Ana SayfaSEOSEO açısından doğru resim formatı nasıl seçilir?

SEO açısından doğru resim formatı nasıl seçilir?

-

İnternet sitelerinde görsel seçimi yaparken SEO kriterini de değerlendirmek çok önemli. JPG, PNG, GIF, SVG ve WEBP gibi bir çok görsel format arasında SEO için en doğru format hangisi?

Görsellerin boyutu, çözünürlüğü, kalitesi ve açıklama satırları gibi bir çok faktörün SEO’yu etkilediğini biliyoruz fakat hala doğru resim formatı seçimlerinde akıllarda soru kalıyor. Arama Motoru Optimizasyonu için görsel seçimlerinde doğru formatı kullanmak için bazı filtrelere ihtiyacımız var, bu filtreler:

  • Görsel boyutu önemli mi?
  • Görselin kalitesi önemli mi?
  • Transparanlık önemli mi?
  • Görsel animasyon içeriyor mu?

Yüksek boyutlu görsellerde hangi resim formatını seçmeliyim?

Yüksek boyutlu bir görsele sahipseniz büyük ihtimalle bir .png uzantılı görsele sahipsiniz. Görsel kalitesi her ne kadar güzel olsa da internet siteleri için boyutundan dolayı büyük bir risk oluşturuyor eğer görseliniz transparan değilse JPG kullanmanız görselin boyutunda büyük ölçüde sıkıştırma sağlayacaktır fakat görselin kalitesi de JPG formatına dönmesiyle düşecektir.

Web Sitelerinde Hangi Resim Formatı Tercih Edilir?

Kayıpsız, düşük boyutlu: WebP

İnternet sitenizin kullanıcı deneyimi açısından en iyi görsel formatı WebP diyebiliriz. Dosya boyutu diğer tüm resim formatlarına göre küçük olan WebP aynı zamanda resim kalitesini de bozmuyor. Her türlü resim formatının kayıpsız dönüştürülebildiği WebP formatının tek eksiği ise her tarayıcının desteklemiyor oluşu. Özellikle iPhone ve diğer Apple ürünlerinde kullanılan Safari tarayıcısında WebP formatı desteklenmiyor.

Animasyonlu görseller için en iyi resim formatı hangisi?

Özellikle sosyal medya platformlarında öne çıkan GIF formatı, komik anlar ve caps paylaşımlarında sürekli karşımıza çıkıyor. Kullanımı ne kadar fazla ve zevkli olsa da görsel kalite ve boyutundan ödün vermek zorunda kalabilirsiniz. Peki daha kaliteli bir GIF kullanmak istediğimizde ne yapmalıyız? GIF’e en iyi alternatif APNG dosyaları olabilir.

APNG VS GIF
APNG VS GIF

Özellikle resim kalitesi olarak öne çıkan APNG, Gif’e göre az kullanılsa da daha başarılı bir uzantı. PNG’nin bir alt uzantısı olan APNG 24 bit görüntü desteğiyle (GIF’de bu görüntü desteği 8 bit) kayıpsız bir animasyon deneyimi sunuyor. 2008 yılında geliştirilen APNG: Safari, Chrome, Opera, Edge ve Safari gibi popüler tarayıcılar tarafından da destekleniyor.

Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

0
Google ADS, reklam kampanyalarının etkinliğini arttırmak için çeşitli özellikler sunmaktadır. Dinamik anahtar kelime ekleme özelliği, reklamlarınızın alaka düzeylerini ve dönüşüm oranlarını artırma konusunda hayati bir...