Ana SayfaSEO.edu uzantılı backlinkler, Google arama sıralamasına etki ediyor mu?

.edu uzantılı backlinkler, Google arama sıralamasına etki ediyor mu?

-

.edu uzantılı web siteler, resmi eğitim kurumlarına ait olduğundan dolayı diğer web sitelerine göre çok daha otoriter ve güvenilir olarak değerlendiriliyor. Peki, .edu uzantılı backlinkler gerçekten de arama sıralamalarına etki ediyor mu?

Alan adının yaşı Google sıralamalarına etki ediyor mu?

Google arama sıralamalarına etkisi olduğuna inanılan pek çok mit var. Ancak bu konularda Google cephesinden gelen resmi açıklamalar, sıralamalardaki algoritmaların daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlıyor. Hükümetler, eğitim kurumları, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılan internet sitelerinden web sayfalarına link verilmesi, sitelerin otoriter olmasına katkı sağlıyor. Ancak arama sonuçlarında bu uzantılı sitelerin etkisi yaklaşık 15 yıl önce büyük oranda ortadan kaldırıldı. 2010 yılında Matt Cutts tarafından yapılan açıklamalarda “Bir siteye giden bağlantıların sayısına ve kadar saygın olduğuna bakabilirsiniz. Ancak bağlantıların .gov ya da .edu’dan gelmesi gerçekten önemli değil. Bu Twitter ya da Facebook için de geçerli.” denilmişti.

.edu bağlantılarının diğer sitelerden farksız olduğunu söyleyen Google, bu noktada uzantılar dışında siteye bağlantı verilen sayfa, bağlantı alan sayfa ve sitelerin mevcut durumuna göre bir değer sunuyor.

Yorum için boşa zaman harcamayın!

Google, sitelerden alınacak bağlantılarda ilişkiyi ön plana çıkarıyor. Bir okuldan eğitim alan bir öğretmenin bu okul sitesinden kendi mesleğine yönelik alacağı bağlantının çok kıymetli olduğunu vurgulanırken, hiçbir ilişiği bulunmayan kişiler için yorum bağlantısı alma gibi durumların bir değerinin olmadığı belirtiliyor. “.edu bağlantıları kazanmıyorsanız (yani, satın alıyorsanız veya bunun yerine yorum gönderiyorsanız), bu bağlantının sizin için sahip olabileceği potansiyel değer boşa harcanır. Google tarafından yapılan bu açıklama son olarak John Mueller tarafından değerlendirildi.

“Google’ın içerik kalitesini değerlendirmek için sahip olduğu çeşitli uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik sinyallerinin tümü göz önüne alındığında, algoritmanın bir .edu sitesinde bile düşük kaliteli içeriği algılaması muhtemelen oldukça kolaydır. Bir şekilde bağlantı almayı başardıysanız, bağlantının göz ardı edilme ihtimali dahi var.” diyen Mueller, bu konuda Google’ın tutumunu da net bir şekilde ortaya koydu.

.edu bağlantıları, uzantıdan bağımsız bir şekilde bir siteden bağlantı alınmış gibi Google tarafından değerlendiriliyor.  Bu nedenle daha fazla bir kazanım ve avantaj elde edilmesi mümkün olmadığı gibi Google tarafından sunulan önerilere göre bir bağlantı almak çok daha uygun görünüyor. Bir sıralama kriteri olmadığı için .edu yerine güçlü ve fayda sağlayacak bağlantılar, siteler için daha fazla fayda sağlayabilir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Instagram Reklam Hataları Nelerdir?

Instagram Reklam Hataları Nelerdir?

0
Instagram ve Facebook reklamları aynı panel ve aynı kurallar üzerinden ilerlemektedir. Instagram ve Facebook üzerinden reklam vermek günümüzde, Dijital Pazarlama Stratejilerinin bir parçası haline...