Ana SayfaSEOSon Yıllarda Değişen Backlink Alma Yöntemleri

Son Yıllarda Değişen Backlink Alma Yöntemleri

-

Daha önce “Backlink Nedir?” başlıklı yazımızda backlink tanımını yapmış ve arama motorlarının gelişimi ile birlikte tanım olarak bir değişikliğe uğramasa da uygulanması tarafında gelişmeler ve değişikliklerin söz konusu olduğundan bahsetmiştik. Backlink tanımı değişmese de Google tarafından yapılan algoritma güncellemelerinden sonra uygulanış şekli farklılık göstermeye başladı, doğal olarak Backlink Alma Yöntemleri de farklılık göstermeye başladı.

Google tarafında yapılan güncellemelerden sonra çok defalar “backlink bitti”, “backlinkin sonu mu geldi?”, “artık backlink sitenize zarar veriyor” ve türevi paylaşımlar ve yazılar gördük. Aslında backlink bitmedi sadece şekil değiştirdi. White hat SEO yöntemleri yıllar içerisinde Google yaptığı algoritma güncellemeleri ile birlikte sürekli farklılaşmaya başladı ve sitelerin backlinklerini düzenli olarak kontrol etmesi ve Backlink Alma Yöntemleri konusunda daha hassa davranması gerekliliği zamanla daha önemli bir hal aldı.

Uzun süredir sektörün içinde yer alanların hatırlayacağı farklı sitelerdeki içeriklerin mükerrer olarak hazırlanan paravan bloglar ve bu paravan bloglar alınan linkler üzerine kurulu link inşası uzun bir zaman popüler bir teknik olarak hayatımızda yer aldı. PR değerlerinin, yüksek trafik hacminin ve adetçe yüksek sayıda link alımlarının ön planda olduğu o zamanlarda Google bunları engellemek için çalışmalar yapıyordu ve son 5 senede üst üste yaptığı güncellemeler ile ciddi yaptırımlar uygulamaya başladı. Özellikle backlink konusunda önemli değişiklikler içeren Penguen güncellemesi ile birlikte pek çok sitenin cezalandırıldığını ve akabinde bütün sitelerin yaptırıma uğramamak için yeni algoritmaya uygun hareket etmeye başladığını gördük.

Takip eden algoritma güncellemeleri ile birlikte günümüzde daha ilişkili ve kaliteli backlinkler için çaba sarfeden kişilerin sayısı büyük çoğunluk haline geldi. Sektörün içerisindekilerin önceden beri bildiği hatta uyguladığı ama şimdilerde yaptırıma uğrayan ya da uğrama riski olan değişikliklere bir göz atalım, Backlink Alma Yöntemleri nasıl değişiklik göstermiş görelim.

  • Basın bültenleri değerini kaybetti.
    Hazır metinlerin çeşitli sitelerde paylaşılması ve ilgili siteye link verilmesi çok popüler bir yöntemdi. Aynı içeriğin onlarca yüzlerce siteye servis edilmesi ve mükerrer içeriklerin katkı sağlaması beklenemez, aynı içerikle paylaşıldığında SPAM içerik olur.
  • İlgisiz bağlantılar çöp oldu.
    Forum sitelerinde satılan ve hala satılmaya devam eden linkler, tamamen alakasız sitelerden alınan yazı linkleri, SPAM blog yorumlarından alınan linkler, profillerden link almak için bir daha giriş yapmayacağımız çeşitli siteler vb pek çok backlink alma yöntemi artık önemini yitirdi. Bu uygulamalar tamamen tarih oldu diyemeyiz, hala uygulamaya devam edenler bulunuyor.
  • Yoğun anchor text kullanımı risk teşkil ediyor.
    Kelime odaklı optimizasyonun çok revaçta olduğu zamanlarda belirlenen anahtar kelimelere umarsızca alınan linkleri hatırlarsınız. Anchor text kullanımının değerli olabilmesi için çeşitlendirilmesi önemlidir, bir kelimeye yüklenmek yerine sitenizde ön plana çıkartmak istediğiniz farklı kelimeleri tercih etmelisiniz. Tek bir anahtar kelime üzerinde çalışmalar yapmanız Google filtrelerine takılmanıza yol açabilir.
  • Sadece backlink alarak arama sonuçlarında üst sıraya çıkamazsınız.
    Yıllarca link almanın sadece sıralamada daha iyi yer almayı sağladığı ve adetinin önemli olduğu vurgusuyla karşılaşıldı. Aslında trafik yönlenmesi, markanızın daha fazla kişiye ulaşması, marka bilinirliğinizin artması, sitenizin veya yazarın saygınlığının artması gibi katkıları var. Bu yüzden bir konuya odaklanmış sitelerin farklı sektörlerden, forumlardan veya yetişkin içerikli sitelerden link almasının bir getirisi yok aksine negatif etkiye sahip.
  • Kaynak gösterilen bağlantıların etkisi azaldı.
    Sitenin içeriğinden farklı bir alandan gelen/alınılan linkler muhakkak olur ve etkisini de görebiliriz. Aynı yerden çok fazla sayıda alınan linklerin etkisi yok olmadı ama kalitesi önceye göre azaldı.
  • Backlink almak daha fazla mücadele etmek demek.
    Yıllardır süre gelen şekilde paravan bloglar oluşturarak bu bloglar üzerinden linkler veriliyor ve belki sekiz belki on yazı sonrası blogu atıl durumda bırakılıyordu. İlgili olan bu bloglardan link almak ile kaliteli link almak aynı anlama gelmiyor. Paravan bloglarda bile içerik beslemesi ve sosyal etkileşim oluşturmak ve ondan sonra link almak gerekiyor. Her yazıdan link almak da bir diğer olumsuz durum, link yoğunluğu fazla olduğu zaman Google botları bunun sadece link için açılmış bir site olduğunu algılayıp değerlendirme dışında tutacaktır. Link yoğunluğunu on yazıda bir veya on beş yazıda iki gibi bir sistematiğe oturtabilirsiniz.
  • Misafir içeriklerle alınan backlinkler çok önemli.
    Sitenizin içeriğine uygun olarak site sahibinin ve bir yazarınızın aynı sektördeki bir sitede misafir yazar olarak yazı paylaşması yani hedef kitleye yüksek kaliteli içerik sunmak ciddi bir katkıya sahip. Aynı sektörde belirli bir komünitesi olan sitelerde yazmanız bu noktada çok değerli. Hem link almış olacaksınız hem trafik almış olacaksınız hem marka bilinirliğinizi artıracak hem de sitenizin itibarına katkıda bulunmuş olacaksınız.
  • İçerik kalitesi çok yükseldi.
    Misafir yazarların ürettiği kaliteli içerikler zaman içerisinde sitelerin de içeriklerindeki kalitenin seviyesinin artmasına neden olmaya başladı. Doğal olarak rekabetin üst seviyeye çıktığı yerde kalite ön plana çıktı içeriklerin okuyuculara sağladıkları katkılar artmaya başladı.

Google algoritmasını yeniledikçe gelecek yeni kurallar ile şimdi olduğu gibi bundan sonra da Backlink Alma Yöntemleri gelişmeye ve değişmeye devam edecek. Bunda sonra neler değişecek bekleyip görelim.

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

9 YORUMLAR

  1. Daha geçen ay tanıtım yazısı paketi aldım, keşke almasaydım. hiç bir etkisi olmadı.
    3 adet makaleyi 30’a yakın sitede paylaşıldı. E tabii sıfır bir sonuç elde edildi.
    Yazara sorum: kendi sitelerimi ayrı ve paylaşımsız ip’lere taşısam ve aralarında link alışverişi yapsam faydası olur mu ?

    • Aldığınız tanıtım yazılarını doğru noktalardan almazsanız negatif etki görebilirsiniz. Farklı IP’ler üzerinden siteler arası link vermenizin faydaları olabilir fakat kendi içinizde yapacağınız link çalışmasından ziyade nasıl başka sitelerden link elde edebilirim bunun üzerinde durmak gerekiyor. Yakın zamanda bununla alakalı bir yazı paylaşmayı düşünüyoruz.

  2. Backlink halen seo’nun vazgeçilmez ve önemli bir parçası olmaya devam ediyor.Fakat belirtildiği gibi eskiden çok yapılan alakasız sitelere ve yazılara yapılan backlink çıkışları yarardan çok zarar oluşturacaktır.

  3. Siz sadece taklitçisiniz hocam. Bu yazılar sektörün tecrübeli kişilerinin yazılarının %90 benzeri. Milletide kendinizide kandırmayın. Azcık özgün olun ya.

  4. Web sitelerimde izlediğim yöntem şu şekilde. Günlük 5 dizine ekliyorum, 5 forum tanıtımı yapıyorum ve 5 bloga yorum atıyorum. Bunlar haricinde youtube da video backlink çalışması yapıyorum. Yeni sitelerde bu şekilde ilerliyorum ve faydası oluyor.

  5. Yine çok güzel bilgiler vermişsiniz elinize sağlık. Bende kullandığım bir yöntemden bahsedeyim. Forumlardan backlink alırken ” anahtarkelime inurl:forum ” şeklinde arama yapıp oralardan alıyorum. Web sitemle alakalı forumları bulmamda kolaylık sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Rakip Analizi ile SEO Stratejinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

Rakip Analizi ile SEO Stratejinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

0
Dijital dünyada rekabetin giderek artması, web sitelerinin yalnızca SEO stratejilerini değil, rakiplerinin stratejilerini de yakından takip etmelerini gerektiriyor. Rakip analizi, SEO stratejilerinizi geliştirmek ve...