Ana SayfaSEO6 adımda temel web verileri kılavuzu ile sıralama iyileştirme

6 adımda temel web verileri kılavuzu ile sıralama iyileştirme

-

Web siteniz sıralama kaybediyorsa ya da istediğiniz sıralamaları alamıyorsa iyileştirme yapmanız gerekebilir. İşte sizlere destek olacak 6 adımda sıralama iyileştirme önerileri.

Temel web verileri, Google tarafından geliştirilen ve desteklenen bir sistemdir. Sayfa hızına odaklanan ve daha iyi kullanıcı deneyimini hedefleyen bu veriler, site sahipleri için de yapılması ve yapılmaması gerekenleri ortaya koymaktadır. Bu nedenle kuralına göre oyunu oynamak isteyenler için bu yönergelere dikkat etmek ve bu doğrultuda sitede iyileştirmeler yapmak oldukça kritiktir.

İşte temel web verileriyle sıralama iyileştirme de 6 öneri

1. Adım: Optimize gerekip gerekmediğini kontrol edin

Web sitenizin arama sonuçlarında ne kadar iyi performans gösterdiğine dair derinlemesine bir analiz gerçekleştirin. Bunun için Search Console’u ziyaret edebilirsiniz. Bu ziyaret sonrasında ise herhangi bir iyileştirme gerekip gerekmediğini analiz edebilirsiniz. Bu incelemelerde herhangi bir hata almıyorsanız, iyileştirme gereken sayfalar Google tarafından belirtilmemişse işler çok daha kolay olacaktır. Ancak, sayfalarınızdan bazıları “zayıf” veya “geliştirilmesi gerekiyor” olarak işaretlenmişse, Önemli Web Verileri metriklerini iyileştirmeniz gerekir. Böylece sitenizin Google’da daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilirsiniz.

2. Adım: Web sitenizdeki yavaş sayfaları belirleyin

Web sitenizdeki yavaş sayfalar, tam web sitenizin metriklerini ve deneyimini kötü yönde etkileyebilir. Bu nedenle, “zayıf” veya “geliştirilmesi gereken” bir puan döndüren her sayfayı bulup onarmak önemlidir. Raporda yer almayan verilerin dışında site kontrollerini yapmanız, farklı sistemler üzerinden hız ölçümleri yapmanız faydalı olacaktır.  Ayrıca Search Console’da aşağıdaki adımları takip ederek kapsamlı bir sayfa analizi yapabilirsiniz.

  • Önemli Web Verileri sekmesini açın.
  • Mobil veya masaüstü verileri için “Raporu Aç”a tıklayın.
  • “URL’ler neden iyi olarak kabul edilmiyor” altında listelenen sorunlardan birini seçin.
  • Sorunlu URL gruplarından birini tıklayın.

Fazla trafik almayan daha yeni bir web siteniz varsa, Google birden çok URL’yi tek bir URL grubunda birleştirir ve grubu Önemli Web Verilerine göre derecelendirir. Böylece yapılacak kontroller ile kapsamlı bir analiz yapılabilir. Laboratuar verileri ile alan verilerinin aynı olmayacağını unutmayın. Bu nedenle hem Google sistemlerinden hem de kullanıcı verilerinden hız metriklerini takip edin.

3. Adım: Web sitenizdeki önemli sayfaları yakından takip edin

Hangi sayfaların düşük performans gösterdiğini belirledikten sonra, performans değişikliklerini daha hızlı tespit etmek için web sitenizi sürekli olarak izlemelisiniz. DebugBear gibi sistemler size tam zamanlı, eksiksiz bir takip imkanı sağlayacağından dolayı işinizi kolaylaştır. Özellikle takip edilmesi gereken sayfalar için öneriler ise şöyle;

  • Düşük Önemli Web Verilerine sahip olarak tanımladığınız sayfalar
  • Ana sayfa gibi yüksek trafiğe sahip sayfalar
  • Karşılaştırma ve kıyaslama yapabilmeniz için eşdeğer rakip sayfalar

4. Adım: Olası düzeltmeleri belirlemek için yavaş sayfalarda testler yapın

Performans testleri iyileştirme ihtiyacı duyan sayfalar için yapılabilir. Yavaş sayfalarınızda bir performans testi yapmak için: farklı web sitelerini kullanabilir ve böylece daha kapsamlı, ortak hız sonuçlarını bulabilirsiniz.

5. Adım Optimizasyonları Belirleyin

Tüm aşamaların ardından siteniz için optimizasyon çalışmasına başlayabilirsiniz.  Optimizasyonda hızı etkileyen sorunları tespit etmeniz ve ardından bu sorunları giderme yoluna gitmeniz gerekir. Ancak teknik bilginiz yoksa bu aşamada sorun yaşayabilirsiniz. Bu tür durumlarda alanın uzmanlarından destek alabilirsiniz.

6. Adım: Optimizasyonları değerlendirin

Değişiklikleriniz Google tarafından güncellendikten sonra optimizasyonlarınızın tam sonucunu görmeniz 30 gün sürecektir. Optimizasyonlarınızın etkisini gördükten sonra, bir sonraki adımda neyi optimize edeceğinize karar vermek için bu adımları tekrar uygulayabilirsiniz. Böylece sürekli bir döngü halinde sitenizi her geçen gün daha iyi hale getirebilirsiniz.

Google: Core Web Vitals değerlerini iyileştirmek neden sıralamaları yükseltiyor?

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Web Tasarımda Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Web Tasarımda Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

0
Web sitesi güvenliği, kullanıcıların verilerini korumak ve siber saldırılara karşı alınan önlemlerin tümüdür. Bu önlemler, web sitenizin bütünlüğünü, gizliliğini ve kullanılabilirliğini sağlar. Web sitesi güvenliği,...