Ana SayfaE-TicaretCost Per Mille(CPM) nedir?

Cost Per Mille(CPM) nedir?

-

(CPM) temel olarak bin gösterim başına fiyatlandırma olarak adlandırılır. İnternet reklamcılığı fiyatlandırma ve ödeme modellerinin ilki CPM’dir. Türkiye’de birçok kişi internet reklamcılığı modeli olarak CPM sistemini kullanır.

Diyelim ki, reklam verirken CPM olarak 1 TL  üzerinden konuşulmuş ise verilen reklamın 1000 kez gösterimi için 1 TL ödenecektir. Bu sistem en genel reklam fiyatlandırma modellerinin başında gelir. Bir reklam teklifinde bulunurken sadece CPM modeline göre de hareket edilmemelidir.

Cost Per Mille(CPM) nedir?
Cost Per Mille(CPM) nedir?

CPM maliyeti haricinde ilgili mecranın reklam için ne kadar doğru bir adım olduğunun düşünülmesi de oldukça önemlidir. Hedef kitle doğru tahlil edilmeli ve hedef kitleye göre CMP modeli uygulaması yapılmalıdır. Hedef kitlesi olmayan bir mecranın tercih edilmesi durumunda yapılan yatırım yeterli karşılığı almayabilir.

Küresel programatik reklamcılık için yapılan harcamalar son dört yılda iki katına çıktığı görüldü. Bu durumun 2023 yılında 40 milyar doların üzerine çıkması düşünülüyor. Bir nevi programatik reklamcılık olarak adlandırılan bu model, görüntülü reklam ya da video reklam formatları da olmak üzere dijital odaklı reklam envanterlerinin otomatik şekilde alınıp satılması olarak görülebilir.

Bazı belirli programatik reklam kanalları, maliyet hesabını bin gösterim başına göre hesaplar. Bu model her bir yerleştirmenin aylık veya üç ay bazında aldığı gösterimine göre belirli fiyatları ödeyen yayıncılar arasında popüler olarak görülür. Bazı e-ticaret sitelerinin reklamlarında da CPM modeli görmek mümkündür. Reklamın ortalama gösterim sıklığı gibi durumların çıktısı CPM maliyetleri için önem gösterebilir. 

CMP görüntülü veya sesli reklam maliyetlerinde de uygulanabilen ve birçok reklam verenin kullandığı yöntemler arasında gösterilir. CMP modeli genel itibariyle marka bilinirliğine ya da belirli bir mesajı iletmeye odaklanan reklam verenlere yönelik kullanılır. Bu fiyatlandırma modelinde tıklama başına maliyet prensibinden daha ziyade temas durumuna çok odaklanıldığı görülür. Bu kriterleri amaç edinen birçok marka bu modele göre çalışmalar yaparak reklam sürecini gerçekleştirir.

Cost Per Mille(CPM) nedir?
Cost Per Mille(CPM) nedir?

CPM Nasıl Çalışır?

CPM maliyet hesaplamada her 1000 gösterim üzerinden hesap gerçekleşir. Hesaplama süreci bütçe bölü gösterim çarpı bin şeklindedir. Bu işlemin matematiksel formülasyonu şu şekildedir:

CPM= Bütçe ( Maliyet) / Gösterim Sayısı X 1000

Bu duruma örnek vermek gerekirse; maliyeti 2000 TL denilirse, gösterim sayısı da 300.000 olarak düşünürsek, işlem şu şekilde gerçekleşir.

CPM=2000 TL/300000 x1000 olarak hesaplanır. İşlem sonucunda 6 TL şeklinde bir fiyat oluşur. CPM maliyeti 6 TL’dir.

Dijital Pazarlamada CPM Kavramı

Dijital pazarlama süreci içerisinde en önemli unsur ürünü veya hizmeti tanıtmak olarak düşünülebilir. Bir ürünün veya hizmetin doğru tanıtılması doğru reklam hamleleri ile gerçekleşir. Doğru reklam adımları ile dijital pazarlama süreci sağlıklı şekilde gerçekleştirilmiş olunur. Görüntüleme etkileşim için oldukça önemlidir ve ön plana çıkmayı yüksek oranda etkiler. Reklam denilince akla gelen CPM stratejisi bu nedenle dijital pazarlama alanında büyük önem taşıyan adımlardandır.

SEO ve Dijital Pazarlama ile daha fazla müşteriye ulaşmak ister misiniz?

Uzman ekibimiz ile sizleri daha üst sıralara çıkartıyor işlerinizi büyütüyoruz!

İletişim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler: 2024 ve Ötesinde Ne Bekleniyor?

0
Teknolojinin gelişimi her geçen yıl hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, yapay zekâdan robotlara, yazılım inovasyonlarından kuantum bilişimi birçok çarpıcı gelişme yaşandı. İş süreçlerinde, günlük...
SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?