Ana SayfaPazarlamaSEO Yönlendirme Rehberi: Yönlendirmenin Trafik ve Domain Authority Üzerindeki Etkileri

SEO Yönlendirme Rehberi: Yönlendirmenin Trafik ve Domain Authority Üzerindeki Etkileri

-

Yönlendirmeler genellikle ziyaret edilmek istenen sayfaya erişimin sağlanamaması veya benzer sebeplerle kullanılmaktadır. Ancak bu sistem makul ölçüde basit olmasına rağmen pek çok web developer yönlendirmeler esnasında hata yapmaktadır. Bu hatalar arama motorlarındaki sıralamayı etkilediği kadar sitenin performansını da etkilemektedir.

SEO Yönlendirme Rehberi

Yönlendirme Kullanmanın Sebepleri

Web sitelerinde yönlendirmelerin kullanılmasının elbette birçok sebebi var, bunlarla sınırlı olmasa da bu sebeplerden bazıları:

  • Sayfanın taşınması veya silinmesi
  • Yeni bir alan adı almış olmak ve eski site üzerindeki tüm sayfaları yenisine yönlendirmek
  • İki web sitesini birleştirmek
  • Sitenin CMS (İçerik Yönetim Sistemi)’nin güncellenmesi
  • Ziyaretçiyi yeni bir varış noktasına yöneltmek

Yönlendirmeleri doğru şekilde kullanırsanız, ziyaretçileriniz bir sayfadan bir diğerine aktarıldıklarının farkına bile varmayacaklardır. Hata yapmanız durumunda ise Google sıralamanız ve trafiğiniz ciddi şekilde etkilenebilir.

Yönlendirme Çeşitleri

Kullanılması gereken duruma göre birçok yönlendirme çeşidi vardır. Eğer yönlendirmeniz gereken bir veya daha fazla sayfanız varsa, sitenizin  SEO sıralaması ve “Domain Authority” gibi konulardan kötü etkilenmemesi için hangi tip yönlendirmeler kullanacağınız konusunda çok hassas ve dikkatli davranmalısınız.

301 Kalıcı Yönlendirme

Bir sayfayı kalıcı olarak sildiğinizde veya başka bir konuma taşıdığınızda  ve SEO sıralaması ile uğraşmak istemediğiniz durumlarda kullanılmalıdır. Bu yönlendirme şekli programcı tarafından istenilen anda ziyaretçileri farklı bir adrese taşımak için güncellenebilir. Gerçekleştirmeniz gereken yönlendirmelerin %90 kadarlık bir kısmı “301 Kalıcı Yönlendirme” şeklinde uygulanmalı, ki zaten çoğunlukla  izlemek isteyeceğiniz yöntem olacak.

302 Geçici Yönlendirme

Seçeneklerden biri de “302 Geçici Yönlendirme” olmasına rağmen konuya hakim değilseniz ve olağandışı bir durum yoksa bu yöntemi kullanmamanız çıkarınıza olacaktır. Bu yöntem, “301” ile kıyaslanırsa kesinlikle aynı faydaları sağlayamazsınız. Bunun yanında “302 Geçici Yönlendirme” kullanmak içeriğinizin bir kopyasını oluşturarak arama sonuçlarında ortaya çıkmasına neden olacaktır.Bu sebeple Google yönlendirmenizi geçici olarak kabul edecek ve yeni sayfanızı olduğu gibi eski sayfanızı da sürdürmeye devam edecektir.

307 Geçici Yönlendirme

Tıpkı “302” gibi bir geçici yönlendirme seçeneği olmasına rağmen, ona kıyasla çok daha kullanışlı bir sistemdir. “307 Geçici Yönlendirme” genellikle; e-ticaret sitelerinin kredi kartı onay süreci gibi hassas veri içeren sayfaların, kullanıcılar tarafından defalarca yenilenmemesinden emin olmak amacıyla kullanılır.

404 Errors (404 Hataları)

Ziyaretçiler bu hata mesajını gördüklerinde web sitesinin sağlayıcıyla doğru bağlantıyı kuramadıklarını düşünürler. Fakat bunun sebebi URL adresinin yanlış yazılması, sitenin/sayfanın silinmiş veya taşınmış olması ya da hatalı bir şekilde yönlendirilmiş olması olabilir. 404 hatalarını ziyaretçilere web sayfasının artık var olmadığını açıklamanın bir yolu olarak düşünebilirsiniz. Bir web programcısı 404 hatasıyla karşılaştığı anda sorunu düzeltmek için sayfayı taşımalıdır. Bu sorunu gidermemeniz halinde ziyaretçileriniz sayfanıza ulaşamayıp herhangi bir yönlendirmeyle de karşılaşmayacakları için trafik kaybı yaşamanız oldukça mümkün.

Bu durumdan kaçınmak için en çaresiz durumda özel bir “404” sayfası yaratılabilir. Kullanıcılar istedikleri sayfaya erişemeseler ve yine de bu hatayla karşılaşsalar bile hala siteniz üzerindeki bir sayfaya yönlendirilmiş olacaklar. Hiçbir çözümünüz yoksa, sayfanız tamamen beyaz bir zeminde olacak ve “404 Error” yazısıyla karşılaşmak zorunda kalacaksınız.

410 Errors (410 Hataları)

Web sitenizde indekslenmemesi gereken içerik/içerikleri indekslemişseniz, Google’ın algoritmaları bu sayfanın artık var olmadığını düşünerek sayfanızı hiçbir şekilde tekrar ziyaret etmeyecektir. Yanlış indekslenmiş bu içerikler 410 hatalarına sebep olacağı için bu konuda çok dikkatli davranılmalı. Ancak şirketiniz/web siteniz hizmet vermeyi bırakmış ve arama sonuçlarında görünmesinin bir anlamı kalmadıysa,bu yöntemi uygulamanızda bir sakınca olmayacaktır. Sayfanız “410 Error” mesajı veren bir noktaya yönlendirilecek ve Google sıralamalarında yer almayacaktır.

Yönlendirmeleri Kontrol Etme

Geliştiricilerin mutlaka aşina olmaları gereken konulardan  birisi de hatalar ve benzeri sorunlarla başa çıkmak için hangi araçları kullanmaları gerektiği.

Adres Yönlendirme Takibi (Link Redirect Trace)

Geliştiricilerin web sitelerinde yanlış veya hatalı yönlendirmeler yapıp yapmadıklarını kontrol edebilecekleri bir Chrome tarayıcı uzantısı bulunmakta. Sayfanızda SEO dostu olmayan, sıralamanızı aşağıya çekebilecek yönlendirmeler varsa, bu araç sizi uyaracak ve bu sayede sıralamanızı korumak için gerekli değişiklikleri bir an önce yapabileceksiniz. Yönlendirme takibi özellikle yakın zamanda sitenizdeki bazı sayfaları sildiyseniz veya taşıma işlemleri yaptıysanız dikkat gerektiren bir konu.Yönlendirmelerin doğru yapıldığından emin olmak için bu aracı kullanmanız size yardımcı olacaktır.

Google Arama Konsolu (Google Search Console)

Google Webmaster Tools; 404 hatası bulunduran sayfaları kontrol etme imkanı tanıyarak, geliştiricileri her sayfayı teker teker arayarak sorunları çözme zahmetinden kurtarıyor. Sitenizi onaylayarak Google Arama Konsolu’na giriş yaptığınız zaman, hataları kolayca tespit edebilirsiniz.

İçerik Ormanı (Content Forest)

Bu web sitesi URL adresini sadece kopyala-yapıştır yaparak yönlendirmeleri kontrol edebilmenizi sağlıyor. Bu sayede varsa yönlendirmeleri görebilecek ve ilişkili URL’nin durum koduna erişebileceksiniz. Ayrıca yönlendirmelerin bir haritasını oluşturabilir ve hataları kolayca tespit edebilirsiniz.

Yukarıda adı geçen araçları kullanarak yönlendirmelerinizi takip etmeniz durumunda SEO sıralamalarınız etkilenmeden önce hataları tespit edebilir ve düzeltebilirsiniz. Kolayca elde edilemeyen alan adı yetkinizi(domain authority) korumak ve hatalı yönlendirmelere bağlı organik trafik kaybı yaşamamak için, yönlendirmelerin farkında olmak yeterli.

 

 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?