”

Ayrıca tarama sıklığı ile Google sıralamaları arasında güçlü bir bağlantı olduğuna yönelik genel kanının da doğru olmadığını söyleyen Illyes, içeriğin daha fazla tarandığı için daha iyi bir sıralamaya sahip olmayacağını net bir şekilde dile getirdi. Bu nedenle tarama sıklığının azaltılması, web sitelerinin sıralama kaybı yaşamasına yol açmayacak.

Google şu anda hangi sayfaların yeniden taranmaması gerektiğine yönelik analizler gerçekleştiriyor. Bu alandaki çalışmalar sona erdikten sonra tarama sıklığının azaltılması konusunda yeni bir güncellemenin yapılması bekleniyor. Bu kapsamda kullanıcıların web sitelerinde yapabileceği bir değişiklik de öngörülmüyor. Sabit, statik sayfaları daha az ziyaret edecek olan Google, sürekli içerikle beslenen sayfalarda ise herhangi bir değişikliği öngörmüyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...