Ana SayfaE-TicaretE-ticaret siteleri için anahtar kelime nasıl bulunur?

E-ticaret siteleri için anahtar kelime nasıl bulunur?

-

E-ticaret sitelerinde kategori, ürün ve blog bölümleri olmak üzere içeriklerin yer alabileceği çok fazla alan bulunmaktadır. Rekabetin yüksek olduğu sektörde ön plana çıkılabilmesi adına bu alanların doğru bir şekilde planlanması gerekir. Bu aşamada ise öncelikli olarak site ve içeriklerin yer alacağı alanlarda doğru anahtar kelimeleri bulabilmektir. E-ticaret siteleri için anahtar kelime nasıl bulunur rehberiyle siteleriniz için daha iyi anahtar kelime bulabilir ve bu anahtar kelimelerle daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. 

E-ticaret sitelerinde anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?

Rakip e-ticaret siteleri

E-ticaret sitelerinde anahtar kelime araştırması ürün odaklı olmalıdır.  Ayrıca araştırmalar sırasında rakipler ya da sektörde ön plana çıkan Amazon gibi platformlar da mutlaka değerlendirilmelidir.

Amazon gibi bir platforma girerek ürün adınızı yazarak arama bölümündeki önerilere göz atmanız en çok aranan kelimeleri keşfetmenizi sağlar. Köpek maması ile ilgili örnek bir sorgulamada karşınıza şöyle bir ekran çıkacaktır;

Amazon’un önerdiği anahtar kelimeler uzun anahtar kelime türleri olarak rekabeti düşük keşifler yapmanızı sağlar. Sitenizdeki ürünler, sayfalar ya da blog sayfalarınızda kullanacağınız içerikler için bu tür bir anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.

Eğer bu işi daha hızlı ve daha fazla platformu dahil ederek yapmak istiyorsanız, bu sefer Dominator Anahtar Kelime Aracı gibi platformları tercih edebilirsiniz. Böylece hedef ürün ve hizmetlerinize yönelik çok fazla öneri alarak bunları doğru bir içerik programı ile uygulamaya başlayabilirsiniz.  Amazon gibi Türkiye’de popüler olan Trendyol gibi sitelerde de benzer araştırmalar yapabilirsiniz.

Web sitelerinde anahtar kelime konusunda tercih edilebilecek bir diğer yöntem ise kategori sayfalarıdır. Amazon gibi pek çok otoriter sitede aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler, alt kategori olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle sitelerdeki kategorilerin tümüne göz atarak ilgi alanınıza girenlerle ilgili kategorilere göz atabilirsiniz. Amazon ve benzer e-ticaret sitelerinin kategori sayfaları, anahtar kelimeleri bulmak için harika kaynaktır.

Wikipedi

Wikipedia, ürün ve kategori sayfaları için anahtar kelime bulmak için tüm dillerde tercih edilebilecek en iyi kaynaklardan biridir. Wikipedia’da anahtar kelime ve kategorilere göre bir düzen vardır. Bir arama yaptıktan sonra içeriklerde, alt tablolarla keşfedilecek pek çok anahtar kelimeyi görebilirsiniz.

SEMrush

Wikipedia’nın ardından yaygın olarak kullanılan bir diğer platform SEMrush’tır. SEMRush ise ilk 2 yöntemden biraz daha farklı. SEMrush, direk rekabetteki anahtar kelimeleri gösterir. Bu sitede rakip sitelerinizi girerek genel bir araştırma yapmanız size pek çok keşif imkanı sunar. Site adı girdikten sorna organik araştırma > pozisyonlar bölümünden yapacağınız inceleme ile rakibinizin sıralama ve hit aldığı kelimeleri bulabilirsiniz. Ortak hedefe sahip olduğunuz web siteleri için bunlar size büyük bir fırsat sağlar. Ancak diğerlerine göre SEMrush ücretlidir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google servisleri, anahtar kelime için her zaman için popüler durumda. Google anahtar kelime planlayıcısının yanı sıra Google Trends ve Google Arama sayfalarından da benzer sorgulamalar ile en popüler kelimeleri keşfedebilirsiniz.  Google Anahtar Kelime Planlayıcı’sının arama hacmi gibi veriler sunması hit ve popülerlik konusunda daha derin analiz yapmanıza imkan tanır.

E-ticaret ürün ve kategori sayfaları için anahtar kelimeler seçimi

Yukarıda yer alan farklı kaynaklar üzerinden yapılacak anahtar kelime araştırmaları, elinizde uzun bir anahtar kelime listesi olmasını sağlar. Bu aşamada ise şu soru ortaya çıkar; “Hangi anahtar kelimeleri seçmeliyim?” Bu aşamada elde edilen verileri 4 adımlı bir süzgeçten geçirmeniz faydalı olacaktır.

Arama hacmi

Arama hacmi, mevcut anahtar kelimeden alabileceğiniz ziyaretçilere yönelik bir öngörü sunar.  Arama hacmi için Google Anahtar Kelime Planlayıcı’sını kullanabilirsiniz. Burada yıl içerisindeki aramalara yönelik nasıl bir eğilim olduğunu bulabilirsiniz. Mevsimsel farklılıkların da dahil edilmesi arama hacmi konusunda size yol haritası çıkaracaktır.  Google servisinin yanı sıra KWFinder gibi arama hacmini keşfetmenizi sağlayacak diğer platformlardan da yararlanabilirsiniz.

Anahtar kelime ile ürün uyumu

Anahtar kelimelerde ürün ile uyuma da dikkat edilmelidir. Çok yüksek aranma hacmi olan ve düşük rekabeti bulunan bir anahtar kelime eğer ürününüz ile uyumlu değilse size yarar sağlamayacaktır. Bu nedenle anahtar kelimeleri aranma hacmi ile sınırlandırıldıktan sonra anahtar kelimelerin ürün ile uyumuna da mutlaka dikkat etmelisiniz.

Ticari amaç

Yüksek hacimli kelimelerde aranma ve ticari amaç da önemlidir. Kullanıcıların herhangi bir satın almaya niyetli olmadığı bir anahtar kelimede birinci sırada olmak, ticari bir gelir sağlamayabilir. Bu nedenle ticari amaç doğrultusunda anahtar kelimeye karar vermeden önce, o anahtar kelimeyi kullanan kişilerin niyetini öğrenin.

Rekabet

Son aşamada ise Google sıralamalarında yer almanızı kolaylaştıracak anahtar kelimeleri keşfetmektir. Özellikle otoriter ve çok güçlü bir web sayfanız yoksa çalışmaya düşük rekabete sahip anahtar kelimelerden başlamanız çok daha hızlı sonuçlar almanızı sağlar. Bu aşamada en güvenilir ve kullanılması gereken araçlardan birisi SEMrush’tır. Anahtar kelime zorluğu olarak her anahtar kelime için mevcut durumu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca SEMrush üzerinden ilgili anahtar kelime için ilk 10’a giren siteleri ve içerikleri de kontrol edebilirsiniz.

SEO ve Dijital Pazarlama ile daha fazla müşteriye ulaşmak ister misiniz?

Uzman ekibimiz ile sizleri daha üst sıralara çıkartıyor işlerinizi büyütüyoruz!

İletişim
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

0
Google ADS, reklam kampanyalarının etkinliğini arttırmak için çeşitli özellikler sunmaktadır. Dinamik anahtar kelime ekleme özelliği, reklamlarınızın alaka düzeylerini ve dönüşüm oranlarını artırma konusunda hayati bir...