Ana SayfaSEOPython ile Search Console optimizasyon fırsatları nasıl keşfedilir?

Python ile Search Console optimizasyon fırsatları nasıl keşfedilir?

-

Python oldukça esnek bir dil olduğu gibi SEO konusunda da bizlere yardım edebilir. Python ile Google Search Console verilerini daha derin analiz etmek ve optimizasyon fırsatlarını otomatik olarak keşfetmek istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Google Search Console, web sitelerinin Google performansının analiz edilmesinde kullanılacak öncelikli araçlardan birisi. Sorgulama sayıları, tıklanmalar ve ortalama pozisyonlar gibi çeşitli analizlerin yapılmasını sağlayan GSC, üstelik içerik boşluklarının doldurulması ya da mevcut içeriklerin geliştirilmesi konusunda da pek çok ipucunu sunuyor. Python ile geliştirilen yeni bir sistem ise otomatik olarak verilerin çekilmesini ve performansın analiz edilmesini sağlıyor. Böylece optimizasyon fırsatlarının yakalanması ve kolayca uygulanması da mümkün olabiliyor.

Google Search Console Arama Analizi API’si Artık 16 Aylık Veriye Erişebiliyor

Excel’den de yardım alınan bu proje, son dönemlerdeki trendiyle her SEO uzmanının dikkatini çekmeyi başardı. Küçük ya da büyük, projelerinizde daha iyi sonuçlar elde etmek ve Google performansınızı iyileştirmek istiyorsanız siz de bu yeni sistemi deneyebilirsiniz.

Python ile Search Console optimizasyonuna giriş

Python ile Search Console optimizasyonu için öncelikle Google Search Console API’sini ayarlamak ve bu API üzerinden erişimi sağlamak gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Python’u başlatma ve kişiselleştirme

Python üzerinden işlemleri başlatmak için buradaki sayfayı açın ve aşağıdaki adımları takip edin.

Sayfanın üst kısmında yer alan Çalışma Zamanı > Tümünü Çalıştır’ı seçin.

Kodlar çalışmaya başlayacaktır. Sorgulamalar tamamlandıktan sonra dosyaların yüklenmesini isteyen bir ekran açılır. Bu aşamada indirilen API kimlik bilgileri yüklenmelidir.

Dosya yüklemesi tamamlandıktan sonra ise yetki verilmesi için Google sayfası açılır. Burada hangi hesabınız ile API işlemlerini yaptıysanız o hesabı kullanarak yetkilendirme yapın.

Veri çekme işlemleri tamamlandıktan sonra Google Search Console verileri Excel tablosunda yayınlanmaya başlanır. İlk 10 satırda sadece önizleme yapılabilmektedir. Bunun amacı ise verilerin doğru olduğunun kontrol edilebilmesidir. Sayfayı aşağı kaydırdığınızda ise grafikler gelmeye başlar.

Verilerin gösterildiği örnek bir grafik.

Grafiklerin altında ise istatistiki bilgilere yer verilir. Hiç tıklama almayan sayfaların yüzdesi, tıklama alan sayfaların yüzdesi, en iyi 10 sayfanın tüm tıklamalar arasındaki yüzdesi gibi veriler ile sitenin bir check-up’ı yapılır.

Python ile verileri kullanma ve keşifler

Python ile oluşturulan Excel dosyasından bir ekran görüntüsü

Python ile verileri elde ettikten sonra bir sonraki aşama analizdir. Bu noktada ilk olarak SERP analizi yapılabilir.

SERP analizinde şemaların doğru şekilde gösterilip gösterilmediği, sayfa başlıklarının ve meta açıklamalarının doğru yazılıp yazılmadığı kontrol edilmelidir.

Bir sonraki aşamada ise dönüşüm oranı optimizasyonu yapılmalıdır. Yüksek trafiğe sahip sayfalar için A/B testi gibi çeşitli testler ile optimizasyon için çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca düşük performans sergileyen içeriklerinizi de güncelleyebilir, iyileştirebilirsiniz.

Trafiği olmayan sahip sayfalar için ise öncelikle site haritasında olup olmadığı kontrol edilmeli ve ardından GSC’deki dizin durumuna bakılmalıdır. Eğer teknik anlamda bir sorun yoksa içerik incelenmelidir.

İçerik zayıf mı yoksa içerik almayan tüm sayfalarda ortak bir özellik, teknik benzerlik var mı?

Bu çalışmalar hem içeriklerin tamamının kontrol edilmesini hem de sayfaların performansının analiz edilmesini sağlayacaktır. Düzenli olarak yapacağınız kontrol ile gelişiminizi kontrol ederek daha iyi bir SEO performansı elde edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Analytics ile Kullanıcı Deneyimi Nasıl Geliştirilir?

Google Analytics ile Kullanıcı Deneyimi Nasıl Geliştirilir?

0
Web sitenize daha fazla trafik çekmek ve web dönüşüm oranını artırmak için kullanıcı deneyimini geliştirmeniz gerekmektedir. Nitelikli bir kullanıcı deneyimi ile web sitenize gelen...
React SEO Nedir?

React SEO Nedir?