Ana SayfaSEOYerli Mobil Arama Motoru Yaani Büyük Hedeflere Sahip

Yerli Mobil Arama Motoru Yaani Büyük Hedeflere Sahip

-

Turkcell’in yeni yerli arama motoru ve veri merkezi, Turkcell tarafından düzenlenen bir basın toplantısında duyuruldu. Yerli arama motoru ismi Yaani olarak seçildi. Yaani, Türkiye’nin kapsamlı ilk Türk yapımı yerli arama motoru olma iddiasını taşıyor. Yaani, Google ve Bing gibi bilindik ve şu anda dünya genelinde en çok kullanılan arama motorlarına rakip bir performans göstermeyi hedeflediğini de bizlerle paylaştı.

Yerli arama motoru için gerçekleştirilen özel basın toplantısında tanıtımı yapılan Yaani, özellikle logosu ile ilgi topladı. Yerli arama motoru gazeteciler tarafından çok beğenilmiş görünüyor. Daha önceden yerli arama motoru sloganı ile tanıtılan Geliyoo, ilk zamanlarda rağbet görse de arama sonuçlarını Google’dan çektiği öğrenilince birçok kişi tarafından artık kullanılamaz oldu ve Geliyoo unutuldu diyebiliriz. Ülkemizin arama motoru sorununa Yaani ile bir çözüm getirmek isteyen Turkcell, Kocaeli’nin ilçesi olan Gebze’de kurduğu Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile de trafik sorununa bir çözüm getirmeyi hedefliyor.

Turkcell, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı yerli arama motoru için Yandex ile işbirliğine gitmişti ve bir yıldan uzun süredir yerli arama motorunun testleri yapılıyordu. Yerli arama motoru için özel düzenlenen basın toplantısından saatler önce Yaani’nin sosyal medya hesapları oluşturulmuştu ve birkaç saat önce de Yaani, twitter hesabından ilk tweet’ini attı.

Yandex ile Yaani, İşbirliği Yaptı!

Google Türkiye pastasından yeterli payı almayı başaramayan Yandex, Türkiye’deki arama motoru pastasındaki payını arttırmak amaçlı Turkcell ile işbirliğine gitmenin avantajını daha önceden de belirtmişti. Artık Turkcell ile Yandex’in işbirliği ile ortaya çıkan Yaani projesi kullanılabilir durumda.

Yaani, kullanıcılarına ne vadediyor?

Yaani, Turkcell kullanıcılarına bazı avantajlar sağlıyor, ne yazık ki bu avantajlara Vodafone ve Türk Telekom (Avea) kullanıcıları şimdilik dahil değil. Yaani, aramak istediğimiz şeyleri web sitelerini gezmeden direkt arama sonuçlarında göstererek aradığımız şeyi çabucak bulmamızı da kolaylaştırıyor ve bilgilere diğer arama motorlarına oranla daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz.

Yaani.com ile:

  • Hava durumunu ve gidişatını kolayca öğrenebilir, yakındaki restoranları araştırabilir, filmleri ve seanslarını öğrenebilirsiniz.
  • Turkcell servisleri ile uyumlu çalıştığı için aradığınız bir müziği anında Fizy üzerinden dinleyebilirsiniz.
  • Aynı zamanda ülke gündemindeki son haberlerinden anında öğrenebiliyorsunuz.
  • Türk gramer yapısına uygun bir arama motoru olduğu için ülkemizde de istihdam alanları yaratacak.
  • Turkcell arama motoru pazarında kısa bir süre içerisinde yüzde 25’lik bir orana ulaşmak istiyor.
  • Yaani’yi indiren Turkcell kullanıcıları, 1 GB kota kazanacak. Ayrıca Turkcell kullanıcılarının yaptığı aramalar kotalarından yemeyecek.
  • Alt yapısından dolayı aramalarda Türk kullanıcıları için en doğru sonuçlar yansıtılacak.

Yaani İlk İzlenimler

Android ve iOS uygulamalarına sahip olan Yaani web sürümünde tasarımsal sorunlar var. Böyle önemli bir lansmanın hemen ardından responsive tasarıma sahip olmaması ilk dikkat çeken nokta oldu.

 

 

yaani mobil

Kaynak kodları incelendiğinde de göze çarpan ciddi aksaklıklar vardı. İletişim maili olarak Turkcell’de çalıştığı iddia edilen ama hesaplarında herhangi bir şekilde belirtmemiş olan çeşitli platformlarda site yaptığına dair başlıkları bulunan bir yazılımcının kişisel iletişim maili yer alması geniş yankı uyandırdı.

En çok tepki gören noktalardan bir tanesi de nazar boncuğuna benzer logo kullanılması oldu. Bir başka öne çıkan eleştiri ise web versiyonunda sayfa üzerinde bir arama yapılamaması oldu.

Daha önce de alışık olduğumuz yerli arama motoru çalışmaları sonrası yazdığımız Yerli Arama Motoru Nasıl Yapılır? yazısını okuyup Yaani lansmanı sonrası değişen bir şey olup olmadığını paylaşmanızı bekliyoruz.

KAYNAK: http://www.indir.com/haberler/yerli-mobil-arama-motoru-yaani-tanitildi

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

4 YORUMLAR

  1. Sonuçlar bing.com’ dan geliyor.

    Buna yerli bir arama motoru denir mi? Motor yabancı adı Yaani. İsmi Yaani olunca yerli mi oluyor? Oldu mu şimdi? Madem arama motoru yapacaksınız, o halde zaten var olan Türk arama motorlarından birini geliştirseniz daha iyi olmaz mı?

    Ne siteler heba oldu bu uğurda…
    Pecya.com
    Ara.com.tr
    Bilgi.com
    Attabot.com

    Şu sitelerden birini geliştirmeye başlayabilirler mesela;

    bul.com.tr
    aramamotoru.com.tr
    turtc.com
    biliver.com
    vuhuv.com
    vs vs şuan çalışan arama motorları, eksikleri var mı var. Alıp bunları geliştirsen daha iyi olmaz mı?
    O zaman yerli olur?

    Ya da yerli demeyelim lütfen.

  2. Lansmanda hiç Yandex işbirliğinden bahsetmeyip tamamen milliyetçilik üzerinden pazarlama yaptılar.
    Büyük ihtimal tüm pazarlama stratejisi de bunun üzerine olacak. Bakalım işe yarayacak mı…

  3. Yerli Arama Motoru nedir yahu 🙂
    Halen 3-5 Mbps internet bağlantı hızı olan bir ülkeyiz, kaç tane ev de internet teknik manada doğru kullanılıyor da YERLİ ve .com.tr bir alanadı çıkartıyoruz. geliyoo faciası neyse yaani de o;; yaani arkasında ki marka gücüyle bir süre misyonu ile ayakta kalır sonrasında şirketin hizmet arama motoru olarak yaşar gider.

    Madem yerli bir başarı çıksın istiyoruz, önce çıkanlara destek olmak gerekli. Google internete hakim oldu bir arama motoru ile deyip arama motoru yapmaya çalışamk nasıl bir akıldır. Google yalnızca bir arama motoru mudur, önce bubları algılamak gerekli.

    Yukarıda bir okuyucu listelemiş aramamotoru.com.tr gibi bazı seçenekler var, bunları geliştirmek ya da bunları geliştirenlerden fikirler almak hem mantıklı, hem de bilimsel bir yol olur. ara.com.tr gibi bir yapıyı yok etmiş bir ülkeyiz biz…

    Bu memleketten global marka çıkmaz diyenlere rağmen çıkan birçok marka var ama ülkelerinde destek göremedikleri için hiçbir yerde adları geçmiyor. Bknz : “VoScreen” yurtdışında kaç ödüle layık görüldü ancak ülkemizde haber dahi olmadı…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...