Ana SayfaSEOOrtak alıntı Co-Citation nedir? Ortak alıntı Google sıralama kriteri mi?

Ortak alıntı Co-Citation nedir? Ortak alıntı Google sıralama kriteri mi?

-

Ortak alıntılar (Co-Citation), aynı web sayfalarından ve kaynaklarından alınan bağlantıları ifade etmektedir. Bağlantıların Google için büyük önemli olduğundan dolayı ortak bağlantıların Google tarafından nasıl değerlendirildiği ve ne ifade ettiği de SEO’nun önemli konularından birisini oluşturmaktadır.

Google: SEO yarışmaları faydasız ve zaman kaybı

Ortak alıntı Co-Citation nedir?

İlk olarak SourceForge’da yer alan ve büyük ilgi gören ortak bağlantı tanıtımları için kaynakta şöyle denilmişti;

“Bibliyografik Ortak Atıf, iki öğe arasında bir konu benzerliği oluşturmak için kullanılan popüler bir benzerlik ölçüsüdür. A ve B’nin her ikisi de C tarafından alıntılanırsa, doğrudan birbirlerine atıfta bulunmasalar bile birbirleriyle ilişkili oldukları söylenebilir. A ve B’nin her ikisi de diğer birçok madde tarafından alıntılanıyorsa, aralarında daha güçlü bir ilişki vardır. Ne kadar çok öğeye atıfta bulunurlarsa, ilişkileri o kadar güçlü olur.”

Böyle bir anlayış, Google için oldukça uygun bulundu. Zira itibar, yetki ve güvenilir kaynakları ön plana çıkarma konusunda siteleri farklı kriterlere göre değerlendiren Google, sitelerin birbirlerine yaptığı bağlantılar ile oluşturulan link ağların da derinden analiz ediyor. Bu analizlerde ortak bağlantıların da değerlendirildiği düşünülüyor. Ancak ortak bağlantılar, sıralamada etkili mi? akademik analizler, içerikler ve alıntılar Google sistemiyle benzer olduğundan dolayı SEO ve Google çalışmalarında da inceleniyor.

Yakın tarihte HigherVisibility kurucusu Adam Heitzman tarafından 2020 yılında yapılan bir değerlendirmede ortak bağlantılara yönelik farklı bir detaya vurgu yapıldı.

” Google’ın baştan beri değer vermeye çalıştığı şey söz konusu olduğunda, hem ortak bağlantılar hem de birlikte ortaya çıkış tam bir anlam ifade ediyor.”

Bağlantılar, Google’ın algoritmalarında en fazla olmasa da en fazla ağırlığı olan sıralama faktörlerinden birisi. Satın alınabilir durumda olması nedeniyle bu sorunun önüne geçmek isteyen Google, bugüne kadar Hummingbird, RankBrain ve BERT gibi pek çok farklı algoritma üzerinde çalıştı.

Ortak bağlantılar Google sıralama kriteri mi?

Tüm bu tarihsel süreç sonrasında ortak bağlantıların Google için ne ifade ettiği John Mueller tarafından açıklandı. “Yapay bağlantı oluşturmak, diğer sitelere bağlantılar sağlamak, bağlantı satın almak gibi tüm işlemler Web Yöneticisi Yönergelerine aykırıdır. Bununla ilgili otomatik ve manuel olarak pek çok çalışma yapıyoruz.  Bu çalışmalarda bazen bağlantı satın alan sitenin sıralamasını düşürme, bağlantıları satan sitenin sıralamasını düşürme gibi işlemler yapabiliyoruz. Bazen de tüm bu bağlantıları görmezden gelebiliyoruz. Örneğin, bir sitenin düzenli olarak bağlantı sattığını fark edersek bu site için “Tüm bağlantıları yok sayacağız’ diye bir karar verebiliriz.”

Bir sayfaya bağlanan iki bağlantının Google’a o sayfa hakkında bilgi vermesi sıralamalarda küçük bir ipucu olsa da siteler için önemli bir kazanım olacağını işaret ediyor. Bu nedenle de bağlantı satmanın ve almanın Google tarafından cezalandırılması da bu işaretlerin manipülasyona açık olmamasını istemesinden kaynaklanıyor. Google ortak bağlantıları net bir şekilde sıralama kriteri olarak tanımlamamış olsa da yapılan açıklamalar, site sahipleri için ortak bağlantılarda doğal bir çalışmanın fayda sağlayacağını gösteriyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Analytics ile Kullanıcı Deneyimi Nasıl Geliştirilir?

Google Analytics ile Kullanıcı Deneyimi Nasıl Geliştirilir?

0
Web sitenize daha fazla trafik çekmek ve web dönüşüm oranını artırmak için kullanıcı deneyimini geliştirmeniz gerekmektedir. Nitelikli bir kullanıcı deneyimi ile web sitenize gelen...
React SEO Nedir?

React SEO Nedir?