Ana SayfaPazarlamaSosyal Medyada Çekici İletiler Oluşturmayı Sağlayacak 5 Çağrı Tipi

Sosyal Medyada Çekici İletiler Oluşturmayı Sağlayacak 5 Çağrı Tipi

-

Sadece Facebook’ta bile her gün paylaşılan yaklaşık 5 milyardan fazla içerik arasında nasıl görünebileceğinizi hiç düşündünüz mü?

Cevap: Daha net olun. Çünkü, net ve çekici bir içerik sağlamadıkça, hayranlarınızın size geri dönüşü çok az olacaktır.

Yönettiğiniz kurumsal sayfalarda, yapılan yorumlar, paylaşımlar, tıklamalar, retweetler veya beğeniler çok mu fazla, yoksa sadece okuyup geçiyorlar mı?

“Sadece okuyup geçiyorlar.” diyenlerdenseniz, sizin için yazacağımız karşı konulamaz ileti başlıklarına bir göz atalım:

1-Zorlayıcı İçerik

Harekete geçirici mesajlar kullanmayı planlıyorsanız;

  • Öncelikle sosyal medya etkileşiminizi arttırmaktan başlayın. Facebook’ta takipçilere sorular sorarak cevap almak, tweetlerdeki karakter sayısını 100’den az tutmak, Google Plus’da biçimlendirilebilen içerikler oluşturmak, Instagram’da doğru hashtagler kullanmak veya Pinterest’te fiyat bilgisi yer alan açık renkli gönderiler paylaşmak sosyal medya etkileşimlerinizi arttıracak temel etkenlerdir.
  • Gelecek olan trafiği, internet sitenize yönlendirin.
  • Okuyucuları, birer tüketiciye dönüştürmeyi hedefleyin.
  • Takipçilerinizi, sizi asla bırakmayacak hayranlara çevirmeyi düşünün.

İçerik en önemli faktördür. İçerik yazarken, sıradan, klasik, genel bir içerik değil, işletme hedeflerinize uygun bir içerik girişi yapmalısınız. Peki, ne türde içerikleri ne zaman yayınlayacağımıza nasıl karar verebiliriz?

Sosyal medyada kullanabileceğimiz üç temel içerik dili vardır.

Eğitim Veren İçerik

Eğitim veren içerikler, genelde B2C ve B2B firmaları için idealdir. Uzun bir satış süreci varsa ve bu süreci anlatmakta zorlanıyorsanız, öncelikle takipçilerinizi yapacakları şeyler konusunda bilgilendirmelisiniz.

Eğlendiren İçerik

Özellikle de Türkiye’de, sokakta yürürken bile gülen bir insan ile karşılaşmanın zorluğunu siz de deneyimlemişsinizdir. İnsanların eğlenceye ihtiyacı var. İnsanların ofislerinde çalışırken, uzun yolculuklar yaparken, ev temizliğinden sonra dinlenirken onları eğlendirecek şeylere ihtiyaç duyarlar.

Tam da burada, kafa dağıtmak için telefon veya bilgisayarlarını açan takipçiler için paylaşacağımız eğlenceli GIF’ler ve işletmemizin dilinden saptırmayacak capsler yayınlayabiliriz. Bu tarz içeriklerin sosyal medya kanallarında çok fazla paylaşıldığını göz önünde bulundurmak gerekir.

Eğlendiren içerikler daha fazla da örneklendirilebilir. Örneğin; komik bir video, komik resimler, çizgi romanlar gibi eğlenceli ve görsel açıdan zengin içerikler beğenilen, paylaşılan içeriklerin başında gelir.

Yardımcı Program İçeriği

Yardımcı program içerikleri, takipçilerimizin bazı konularda doğru kararlar almasını sağlayan içeriklerdir. Bu tür içerikler, insanlara masal anlatmaz. A şehrinden B şehrine gidecek olan otomobili sağlar. Anlatmak istediği şey, mümkün olduğunca nettir.

Daha çok şirketimizle alakalı genel bilgiler ve hizmeti nereden, nasıl, hangi şartlarda alabilecekleri ile alakalı bilgi edinirler.

İçeriklerde Yazım Yanlışları

Zorlayıcı içeriklerde en önemli şey, yazım yanlışı olmaması ve mümkün olduğunca net bir anlatım sağlanmasıdır.

Bir içerikte, verilen bilgiler son derece önemli bile olsa, eğer içerisinde hata doluysa hem size hem de takipçiye özensiz görünen bir ileti yeterli etkileşim sağlamaz. Bir içerikte bulunması gereken üç temel nokta vardır. İlgi, akış ve kuvvet. Eğer bu üç nokta da içeriğinizde varsa, sorun yok demektir.

2-Kısa ve Net İçerik

Sosyal medyada dikkat çekmek istiyorsanız, direkt olarak olayın kendisinden bahsetmelisiniz. Çok fazla kurulan dolaylı cümle takipçilerinizi yoracaktır.

Örneğin, bir televizyon reklamında, reklamın tamamını ezberlemiş olmak zordur. Reklamlarda aklınızda kalan şey; birkaç vurucu cümledir.

Örneğin; Cem Yılmaz’ın skeçlerinde kullandığı sistem de benzerdir. O sahnedeyken çok fazla gülersiniz. Ama gösteri bittiğinde, tam anlamıyla neye güldüğünüzü hatırlamazsınız bile. Akılda kalan, birkaç vurucu espridir.

Bunu İşimize Nasıl Uyarlarız?

Öncelikle hızlı olmayı isterseniz, indir.com’da yer alan karakter sayacını kullanarak, karakterleri otomatik olarak sayan scriptleri kullanabilirsiniz. Böylece içerikteki karakterleri tek tek saymak zorunda kalmazsınız.

Karakter sayacı için tıklayın. (Güncelleniyor)

İçeriğinizdeki gereksiz olduğunu düşündüğünüz kelimeleri eğer cümlenizi bozmayacaksa kaldırın. Mesela, belki, kesinlikle, muhtemelen, maalesef gibi. Genelde bu kelimeler olmadan da cümle kurulabilir.

İşte hızlı bir örnek

“İnternet ortamında, muhtemelen bir çok insan tarafından konuşulan bir marka olmak, kesinlikle aramamotoru.com ile mümkün.” yerine,

“İnternet ortamında konuşulan bir marka olmak, aramamotoru.com ile mümkün.”

Metin oldukça kısaldı değil mi? Ama anlam aynı. Eğer içerikte vurucu bir cümle kuracaksınız, bu şekilde ilerlemelisiniz.

İçerikleri mümkün olan en ideal uzunluğa getirdiğinizden emin olun!

Karakter Sayılarına Dikkat Edin!

Peki sosyal medya için en ideal karakter sayısı kaçtır?

Araştırmalara göre, en çok etkileşim alan karakter sayıları, sosyal medya mecralarına göre aşağıdaki gibi listelenebilir:

Facebook Durum Güncellemesi İdeali: 40 karakter

Tweet İdeali: 70-100 karakter ve 1 link.

Google Plus İleti İdeali: 60 karakter

3- Alakalı İçerik

Sosyal medyadaki hedef kitlenize göre stratejiler üretmeyi ve zaman içerisinde bunları uygulamayı unutmayın. Çünkü, dönüp baktığımızda, uzmanlık alanları dışında farklı içerik üreterek, bunları yayınlayan şirketler mevcut.

Ben bir  yemek siparişi hizmeti sağlayan kurumun sosyal hesaplarını takip ediyorsam, yemekle ilgili bir şey için takip ediyorumdur. Yemek tariflerinde bana ilham veriyor olabilirler veya ofiste uzun zaman geçiren birisi olarak devamlı yemek siparişi veriyor olabilirim. Ama yemek siparişi verebileceğim bir şirket, ağaç dikmek ile ilgili bir video paylaşırsa bu garip olur öyle değil mi?

Böyle bir kurum olmayın. Stratejinize sadık olun. Önemli olan hedef kitlenizin ihtiyaçlarıdır.

Buradaki noktayı yanlış anlamamak gerekir. Farklı içerikler üretmeyin demiyoruz. Çünkü farklı içerikler üretmelisiniz. Burada önemli olan hedef kitlenizle aynı dili konuşabiliyor olmanızdır.

Kendinize sormanız gereken sorular şunlar olmalıdır:

Bu içerik markama uygun mu?

Değerli, eğitici veya eğlenceli mi?

Cevabınızın “Hayır.” olduğu anlarda, atın gitsin.

4- Göz Alıcı Görsel

Organik etkileşimde en önemli etkenlerden bir tanesi de, içeriğin görselidir.

Araştırmalara göre; Facebook sayfalarında vurucu cümle içeren görseller, tıklama oranını %285 arttırabiliyor. Twitter’da ise, bu oran %94.

İnsanların sizden bir şeyler almasını istiyorsanız, çok ta zor olan bir şey yok. Yapmanız gereken şey, sizin kim olduğunuz ve kitlenizin neden sizinle irtibata geçmesi gerektiğini ona hatırlatmanız.

5- Trafiği İnternet Sitenize Yönlendirin

Markanızın bir internet sitesi olduğunu varsayıyoruz.

Bu aşamada mevcut kitleniz üçe ayrılır:

  • Sizi sosyal medyada takip eden ama çok meşgul olanlar,
  • Sizi sosyal medyada takip ederek, hali hazırda sizden alışveriş yapanlar veya yarar sağlayanlar,
  • Sizi sosyal medyada takip etmeyen, ama markanızın sağladığı hizmet veya ürünlere ihtiyacı olan takipçi adayları.

Bunların her birisi birer fırsattır.

Peki onları sosyal medya hesaplarınızdan, internet sitenize yönlendirirken ne yapıyorsunuz?

Onlardan bir şey isterken çok açık ve net olun. Güçlü ve vurucu bir cümleyle gerekeni yapın. Vurucu cümleler, insanları harekete geçirebilir ama ne için tıkladıklarına dair bir fikir sahibi olmaları için küçük bir bilgi vermekte de fayda var.

Vurucu Cümlelerde Hangi Kelimeler Kullanılmalı?

İşte en büyük etkileşim sağlayan, yönlendirici vurucu cümlelerden bir kaçı.

Aciliyet Duygusu:

  • Sadece x gün kaldı.
  • Sınırlı tedarik.
  • Kapanıyoruz.
  • Stoklarla sınırlıdır.
  • Bugüne Özel!
  • Son Şans.
  • Teklif x tarihinde sona erecek.
  • Hemen tıkla
  • Şimdi tıkla

Gizli Bilgi / Özel Bilgi / Ulaşılması Zor Ürün Duygusu:

  • Davetiye İsteğinde Bulunun.
  • Abone Olanlara Özel.
  • Ön Kayıt Yaptırın.
  • Belli noktalarda.

Kendiliğinden İkna Edici Duygular

  • Yeni Ürün.
  • X ürün x özelliğine sahiptir. Çünkü;
  • …yanında ücretsiz.

Sonuç

Vurucu cümle örneklerinde hangisi madde size daha yakın? Hangisini kullanmaya başlayacaksanız?

Unutmamanız gereken şey; hangisini kullanırsanız kullanın sihirli bir değnek gibi aniden değişim göremeyeceksiniz. Tıpkı diğer pazarlama araçlarında olduğu gibi, bu vurucu cümlelerin kullanımını, bazı stratejilerle yoğurmanız gereklidir.

Sonrasında, düzenli olarak test yapmalısınız. Bir kere yapıp bırakmamalısınız. Aynı testi defalarca uygulamalı, sonrasında her seferde ufak değişiklikler yaparak, doğru ilerleyişi bulmalısınız.

 

2 YORUMLAR

  1. Mükemmel bir yazı olmuş. Özellikle alakalı içerik başlığınızı çok beğendim. Benim zaman zaman tereddüt yaşadığım bir konuydu. İçerik hazırlamasına hazırlıyordum ama yayınlayıp yayınlamak konusunda kararsız kalıyordum. Çünkü blogum için uygun olmadığı hissine kapılıyordum.
    Gayet faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkür ederim Mesut Bey.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Nöropazarlama Nedir

Nöropazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

0
Nöropazarlama beyindeki satın alma algılarını inceleyerek; insan davranışlarının, karar alma süreçlerinin ve tüketici tercihlerinin anlaşılmasında nörobilimsel tekniklerin kullanılmasını içerir. Nöropazarlama, tüketicilerin beynindeki aktiviteleri inceleyerek,...