UI Nedir?

-

90’lardan bu yana sürekli hayatımızdaki rolünü arttıran internet dünyasında değişmeler ve gelişmeler ardı arkası kesilmeden devam ediyor. Teknolojik gelişmelerin akabinde uzmanlık konuları da yenileniyor, bazı uzmanlıklar bölünerek devam ederken bazı uzmanlık dalları ise yeni oluşmaya başladı ve sürekli gelişmeye de devam ediyor. Şimdi size biraz geriye gittiğimizde ne olduğunu terim olarak bilmediğimiz, şimdilerde ise çok revaçta olan UX ile birlikte iki kardeş kavramdan biri olan UI’ı anlatacağız. Peki UI nedir?

UI, “user interface” kelimelerinin kısaltmasında oluşur ve Türkçe’de kullandığımız karşılığı “kullanıcı arayüzü tasarımı”dır. Buna örnek vermek gerekirse kullandığımız telefonlardaki tuşlar veya tıklanılabilir alanların yerleşimi bir UI örneği olarak kabul edilir. Tuşların renkleri, büyüklüğü, şekli vb kriterlere tasarımcı karar verir. Arayüz tasarımı dediğimizde aklımıza mizanpaj, renk kullanımı, buton tercihleri, alanlar arasındaki boşluklar vb grafik elemanların bir araya gelerek oluşturduğu görsel tasarım gelir. Eskiden çok önemsenmeyen arayüz tasarımı yıllar içerisinde web sitelerindeki etkileşim arttıkça yaşanan gelişmeler doğrultusunda olması gerektiği gibi çok önemli bir hal aldı. Saniyeler içerisinde karar veren kullanıcılar site üzerindeyken hedeflerine kolay ulaşamadıkları zaman sitenizden çıkıp giderler. Web sitenize getirmek için ciddi çabalar sarfettiğiniz kullanıcılar siteden hemen çıkması önemli bir problem ve kullanıcıları web sitenize getirmek için harcadığınız çaba kadar sitenizde tutmak için de çaba göstermeniz gerekiyor. Bunu sağlayabilmenin önemli yollarından bir tanesi basit ve kullanıcı dostu bir arayüz tasarımına sahip olmaktır.

Çok kaliteli malzemelerle inşa edilmiş bir binayı istediğiniz fiyata satabilmek için yaptığınız çalışmaları düşünün, işte buradaki fiyatlara etki eden metrikler aslında bir web sitesi için UI tasarım olarak düşünebilirsiniz. İyi bir UI tasarımın, rekabetin yüksek olduğu internet dünyasında daha yüksek rekabet gücü kazandırdığı ve başarıya giden yolda çok önemli bir metrik olduğu unutulmamalıdır. Kullanıcıların gördüğü arayüzdeki başarı aynı zamanda arkada taraftaki işlerin de doğru çalıştığı izlenimini verir.

Farklı bir tanımlama yapmak gerekirse UI, web sitesi üzerinde görünen her detayın belirli bir disiplin ile tasarlanmasıdır. Web sitesi sahipleri ile değerlendirmelerini UI tasarım gördükten sonra yapmaya başlarlar ve yoğun olarak UI üzerinde devam eder hem beğeniler hem eleştiriler.

Arayüz tasarımıyla birlikte sıkça duyduğumuz kullanılabilirlik, kullanıcı deneyimi gibi tanımlamalar son zamanlarda duymaya aşina olduğumuz tanımlamalar. Bahsi geçen kavramlar altında UI gibi farklı kavramlar da yer almaktadır. İlerleyen yazılarımızda paylaşacağımız bu kavramları paylaşmak istedik:

UX (User Experience – Kullanıcı Deneyimi)
UXD (User Experience Design – Kullanıcı Deneyimi Tasarımı)
ID (Interaction Design – Etkileşim Tasarımı)
IA (Information Architecture – Bllgi mimarisi)
Usability (Kullanılabilirlik)

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

  1. Gerçekten çok açıklayıcı bir yazı olmuş ellerinize sağlık hem bilgi hazinemizin gelişmesi hemde yeni başlayan arkadaşlarımız için güzel bir konu başlığı olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...