Ana SayfaSEOWeb Sitelerinde Hangi Resim Formatı Tercih Edilir?

Web Sitelerinde Hangi Resim Formatı Tercih Edilir?

-

İnternet sitenizin hızını yüksek ama görsel kalitesini de yüksek tutmak istediğiniz Web Sitelerinde Hangi Resim Formatı Tercih Edilir?

Bir çok resim formatının bir çok sıkıştırma boyutu bulunuyor örnek verecek olursak orijinal bir görselde PNG boyutu JPEG boyuta göre daha yüksek boyuta sahiptir. Yine de bu fotoğraf formatlarının orijinal haliyle kullanılmasının yanı sıra fazla kalite kaybı yaşamadan sıkıştırılması tercih edilir. Bu yüzden web siteleri için hızlı yükleme seçeneği sağlanması için yüksek veri tasarrufu sunabilen formatların kullanılması mümkün olmaktadır.

Web Sitelerinde Hangi Resim Formatı Tercih Edilir?

Yeni nesil internet siteleri için en önemli faktör internet sitesinin hızı. İnternet sitelerinde bulunan görseller ise en büyük sorun olabiliyor bunun için de WebP formatı son derece az kalite kaybı, yüksek sıkıştırma özelliği ile Google tarafından geliştirilen bir resim formatı. Web sitelerindeki açılış hızı ve özellikle mobil yüklenme hızı konusunda birkaç güncelleştirme ile organik arama sonuçlarında diğer görsellere göre daha verimli bir sonuç alabilmek mümkün olabiliyor.

Grafik Tasarımda En Çok Kullanılan Dosya Uzantıları

WebP nedir? WebP ne demek?

WebP Google tarafından internet sayfalarını daha hızlı hale getirmek ve daha küçük boyutta görüntüler oluşturmak amacıyla geliştirilmiş görüntü formatıdır. Fotoğrafın uzantısı .webp olarak belirlenmiştir ve .webp uzantılı görsellere sahip web siteleri Google Chrome gibi bir çok popüler tarayıcıda sorunsuz bir şekilde görüntülenebiliyor. Görüntülenmeyen durumlarda ise WordPress kullanıcılarına sunulmuş çözüm ile wp-webp adlı eklentiyle uyumlu olmayan tarayıcılar ile uyumlu hale getirebilirsiniz.

WebP ne kadar etkili?

WebP bir internet sitesi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip fotoğraf formatıdır. Bizzat Google tarafından geliştirilmiş ve öneriliyor. WebP ne kadar etkili sorusunun cevabını ise özet şekilde özetleyecek olursak Google’ın sayfa hızı kontrol hizmeti PageSpeed insights” ile hız testi yaparak sonuçları karşılaştırabiliriz, biz sizin yerinize karşılaştırdık.

"<yoastmark

  • WebP Öncesi(JPEG ve PNG kullanılıyor ve sayfa boyutu 9MB): Masaüstü: 27/100, Mobil: 23/100
  • WebP Sonrası(Tamamen WebP kullanılıyor ve sayfa boyutu 604kb): Masaüstü: 54/100, Mobil 44/100

En fazla kullanılan görsel formatları jpeg ile WebP kıyaslandığında %40 oranında daha fazla sıkıştırma gerçekleştirmek mümkün. Resim sıkıştırma uygulamaları ile JPEG formatındaki resimleri WebP boyutuna getirmek mümkün oluyor mu? Evet oluyor fakat bu sefer JPEG formatındaki resimin kalitesi çok daha aşağılara düşebiliyor.

Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

2 YORUMLAR

  1. Güzel fakat Safari’de açılmadığı için kullanıcıların bir çoğunu kaybediyoruz o yüzden geçiş için erken diye düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

0
Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir.  Dizine Eklenen...