Ana SayfaSEOHatalı Hreflang Etiketi Kullanımı

Hatalı Hreflang Etiketi Kullanımı

-

SEO ve Uluslararası hedefleme sizin için önemliyse, sitenizin olmazsa olmaz meta etiketlerinden biri hreflang etiketidir. Bir çok sitede hreflang etiketi ile alakalı bir sürü hata mevcut. Google, hreflang için hazırladığı destek sayfasında düzgün bilgilendirme yapmadığı için size bunu anlatma ve gösterme gereğinde bulunduk.

Uluslararası SEO konusu açıldığında Google’ın ilk vurgu yaptığı başlık, hreflang etiketinin kullanımı oluyor. Birden fazla dil seçeneği olan sitelerin, hedeflediği dili net bir şekilde ifade edebilmesi için hreflang etiketini düzgün kullanması çok önemlidir.

Hreflang etiketini yanlış kullanmak, size düşük ihtimalli bir hata olarak gelebilir. Fakat işler öyle değil. Online SEO aracı  SemRush’ın farklı dil seçeneklerine sahip 20.000 İnternet sitesini dikkate alarak yaptığı bir araştırmaya göre;

  • Web sitelerinin %45’i yanlış ülke kodunu kullanıyor
    • “EN” yerine “UK” kullanmak gibi
  • Web sitelerinin %40’ı yanlış dil kodunu kullanıyor
    • “EN” yerine “ENG” kullanmak gibi
  • Web sitelerinin %23’ü tire işareti yerine alt çizgi kullanıyor
    • “EN-GB” yerine “EN_GB” kullanmak gibi
  • Web sitelerinin %20’si sadece ülke kodunu kullanıyor
    • “EN” olmadan sadece “GB” kullanmak gibi
  • Web sitelerinin %3’ü dil ve ülke kodu sıralamasını yanlış kullanıyor
    • “EN-GB” yerine “GB-EN” kullanmak gibi

Hreflang Etiketi ve Hataları

En sık yapılan hatalardan biri hreflang etiketinin eksik kullanılması. Sayfanın kaynak kodunda, sayfanın kullandığı diğer dilleri gösteren hreflang etiketi kullanmak yaygın bir hata olarak ele alınabilir. Google Webmaster Yardım Sayfasında yer alan Dil ve bölgesel URL’ler için hreflang kullanma makalesinde, internet sitesi içerisinde yer alan tüm diller için gösterilmesi gereken referanslardan bahsedilmekte.

Web sitenizde temel olarak Türkçe, ek diller de İngilizce, Fransızca ve Almanca olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda her Türkçe olan sayfanın kaynak koduna EN, GR ve FR dillerini gösteren hreflang etiketlerini eklersiniz. Ancak unuttuğunuz bir nokta var. Kendi kendini referans gösteren ana dil ve bu dilin ana dil olduğunun arama motorunun bilmesidir. Yani her dil için  rel=”alternate” hreflang=”x” kodunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Kullanacağınız bölge ve dil kodlarının ISO 639-1 standardında olması gerektiğini de söylemekte fayda var.

Bunların yanında bir ülkede yaşayan ancak o ülkenin resmi dilinden farklı bir dili konuşan kullanıcıları da hedeflemiş olabilirsiniz. Bunun için ülke kodunu ve dil kodunu aynı anda kullanmanız gerekir. Örnek olarak; İtalya ve Almanya’da yaşayan fakat İngilizce konuşan kullanıcılar için aşağıdaki kodu kullanmanızı öneririz.

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-IT” hreflang=”en-IT” />
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-DE” hreflang=”en-DE” />
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”x-default” />

Verdiğimiz örnek kod’da İtalya ve Almanya’da yaşayan fakat İngilizce konuşan kullanıcılara hangi dilin kullanıldığını belirttiğimiz kodu görüyoruz. Kodun devamında kullandığımız “x-default” ibaresi ise, özellikle belirli bir dil hedefi olmayan, sitenin ana dilinin kullanıldığını gösteren özelliktir.

Bu hatalar dışında, sıklıkla karşımıza çıkan hatalardan biri ise kodların gösterdiği sayfaların yanlış girilmiş olması veya gösterilen sayfada da hreflang etiketinin olmamasıdır. Yani bir sayfaya hreflang etiketi ekleyip o sayfanın diğer dillerdeki versiyonunu gösteriyorsanız, o dilleri içeren sayfalarınızda da aynı hreflang etiketini kullanmalısınız. Çünkü arama motorları diğer sayfalarınızı farklı kaynaklar sayesinde keşfedebilirler ancak eksik hreflang etiketi sebebiyle sayfanın dilini tespit edemeyebilirler.

Bir başka hata ise hreflang ve canonical etiketinin aynı anda kullanılmasıdır. Bir sayfaya canonical etiketi eklemeye karar verdiyseniz, o sayfada hreflang etiketi kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Böyle bir durumda arama motoru ne yapacağına kendisi karar vermeye çalışabilir. Bu da sayfalarınızın indekslerinin hatalı olmasına veya hiç girilmemesine sebep olmakla beraber uluslararası hedeflemeniz için negatif bir etki yaratabilir.

Unutmadan, sitenizde ki hreflang etiketi ile ilgili problemleri tespit etmek için hreflang Tags Testing Tool aracını kullanabilirsiniz.

 

Hreflang Etiketi Kullanımı

 

Kaynak : https://moz.com/learn/seo/hreflang-tag

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?