Ana SayfaPazarlamaKlout Skoru Nasıl Arttırılır?

Klout Skoru Nasıl Arttırılır?

-

Önceki yazımız Türkiye’de İnternet ve Teknoloji Kategorisinde En Etkin 100 Kişi listesini hazırlarken değerlendirme kriteri olarak Klout skorlarını baz almıştık. Listede kendini görmeyince Klout hesabını açıp kendi puanını kontrol edenler olduğu gibi bizim gözümüzden kaçtığı için listede olması gerektiğini iletenler, listeye öneriler, eksik profillerini tanımlayıp profilini güncelleyenler hatta ilk kez Klout hesabı açanlar dahi oldu 🙂 Klout’a olan bu ilgi sonrası yeni yazı konumuz Klout Skoru Nasıl Arttırılır?

Klout Nedir?

Sosyal medya platformlarında kimin daha popüler olduğunu net şekilde bilmek ve ilerleyen süreçte daha popüler olabileceğini kestirmek zor bir durum. Klout, başlangıçta Twitter uygulaması olarak başlamış ve takipçi sayınız, retweet ve mention iletişimine bağlı olarak profilinize puan(Klout skoru) atayan bir sistem olarak hizmet veriyordu. Popülerliği arttıkça Twitter’ın yanına Facebook, Linkedin, Instagram, Youtube, Facebook hayran sayfası, Tumblr, Flickr, Foursquare, Pinterest, WordPress, Yammer gibi diğer sosyal mecraları da ekleyerek kendi algoritma kritlerlerine göre sosyal mecralardaki popülerliğinizi belirleyen bir platform haline geldi. Ekleyebileceğiniz hesapları ve hangi hesapları ilişkilendirdiğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Klout skoru 1 ile 100 arasında verilen değerlerden oluşur. Tek görevi puanlarınızı belirlemek değildir. Sosyal mecralarda kimleri etkilediğinizi, kimlerden etkilendiğinizi, kimler ile iletişime geçtiğinizi de gösterir.

Klout Skoru Nasıl Hesaplanıyor?

Porfilinize ilişkilendirdiğiniz sosyal hesaplarınızdaki veriler üzerinden Klout skorunuz belirleniyor. Sosyal mecralarda paylaştığınız mesajlar, linkler, eklediğiniz fotoğraflardan aldığınız paylaşımlar, beğeni sayısı ve özellikle yorumlar Klout skorunuzu belirleyen faktörler. Özgün olmak, etkileşimli paylaşımlar yapmak ve etki bırakmak etkileyen önemli faktörler. Şu an benim skorum 61, dün listeyi hazırlarken 56’ydı.

Klout Skoru Nasıl Arttırılır?

Klout skorunu arttırmak için sosyal mecralarınızı hesabınıza eklemiş olmanız önemli bir etken. Sosyal mecralarda oluşturacağınız paylaşılabilir içerikler, içerik yoğunluğunuz, takipçi sayınız, takipçilerinizin aktifliği ve iletişim halinde olmanız yani sosyal ağlardaki izleriniz Klout puanınızı belirliyor. Unutmadan eklemem gereken bir nokta, Klout skorları son 90 gün içerisindeki aktif sosyal mecra hareketlerine göre hesaplanıyor.

Klout Skoruna Etki Eden Faktörler

  • Twitter
    En karmaşık puanlama hesabı Twitter’da. Takipçi sayınızın fazlalığı, takip ettiğiniz ve takipçileriniz arasında sayısal fark Klout skorunuzu etkilemiyor. Aktif kullanmanız ve paylaşımlarınızın etkileşime girmesi belirleyici faktör. Özellikle tweetinizin mention alması olumlu etkileyen bir faktör. Fake hesaplarla aldığınız XXX adet retweet size fayda sağlamayacaktır. Bunula birlikte hesabınızdaki Klout skoru sizden önde olan kişilerle takip veya etkileşime girmeniz size katkı sağlar. Trend Topic’teki hashtaglere katkı sağlayan takipçileriniz de puanınızı geliştirir.
  • Facebook
    Arkdaşlarınızın Klout skoru, gönderilerinizin aldığı yorum, beğeni ve paylaşımlar yani etkileşimler Klout’taki Facebook skorunuzu etkiler. Klout hesabı olmayan arkadaşlarınızdan aldığınız etkileşim standart bir değer ile yansırken Klout hesabı olan arkadaşlarınızdan aldığınız etkileşimler daha yüksek katkı sağlıyor.
  • Instagram
    Twitter’ın ardından en fazla katkı sağlayan sosyal mecra Instagram. Paylaştığınız fotoğrafların aldığı etkileşimler direkt olarak olumlu puan olarak yansıyor. Özellikle paylaşımınıza gelen yorumlar yüksek katkı sağlıyor. Instagram’daki takipçileriniz Klout puanınıza en az katkı sağlayan kriter.
  • Google+
    Takpçi sayınızın önemli olmadığı bir mecra Google+. Paylaşımlarınızın +1, yeniden paylaşım ve yorumları doğrudan etki ediyor. Hayatımızda çok aktif bir rolü olmasa da Klout puanı yüksek olan profilleri incelediğinizde Google+’ı aktif olarak kullandığını görebilirsiniz.
  • Linkedin
    Aylık periyotlar halinde veri güncellemesi gerçekleştirlen bir sosyal mecra Linkedin. Takipçi bağlantı sayısının önemi yüksektir. Bağlantılarınızın sizi önermesi, önerilerin uzunluğu, değerlendirilen yetenekleriniz, profilinizin yüzde olarak detaylı olması ve paylaştığınız Pulse makaleler skorunuza etki eder.
  • Foursquare(Swarm)
    Klout skoruna katkısı az  olmakla beraber arkadaş sayısı, mayorluklar, check-in sayısı, bıraktığınız tavsiyeler ve özellikle tavsiyelerinizin aldığı beğeniler Klout’taki puanınıza yansır.
  • Youtube
    Pek çok kişinin içerik üretimi açısından aktif kullanmadığı bir sosyal mecra olan Youtube’da takipçi sayısı ve paylaşımlarınızın aylık görüntülenme sayısı Klout skorunuza katkı sağlar.
  • Klout+K
    Klout özelliği olan +K skorunuzu etkileyen bir faktör fakat üzerine yoğunlaşıp Klout skorunuzu üst seviyelere taşıyacak kadar yüksek bir etkisi bulunmuyor. Klout üzerindeki paylaşımlarınız, arkadaşlarınızın paylaşımlarına verdiğiniz cevaplar ve tüm hareketlerinizin görüntülenme sayısı Klout skorunuza önemli katkı yapmakta.
  • Diğerleri
    Klout’a bağlayabileceğiniz diğer sosyal mecraların katkısı oldukça düşük olduğu için ayrıca başlık olarak belirtmeye gerek olmadı.

Klout Skoru Nasıl Arttırılır? artık biliyorsunuz. Siz de profilinizi ve skorunuzu yorum olarak paylaşabilir, güncelleyeceğimiz Türkiye’de İnternet ve Teknoloji Kategorisinde En Etkin 100 Kişi listesi için bize katkıda bulunabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Marka Konumlandırma Stratejileri Nelerdir?

Marka Konumlandırma Stratejileri Nelerdir?

0
Marka konumlandırma, markanın kullanıcısı için sunduğu benzersiz ve etkili değeri ifade eder. Bu, markaların kullanıcı açısından rakipler yerine sizi tercih etmesine sebep olan unsurdur....