Ana SayfaPazarlamaAMP Sayfalarında Google Analytics Ayarları Nasıl Yapılır?

AMP Sayfalarında Google Analytics Ayarları Nasıl Yapılır?

-

Dijital dünyada sadık bir okuyucu kitlesi kazanmak veya bir kitleyi toplulukta tutabilmek için yaratıcı içeriklere sahip olmanız gereklidir. Buna bağlı olarak da yaratıcı içerik oluşturabilmek için hedef kitlenizin veya müşterilerinizin isteklerini kavramalı planlamanızı yaparken ilgili kriterleri ön planda tutmalısınız. İçeriğinizin oldukça önemli olduğu bir gerçek fakat aynı zamanda teknik geliştirmeleri de önemsemelisiniz. Aynı zamanda sitenizdeki kullanıcılarında davranışlarını takip edebilmek için ölçümleme yapmanız ve verileri sürekli olarak değerlendirmeniz gerekmektedir. Son zamanlarda Google’ın yaptığı ve özellikle mobil kullanıcılar için kullanıcı geliştirmelerinden bir tanesi olan hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP) hamlesinin ardından sitenize gelen kullanıcıları ölçümleyebilmek için bir takım ayarlar yapmanız gerekiyor. Mobil sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlayan AMP özelliği ile üst seviyelerde yüklenen mobil sayfalarda performanstan feragat etmeden ölçümleme yapılması gerekmektedir. Peki AMP Sayfalarında Google Analytics Ayarları Nasıl Yapılır?

AMP Sayfalarında Google Analytics Ayarları

AMP sayfalarını ölçümleyebilmek için tercih edeceğiniz yöntem AMP kodu olacak, AMP izleme kodu Google Analytics’ten alıp sitemize eklediğimiz izleme kodu ile benzerlik göstermektedir. AMP kodunun en önemli farkı pek çok varyasyona imkan sağlayan tek bir URL kullanmasıdır.

AMP kodu, belirli ölçümleri yapmanıza olanak sağlamak için veri toplayan ve AMP sayfalarındaki kullanıcıları ölçümlemenizi sağlayan çok güçlü bir çözümdür. AMP kodu pek çok yayıncı tarafından destek göremeye başladıktan sonra AMP kodlarının sağlayacağı alacağınız verileri Google Analytics üzerinden değerlendirebilirsiniz.

AMP kodunu kullanabilmek için <head> kodu altına eklemeniz gereken kod:.

<script async custom-element=”amp-analytics” src=”https://cdn.ampproject.org/v0/amp-analytics-0.1.js”></script>

Aşağıdaki örnekte olduğu gibi kodu eklerken “UA-YYYY-Y” olarak örnek verilen yerde kendi Google Analytics hesabınıza ait hesap numaranız olmasına dikkat etmelisiniz.

<amp-analytics type=”googleanalytics”>
<script type=”application/json”>
{
 “vars”: {
   “account”: “UA-YYYY-Y”
 },
 “triggers”: {
   “defaultPageview”: {
     “on”: “visible”,
     “request”: “pageview”,
     “vars”: {
       “title”: “Name of the Article”
     }
   }
 }
}
</script>
</amp-analytics>

Yukarıda belirtilen JSON formatı farklı türdeki gelişmeler karşısında süper esnek hareket eder ve JavaScript kodu içermediği için de potansiyel hatalara yol açmaz.

Yukarıda verilen örneği biraz daha genişletmek isterseniz bir başka bileşen olan clickOnHeader: ekleyebilirsiniz.

<amp-analytics type=”googleanalytics”>
<script type=”application/json”>
{
 “vars”: {
   “account”: “UA-YYYY-Y”
 },
 “triggers”: {
   “defaultPageview”: {
     “on”: “visible”,
     “request”: “pageview”,
     “vars”: {
       “title”: “Name of the Article”
     }
   },
   “clickOnHeader”: {
     “on”: “click”,
     “selector”: “#header”,
     “request”: “event”,
     “vars”: {
       “eventCategory”: “examples”,
       “eventAction”: “clicked-header”
     }
   }
 }
}
</script>
</amp-analytics>

Talep edebileceğiniz farklı farklı bileşenler olabilir, detayları incelemek için AMP dokumanlarına göz atabilirsiniz. Çeşitli AMP örneklerini de inceleyebilirsiniz.

A/B testi yapıp kullanıcı alışkanlıklarını görmek istiyorsanız AMP-experiment özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özelliği kullanarak çeşitli konfigürasyonlarda veri elde edebilir ve analizini kolayca yapabilirsiniz.

Kullanıcı deneyimini arttırmak ve projelendirme yaparken verileri değerlendirmek için hızlandırılmış mobil sayfalara AMP kodu eklerseniz, elde ettiğiniz verileri yorumlayarak kullanıcılarınıza daha yüksek standartlarda bir mobil deneyim sunabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

0
Google ADS, reklam kampanyalarının etkinliğini arttırmak için çeşitli özellikler sunmaktadır. Dinamik anahtar kelime ekleme özelliği, reklamlarınızın alaka düzeylerini ve dönüşüm oranlarını artırma konusunda hayati bir...