Ana SayfaSEOSearch Console’da web sitesi performansını ölçmenin yeni yolu: Data Studio kabarcık grafiği...

Search Console’da web sitesi performansını ölçmenin yeni yolu: Data Studio kabarcık grafiği şablonları

-

Arama performansının analiz edilmesi için Data Studio’da yeni bir seçenek sunuldu. Google tarafından yapılan açıklamalarda Bubbles chart olarak adlandırılan yeni kabarcık grafik şablonlarında kullanıcıların web sitelerinin performansını daha derin bir şekilde analiz edilebileceği belirtildi.

Search Console’u Data Studio’ya bağlayan tüm kullanıcıların yararlanabileceği yeni özellik, ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş durumda. Şablonu kullanarak Data Studio üzerinden Search Console verilerini çekebilecek olan kullanıcılar, böylece sitenin genel performansını görebilecek.

Data Studio kabarcık grafiği neler sunuyor?

Kabarcık grafik, Search Console verilerinin daha etkili bir şekilde görülmesini sağlıyor. Birden fazla metrikler, tek bir grafik üzerinde yer alırken eksenler ve görselleştirilmiş analizler ile performansa yönelik daha iyi inceleme yapılabiliyor.

Veri kaynağı

Veri kaynağı tablosunda, sitenin ve sorguların topladığı arama performansı verilerine yer veriliyor.

Filtreler ve veri kontrolleri

Verilerin daha rahat ve isteğe bağlı şekilde kontrol edilmesi için grafikte beş farklı özelleştirme seçeneğine yer veriliyor.

  • Veri kontrolü: Analiz etmek istediğiniz Search Console mülkünü seçin.
  • Tarih aralığı: Raporda görmek istediğiniz tarih aralığını seçin. Varsayılan olarak son 28 günü gösterilmektedir.
  • Sorgu: Odaklanmak istediğiniz sorguları dahil edin veya çıkarın.
  • Ülke: Ülkeleri dahil edin veya hariç tutun.
  • Cihaz: Cihaz kategorilerini dahil edin veya hariç tutun.

Eksenler

Grafikteki eksenler, Ortalama konumu (y ekseni) ve Site TO’sunu (x ekseni) ifade ediyor. Dikey ve yatay olarak tabloda yer alan eksenlerde üstelik farklı dönüşümler de mevcut. Y ekseni yönünün ters çevrilmesi, logaritmik ölçek ve referans çizgileri ile desteklenen grafikler, böylece tablonun daha da fazla veri sunmasını sağlıyor.

Kabarcıklar

Grafikteki kabarcıkların ise her biri, tek sorguyu temsil ediyor. Boyut ve renkleriyle birbirinden ayrılan kabarcıklar, ne kadar büyükse o kadar fazla trafik alındığını simgeliyor. Renkler ise arama performansının mobil ve masaüstü olarak ayrılmasını sağlıyor.

Verileri analiz etme

Yeni grafik ile verilerin görselleştirmenin amacı, sorgu optimizasyon fırsatlarının ortaya çıkarılmasında kullanıcılara daha fazla destek sunabilmek. Web sitesi için yeni kabarcık şablonunu kullanmaya başlayan kullanıcılar sorgu performansının gösterildiği grafikte pek çok veriyi aynı anda görebilmektedir. Bu kapsamda; y ekseni ortalama konumu, x ekseni TO’yu, kabarcık boyutu toplam tıklama sayısını ve kabarcık rengi cihaz kategorisini temsil ederek kullanıcıların hangi alanlarda ön planda olduğu net olarak görülebilmektedir.

Eksenler için kırmızı renkler ile gösterilen referans çizgileri ise eksenler için ortalama değerleri göstermektedir.

Yukarıda yer alan örnek tablo, 4 bölüme ayrılmıştır. Bu dört grubun her biri, farklı veriler ve detaylar sunar.

1. En üst konum, yüksek TO: Bu bölüm genel olarak sitede işlerin yolunda gittiği kısmı ifade ediyor. Kullanıcıların bu alanı genel grafikte ne kadar büyük alan kaplarsa, sitedeki performans ve genel olarak SEO çalışmalarında doğru bir yolda olduğu anlaşılabilir.

2. Düşük konum, yüksek TO: İkinci bölüm ise sağ alt köşede yer alıyor. Düşük konumda olmalarına rağmen yüksek TO ile kullanıcıların dikkatini çeken içerikler bu bölümde yer almaktadır. Bu bölümde yer alan içeriklerin desteklenmesi, site için daha fazla destek sağlayacaklarını göstermektedir. Bu nedenle site performansının artması adına bu bölümdeki içerikler için mutlaka optimizasyon yapılması gerekmektedir.

3. Düşük konum, düşük TO: Sol alt köşede yer alan 3. bölüm ise düşük konum alan ve buna bağlı olarak kullanıcıların da dikkatini çekmeyen içerikleri kapsıyor. Bu bölümde ilgili ve ilgisiz olarak iki farklı sorgu grubu oluşturulmalıdır. Sorgular eğer siteniz ve hedef kitleniz ile ilgili değilse bunları göz ardı edebilirsiniz. İlgili sorgular ise aramalarda yer almasıyla yeni keşifler sağlar. Bu sorguları optimize ederek bu içeriklerin 1. bölüme taşınmasını sağlayabilirsiniz.

4. En üst konum, düşük TO: Bu sorgular iyi konum almasına rağmen düşük TO alan içerikleri ifade eder. Bu bölümde düşük TO’nun farklı sebepleri olabileceği unutulmamalıdır. Kullanıcıların sitenizde ilgilenmediği bir sorgu için optimizasyon yapmış veya “yanlışlıkla” sıralamada yer alıyor olabilirsiniz. Bu nedenle bu içeriklerin arama sonuçları üzerinden yapacağınız kontrol ile durumu toparlayabilirsiniz.

Yeni şablon neden kullanmalı?

Değişkenler arasındaki ilişkileri bulmak için bir kabarcık grafiği en iyi yollardan birisi olarak öne çıkıyor. Kabarcık grafiği kullanmanın en önemli faydası, aynı grafik üzerinde birden fazla verileri analiz edebilmektir. Tek bir sorgu için özelleştirilebilir grafik alma şansının da yer aldığı yeni şablonlar, üstelik tüm cihazları da destekliyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...