Ana SayfaSEOPazar Araştırması Yapabileceğiniz 15 Ücretsiz Araç

Pazar Araştırması Yapabileceğiniz 15 Ücretsiz Araç

-

Pazar araştırması, her marka veya kurumun başvurması gereken çalışmalar bütünüdür. Günümüzde başarılı olarak değerlendirebileceğimiz marka ve kurumların pazar araştırması verilerine minnettar olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü elde bu tür veriler olmadan, rakiplerin kim olduğunu bilemez ve haliyle onların önüne nasıl geçilebileceğinin analizini de yapamazsınız.

Özellikle de elinizde rakipleriniz ile ilgili pazar verileri mevcutsa, bir adım öndesiniz demektir. Piyasalar sürekli gelişir ve buna bağlı olarak sürekli güncel olan pazar araştırması verisine sahip olmanız gerekir. Rakiplerinizin bir adım önünde olmadıkça müşterinizi memnun etmek de zorlaşacaktır. Pazar araştırması yapabilmek için çeşitli yollar mevcuttur ve bu yolların en çok tercih edilenleri de çoğunlukla ücretsizdir.

Pazar Araştırması Yapmak 

Pazar araştırması, aslında verilerin toplanması anlamına gelen genel bir terim. Bu verilerin toplanmasıyla ilgili bir çok yol var.

Örneğin; müşteri anketleri pazar araştırması yapmanın en çok tercih edilen yollarından birisidir. Bu tür anketler, müşteri deneyimi ve kurumunuzdan ne kadar memnun kaldıklarına dair fikir edinmenize yardımcı olur. Anketlerden çıkan negatif sonuçlar da, önleminizi aldığınız sürece kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.

Pazar araştırması, aynı zamanda iyi bir SEO stratejisi için gerekli olan anahtar kelime araştırmasını da kapsayabilir. SEO stratejilerini uygulamanın en temel yolu, şüphesiz kurumunuzla ilgili olan anahtar kelimeleri kullanmaktır.

Her Araştırmacının Sahip Olması Gereken 15 Pazar Araştırması Aracı 

Dijital analistlerin kullanımına sunulan bir takım pazar araştırması araçları bulunur. Bu araçlardan bazıları ücretli olsa da, çoğu ücretsizdir. Ne tür bilgiler aradığınıza bağlı olarak bu araçlardan birini veya bir kaçını birlikte kullanabilirsiniz.

pazar araştırması

1.Wappalyzer

Bu araç, benim de kullandığım favori araçlar arasındadır. Hangi internet sitesine girerseniz, o internet sitesi üzerinde kullanılan teknolojilerle ilgili size bilgiler verir. Benim de yaptığım gibi internet tarayıcınız üzerinde bir eklenti olarak kullanabilirsiniz. Bu aracın pazar araştırması yönü ise rakiplerinizin internet sitelerinde de bu uygulamayı kullanabileceğiniz içindir. Yani rakiplerinizin hangi teknolojileri kullandığını bilmek sizi bir adım ileriye götürebilir. Üstelik tamamen ücretsiz.

2.BuiltWith

Bu araç, markanızın eksiklik yaşadığı pazar yönlerini tanımlıyor. Çevrimiçi olarak bazı verileri izler ve bir teknolojinin pazar payındaki kazancı ve kaybı ile ilgili trendleri sizinle paylaşıyor. Kısacası, işinizi ne yöne doğru ilerleteceğiniz konusunda sizi tamamıyla yönlendirebilecek bir araç olduğunu söyleyebiliriz.

3.Octoparse

Bu araç için web kazıyıcı diyebiliriz. Bir çok veri formuna sahiptir. Bir internet sitesindeki tüm içerikleri Microsoft Excel veya HTML formatında indirmenize olanak sağlıyor. Bir nevi yedekleme aracı diyebiliriz. Pazar araştırması için birebir olabilir. En kullanışlı yanı ise, adına düz bir şablona sahip olmayan zorlu veri bloklarına sahip internet sitelerindeki verileri toplaması.

4.Tableau

Elde edilen verilen görselleştirilmesini sağlayan, kullanımı oldukça kolay bir araçtır. Bir çok ihtiyaç için ek modüller entegre edilebiliyor. Bir çok farklı veri uzantısını çalıştırılabiliyor. Mobil uyumlu raporlar da hazırlanabilir. En popüler iş zekası yazılımlarından birisidir ve geçtiğimiz yıllarda Gartner raporlarına göre en iyi veri görselleştirme yazılımı seçilmiştir.

5.Hotjar

Hotjar, özellikle de ısı haritaları oluşturması ile tıklamalar, dokunmalar, kaydırmalar gibi faaliyetlerin analiz edilip görsele dökülmesini sağlayan harika bir araçtır. Oluşturduğu haritalar sayesinde, internet sitelerini ziyaret eden kişilerin taleplerini ve ihtiyaçlarını anlamanızı ve internet sitesi düzenini buna göre güncellemenizi sağlar. Bu şekilde kendi ziyaretçileriniz için de pazar araştırması yapmış olursunuz.

6.CrazyEgg

Hotjar benzeri bir araçtır. İnternet sitesindeki ziyaretçilerin davranışlarını izler ve analiz eder. Ziyaretçilerin hangi sayfanın hangi bölgesiyle daha fazla etkileşime girdiği ile ilgili fikir verir. Isı haritası gibi özellikler de mevcuttur.

7.SimilarWeb

SimilarWeb, çevrenizin ve rakiplerinizin neler yaptığı, hangi stratejileri kullandıkları ile ilgili bilgi verir. Kullandığı algoritma ile size anlaşılması kolay istatistikler sunar. Pazar araştırması denildiğinde akla gelen ilk uygulamalardandır.

8.Ahrefs

Özellikle de SEO çalışanları arasında tercih edilen bir araçtır. Kullanılabilecek anahtar kelimeler ile ilgili fikir sahibi olmanızı sağlar. Topladığı verilerle, rakiplerinizi neye göre arama sonuçlarında yüksekte olduğu ve aynı yükseklikte olmanız için neyin gerektiği konusunda bilgi verir. SEO stratejilerinizi oluşturmanıza yardımcı olur.

9.Moz

Rakiplerinizin internet sitelerini değerlendirmenizi sağlayabilecek bir araçtır. En iyi SEO taktiklerinden bazılarına hakim olmanıza yardımcı olabilecek ve pazarlama stratejilerinizi geliştirebilecek bir araçtır.

10.SemRush

SemRush için hepsi bir arada dijital pazarlama paketi diyebiliriz. SEO, anahtar kelime araştırması, sosyal medya içeriği, PPC ve rekabetçi analiz gibi konuları baz alan bir araçtır.

11.Google Webmaster Tools

Webmaster Tools, Google tarafından sağlanır. İnternet sitelerinin görünürlüğünün geliştirilmesi konusunda destek verir. Anahtar kelime araştırması yapılabilecek harika bir araçtır.Rakiplerinizin SEO stratejilerini geliştirmek için kullandıkları anahtar kelimelerin türü hakkında fikir verebilir. Ücretsizdir.

12.BuzzSumo

Sosyal medyada neyin trend olduğu ile ilgili fikir verebilen bir araçtır. Pazar araştırması ile uğraşanların sosyal medyaya da odaklanması gerektiğini düşünürsek, işe yarayabilecek bir araç.

13.Simplymeasured

Bie başka sosyal medya analitik aracı. Bir çok sosyal medya mecrası için işe yarar. Örneğin; Twitter için kullanacaksınız. Takipçi dağılımından tutun, izleyici profilleri, anahtar kelimeler, konum tabanlı bilgiler vb gibi bilgileri rapor olarak edinebilmeniz mümkün.

14.SurveyMonkey

Pazar ve tüketici tercihlerini anlamanıza yardımcı olabilecek anket aracıdır. Müşteri anketlerini bu araç sayesinde oluşturabilirsiniz.

15.Typeform

Bu araç, pazar araştırması için çevrim içi formlar toplamanın yenilikçi bir yoludur.


Bütün bu araçlar, tek tek olduğu gibi hep birlikte kullanıldığında da doğru ve tutarlı sonuçlar verebilir. İyi sonuçlar için bir kaç aracı birden kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...