Ana SayfaSEOKendi Anahtar Kelimenizle URL Planı Hazırlamanın 4 Aşamalı Planı

Kendi Anahtar Kelimenizle URL Planı Hazırlamanın 4 Aşamalı Planı

-

Etkin bir arama motoru pazarlamacısının en önemli yeteneği anahtar kelimeleri bulmayı ve onları nasıl kullanacağını bilmesidir. Zekice anahtar kelime planlama ve izleme, içerik planlamasını ve stratejisini de yoğun bir şekilde bilgilendirmelidir. Maalesef çoğu anahtar kelime, yeni bir sayfa yaratıldığı anda acele ile araştırılıyor. Pazarlamacıların yeni fırsatlar bulmasına ve stratejik planlamasına yardım etmesinden ziyade anahtar kelimeler genellikle bulunup mevcut paylaşımlara ve devam eden projelere uygulanıyor. Kendi Anahtar Kelimenizle URL Planı Hazırlamanın 4 Aşamalı Planı hazırlamak çok önemlidir.

Burada var olan sayfaları optimize edilmesini tartışmayacağız. Optimizasyon süreci sizin için yeniyse bununla ilgili size yardımcı olacak iyi hazırlanmış çok sayıda teknik SEO paylaşımları var. Ancak, eğer kelime planı size için yeniyese, bu paylaşım sizinle sürecin sonuna kadar beraber gelecek. Eğer deneyimliyseniz, büyük ihtimalle en azından kelimeler için yeni bir hile veya uygulama elde edeceksiniz.

Anahtar Kelimeleri Bulmak ve Seçmek

İnsanların neler hakkında arama yaptıklarını bulmak, anahtart kelimeleri kullanırken atılması gereken ilk adım. Bu ilk kısım size yardımcı olurken aslında burada şoka eden veya çığır açan bir şey yok. Esas sihir, anahtar kelimelerin nasıl kullanıldığındadır.

Aşama 1: Büyük Listeyi İnşa Etmek

Anahtar kelime arayışında ilk aşamadaki amaç, işinizle alakalı bütün kelimeleri toplamaktır. Bu hedefi başaramayacaksınız ancak çıtayı yukarıya taşıyacaksınız. Mevcut site yapınızın dışını düşünün. Hali hazırda kullandığınız ve mücadele ettiğiniz kelimelerin ötesine bakın.

Moz Keyword Explorer

Bu aracın yayınlanmasını bir şekilde kaçırdım ancak çok sayıda anahtar kelimeyi hızlıca toplamak için kısa sürede uğradığım ilk durağım oldu. Kümeleme işlevi( grouping function) ana terimleri bulmak için harika ve alt-terimler sonradan ya var olan sayfalardaki terimleri optimize etmekte ya da yaratılmaya değecek alakalı sayfalar bulmakta faydalı olabilir.

Bilinen ana terimlerinizi yazın ve “Export CSV” fonksiyonunu kullanarak hepsini dışa aktarın. Aracın hızından etkilendim ve genellikle boyut filtrelerini kullanarak kullanmayacağım terimlerin dışarı aktarılmasının önüne geçiyorum. Toplama ve dışa aktarmayı bitirdikten sonra tekrar edenleri kaldırabilir ve Excel yardımı ile sıralayablilirsiniz.

SearchMetrics

SearchMetrics, hangi anahtar kelimeleri sıralamaya koyma konusunda emin olmayanlar için iyi bir araç. Anahtar kelimeleri bulmak için rakiplerin sitelerin verilerini girmeliyiz. Rakiplerinin kim olduğunu bilmeyenler için, rakip adaylarını gösteren oldukça kullanışlı bir aracı “SEO research-> Competitors” ‘ın altında bulabilirsiniz.
SimilarWeb de rakiplere bakmak için yardımcı olabilir. Eğer siteniz yeniyse, yer almak istediğiniz sorguları girin ve gelen sitelere göz atın. Bazı rakiplerinizi keşfettikten sonra onları SearchMetrics’e atın ve “SEO Research” altında olan “Rankings” kısmına gidin ve oradaki “Long Tail”e tıklayın. Eğer bu bir rakibin sitesiyse, onların yer aldığı bazı kelimeleri ve potansiyel trafiği görmek isterdim.

Diğer Araçlar

SEMrush sayesinde site ve alakalı terimlerin arama hacimlerini kullanarak anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.
KeywordTool.io tam kapsamlı bir araç için iyi bir tamamlayıcı. Diğerlerinin bulamadığı mid-tail terimleri bulmakta diğerlerine kıyasla çok daha güvenilir bir araç.

Google Keyword Planner ise ücretsiz öneriler sunmakta. En büyük eksikliği ise sizin kullandığınız gibi rakipleriniz de bu aracı kullanıyor ve çok daha dar terim önerileri ile karşınıza çıkıyor. Ancak eğer bütçeniz az ise kullanılmaya değer.

Neredeyse sınırsız sayıda anahtar kelime aracı var ancak sizin ihtiyacınız olan bir ya da iki tanesi. “Big List” sürecine ne kadar zaman harcarsanız, ileride o kadar zaman kazanırsınız. Devamlı çalışacağınız site için anahtar kelimeler toplarken bir ya da iki gün çalışmakta fayda var.

Aşama 2: Anahtar Kelime Sayısı Edinin

Excel veya Google tablolar yardımıyla tekrar eden kelimelerden kurtulun. Birçoğumuz için sonraki adım, kelime setini Google Keyword Planner içine atmaktır. Tek seferde kaç tane kelime için kullanabileceğinizle ilgili Google’ın bir limiti var, bu nedenle kötü kelimeler için ön-filtreleme yapmak hiç de kötü bir fikir değil. Örneğin, ben rakiplerle özdeşleşmiş kelimeleri genellikle çıkartıyorum.

Düşük Hacimdeki Hesapların Etrafında Çalışın

Google’ın aracındaki hacim aralıkları çok geniş ve bu nedenle ön-filtreleme haricinde hiçbir işe yaramıyor. Bu limiti atlatmak için herhangi bir teriminizde “Add to plan” tuşunuza tıklamanız yeterli. Eğer birkaç anahtar kelimenin hacmini bilmek istiyorsanız, çoklu terimler için “Add to Plan” kısmına tıklayın. Sıradaki büyük dosyalar için onları yapıştırmak daha kolaydır. En az bir kelime ekledikten sonra “Review Plan” tuşuna basın.

Şimdi yeni bir sayfadasınız ve şu konuya dikkat etmeniz gerekiyor: gerçekten teklif vermek istemiyorsanız “Save to account” tuşuna basmaktan kaçının. “Add keywords”e terimlerinizi yapıştırın ve yeni ad group altında kaydedin.
Ad group’a tıklayın. Çoğu boş büyük bir tablo göreceksiniz.

Avantajları:

  • Görüntülüme sayıları daha güvenilir
  • Elde etmek istediğiniz tahminlere göre tarihleri değiştirebiliyorsunuz
  • Ücretsiz hesaplar da kullanabiliyor

Aşama 3- Anahtar Kelimeleri filtreleme

  • Öncelikli terimler: Hemen yer almak istediğiniz kelimeler. İyi olanları şu niteliklere sahip olmalı:
  • Mevcut ve yakın gelecekteki işlerle alakalı
  • Yatırım yapmaya değecek bir hacmi olmalı
  • İkincil terimler: önceliklileri hallettikten sonra bu kelimelere bakmalıyız:
  • Satın alınma niyeti olmayan ancak sağlıklı bir hacmi ve sitenizde yaptıklarınızla alakalı
  • Cevaplamanız için uzman olmanız gerekmeyen bir soru içerebilir
  • Diğer: ileride belki kullanabileceğiniz ve işinizin gidebileceği yer ile alakalı olanlar.
  • Anahtar Kelimeler Etkili Kullanmak
  • Kelimeleri topladık ve sıra geldi onları nasıl kullanacağımızı anlamaya. Öncelikli hedeflerimiz: 1) var olan sayfalardaki yeni fırsatları bulmak. 2) iyi bir karşılama sayfanızın olmadığı ancak yeni içerikler yaratabileceğiniz kelimeler bulmak. Ancak bunları yapmadan önce sitenizdeki anahtar kelimeleri toparlamalıyız.

Aşama 4: Öncelikli Kelimeleri Planlayın

Kelimeleri hangi sayfalara atayacağınızla ilgili, tıpkı kelimelere öncelik atarken ki gibi iyi hüküm verebilmesiniz. Bu olmadan da son ürüne gidebilirsiniz ancak yeterli kadar faydalı olmaz.

Google’ı Detaylı İnceleyin

Öncelikle, Google’dan mevcut sıralamanızı ve anahtar kelimeleriniz edinin. Google sıra takibinden ve arama motorları sonuçlarından kelime alınmasından pek hoşlanmaz ancak kendilerinin bulup kaydettikleri içerik için adil bir oyun olarak görür. İnternette bu işlemi yapan onlarca araç var.

Yeni ve mevcut URL’leri haritalamak

Her bir kelimenin sayfasını ve sırasını edindikten sonra sayfanın yapılan sorgu ile eşleşmesini kontrol etmelisiniz.
Bu sayfa kullanıcıya nasıl yardımcı olur?
Bu kelime veya kelimelerle ilgili bir sayfa daha iyi sorgu yapılmasını sağlar mı?

Her kelime varyasyonu için yeni sayfa yaratmak istemeyeceksiniz ancak her sayfanın kullanıcıya göre şekillendirilmesini de isteriz. Siz, sizin sitenizin insanların Google’dan istedikleri ile arasında doğan boşluğu kapatmaya çalışıyorsunuz. En zor karar, mevcut sayfayı optimize ederek onu daha güzel bir şekle sokmakla yeni bir URL yaratmak arasında tercih yapılıyorken veriliyor. Genel bir kural, sayfanın ana amacına destek olacak her şey eklenebilir ancak sayfanın amacından sapacak şeylere de başka yerlerde yer açmalı. Sayfanın ana amacının ne olduğu belli değilse endişelenmeyin. Burada yapılan eylemin değer, anahtar kelimeler ile sayfanın amacını arılaştırmak. Eğer sayfanız ilk 5 veya 10’da ise en iyi karar optimizasyondur.

Yeni sayfalar Yaratmak

Şansa sahip olan yeni sayfalar bulduysanız harika. Elde edeceklerinizin harcayacağınız emeğin karşılığını verdiğinden emin olun. Eğer kelime hacmini gösterebilir ve kelimelerin anlamları sizin lehinize ise, tıklamalara hakkına tahminde bulunmanız ve projenin potansiyel değerini belirlemelisiniz.

Yeni sayfada kelimeleri yerleştirdikten sonra artık çıtayı daha yukarı taşımalısınız. Sayfada hangi soruları cevaplamak istediğinizi ve sayfanızın ne yapması gerektiğini bilmek, sayfanın inşasına dahil olacak herkese gerekli bilgiyi sağlayacaktır.

Mevcut Sayfaları Optimize Etmek

Mevcut sayfalar üzerinde çalışmak genelde daha az vakit alır ve kolaydır ancak sadece sayfanın başlığını değiştirmek de değildir. Sayfanıza bakın ve google’da aramayı yaparken bu sayfada ne görmek istediğinizi düşünün. Aynı zamanda rekabeti ve daha iyiye doğru gitmeyi aklınızda tutun.

Tıklamalar yaparak, hali hazırdaki konumunuzun ne kadar trafik aldığını tahmin edin ve tepe noktada olsanız ne kadar trafik getirebileceğinizi de düşünün. üst sıralardaki kelimeleri kullanmanın size fırsatlar sunup sunmadığına bakın.

Sayfalarınızda gezinin ve mevcut başlıkları ve içerikte kelimeleri bölerek elinizdeki kelime sayınızı görün.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...