Ana SayfaSEOAMP konferansından kaçırılmaması gereken notlar

AMP konferansından kaçırılmaması gereken notlar

-

AMP ekibi tarafından geliştiricileri/yayıncıları AMP teknolojisi hakkında bilgilendirmek ve yol haritasını anlatmak için son 2 senedir etkinlikler düzenlenmekte. Şubat ayında düzenlenen AMP konferansına katılımın daha rahat olması için Amerika yerina Avrupa’da yapma kararı aldılar,bende konferansa katılma şansı yakaladığım bu etkinlikten öne çıkan notları sizlerle paylaşmak istiyorum.

AMP Conf 2018 – Intro

AMP & AMPHTML

AMP teknolojisi sadece Accelerated Mobile Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfa) olarak ilerleyen bir teknoloji değil artık. AMP için üretilen yazılım dilinin AMPHTML olarak tüm web dilinde kullanılabilir olmasını sağlamak istiyor. Bu durum için en iyi örneği tasty.co olarak gösteriyor tüm desktop / mobil versiyonları ile tamamen AMPHTML olarak kodlanmış bir site. Açıkcası yapıyı inceleyince hayranlık uyandıran bir site olduğunu görebiliyoruz.


Geliştirilen AMPHTML componentlar sayesine sadece yayıncılar değil e-ticaret siteleri de amp formatında hazırlanmaya başlandığını şuanda dünya genelinde 31 milyon alan adının amp olarak kullanıcılara hizmet vermeye başladı. En iyi örnekleri ise alibaba.com – booking.com  olarak görebiliriz.


AMP Hikaye Özelliğini Tanıttı!

İçerik tüketimi mobilde hızlı bir şekilde değişmeye başladı uzun makaleler mobilde artık okunmuyor. Desktop versiyona göre mobilde içerik okunma süresi yarı yarıa düşmüş durumda. Buna çözüm için Google Insta storiler gibi makale resmi üzerine descriptionların yer aldığı hızlı tüketim sayfaları ile kullanıcı ve yayıncılar arasındaki ekosistemi daha sağlamlaştırmak istiyor. AMP Stories için şuanda beta denemelerini Washington PostCNN Mashable ile yapmaya başlamış durumda.



AMP Stories: Görsel açıdan zengin yeni mobil içerik tüketimi,kullanıcılar tarafından daha fazla katılım sağlaması için hazırlandı.(desktop içinde çalışabiliyor olacak)

Hızlı bir deneme yaparak Google yazılım geliştiricilerinden Jon Newmuis yaklaşık 30 dk içinde örnek bir amp story sayfası hazırlayarak bu işin ne kadar kolay yapılabildiğini gösterdi. CMS üzerinde üretilen her türlü bilgiyi amp story kodlarına bağlayarak kullanabiliyoruz.Wordpress gibi yaygın içerik üreticilerinin atanmış görseli – başlığı – spotu otomatik ekleterek rahat bir şekilde amp hikaye özelliğinde sayfalar üretebiliyoruz. AMP hikaye özelliğine normal amp / web uygulamalarında olduğu gibi paylaşım butonları – google analytics kodlarınızı ekleyebiliyorsunuz bu sayede kullanıcılar hikayeleriniz ile etkileşime girebilir ve sayım yapabilirsiniz.


Dinamik e-posta gönderebileceğiz (Gmail + AMP)

AMPHTML kodlama diliyle hazırlanabilen sayfalar ile dinamik,interaktif mailler atılabiliyor hale geldi. E-postaları amp-bind ve amp-list gibi bileşenleri kullanarak son verilerinize bağlı olarak dinamik olarak tutabilirsiniz. Böylece kullanıcı ilettiğiniz epostayı gönderdiğiniz tarihten 5 gün sonra açmış olsa bile son verilerinize ait datalar ile epostanızı görüntüleyebilecek. Henüz Gmail dışında çalışmayan bu sistemi diğer mail sağlayıcılarında olması için çalışma başlattıklarını da bildirelim.

Gmail’de AMP formatında eposta iletebilmek için kayıtları toplamaya başladı tüm geliştiricilere açmadan önce buradan beta versiyona dahil olabilirsiniz.  Konferansa ait aşağıdaki videoda örnek çalışmaları ve nasıl hazırlanacağını inceleyebilirsiniz.


AMP’nin baş belası Google Analytics

Özellikle bizim gibi yayıncılar ile uğraşan insanların AMP sayfalarının analytics üzerinde yaşadığı sıkıntıları tarif bile edemem. AMP çıktığı günden bu yana herhalde en çok burada ki trafiğin doğru ölçülememesi / organik saymaması gibi çeşitli sıkıntılar çektik.

AMP sayfalarının tracking sorunu için anlaytics için yayınlanan fix’le giderilmiş olduğunu amp client ID kurarak sorunsuz takip edilebileceğinin müjdesini verdiler. Tüm kurulum işlemlerini aşağıdaki amp ve analytics developers sayfalarından erişebilirsiniz

https://www.ampproject.org/tr/docs/reference/components/amp-analytics

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/amp-analytics/



Açık kaynak JS Desteklenmeye Başlanacak

Google, geliştiricilerden aldığı feedbackler de development ekibinin yazdıkları javascript kodlarının çalışmamasının ve AMP verify hatası vermesinin olduğundan bahsetti. Yakın zamanda AMPHTML içinde JS kodlarına izin verileceğini paylaştılar tabi burada kontrollü gitmeye devam ediyorlar. React desteklemeyecek fakat 30kb ile çalışan Preact JSi destekleyecek.  Temel amacı hız olan AMP’nin yavaşlatacağını düşündüğü her türlü kütüphanenin dışarıda tutulacak olması biraz baskıdan dolayı kabul ettiği bir geliştirme gibi duruyor.



Reklam Yönetimi (Adversting)

AMP sayfalarının yüksek dönüşüm oranlarından faydalanabilmek için Adwords de reklamlar veriliyor, şu an pilot uygulama olarak PLA’de de deneniyor, başvuru yaparak burada yer alabiliyorsunuz.

AMPHTML reklam alanları malware’i %90 engelleyip sağlamış olduğu %30 daha hızlı reklam yüklemesiyle yüksek viewability ve CTR getiriyor, RPMleri ise %40 oranında artııyor.

Google Web Designer ile AMPHTML formatındaki reklam alanlarına rich media serve edilebilecek, Mart ayında

Doubleclick harici adnetworkler de bu alanlarda yer alabilmek için yayıncılara her türlü yardımı sağlıyor.



AMP Optimizasyonu

SEO danışmanı Aleyda Solis tarafından gerçekleştirilen sunumda optimizasyon aşamasında yapılan olumlu/olumsuz örnekler paylaşıldı.

# Dünya genelinde yayıncıların %70’i AMP sayfaları hatalı kullanıyor. (USA: %72 – ES: %78 – UK: %79 – IT: %75 – BR: %73)

# AMP url şemanız desktop versiyondan bağımsız olsun

# AMP sayfanıza desktop gelen kullanıcıya desktop sayfanızı verin amp değil!

# Search Console AMP bölümü yol haritanız olsun,en ufak hataları bile önemseyin

# Valid edilmemiş sayfaları google cache almadan önce mutlaka düzeltin.

# AMP components takibi yapın,çünkü amp çok fazla kod değişikliği yapıyor

# AMP sayfanız ile mobil sayfanız aynı olsun,bir birinden farklı dizayn ve içerik sunmayın

# desktop versiyonunuz ile amp versiyonuz arasında canonical ve amphtml ile iki versiyonu belirtmeyi unutmayın

# AMP pozisyonlarınızı takip edin,normal pozisyonlar ile farklıar ayırt edin.

# AMP olan sayfalarınızın status kodlarını takip edin 200 haricinde status döndürmeyin

Sunumda örnek olarak ilettiği kullanabileceğiniz SEO Toolları:

sistrix.com

semrush.com

sitebulb.com

rankranger.com

Aleyda tarafından gerçekleştirilen konuşamanın tamamını buradan izleyebilirsiniz


Analizler

Konferansa bir çok farklı kesimden site yöneticileri katılarak elde ettikleri başarılı / başarısız sonuçları bizler ile paylaştı. Elde ettiğim bazı notları sizlere aktarmak isterim.

  • Dünya genelinde 31 milyon AMP kullanan domain oldu
  • India Today reklam alanlarını AMPHTML formatına geçirerek daha az reklamla %23 daha fazla gelir elde etti
  • Normal sayfalara göre 2 kat daha hızlı
  • Alibaba: Daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve yüksek conversion için amp tercih ediyoruz. Yüklenme hızı %40 artış sağlarken, %4.3 conversition rate artışı oldu
  • Airbnb UX açısından search kullanıcısına hitap ettiğini düşünerek tüm detay sayfalarını AMP formatına çevirdik
  • carved.com AMP + PWA teknolojisini kullanarak tüm sayfa türlerimizi AMP formatına çevirdik. Check-out sayfamızda %9 artış sağladı

AMP geliştiricileri için ilgili araçlar

Konferans boyunca google ekibi tarafından iletilen tool adreslerini not aldım,örnek olarak verdikleri tüm toolları inceledim. AMP geliştiricileri için faydalı olabileceğini düşünüyorum.

AMP Kod Optimizasyonu http://bit.ly/amp-optimizer
İlk AMP sayfası üretmek için http://bit.ly/first-amp-page
HTML sayfanızı AMP’ye çevirin http://bit.ly/html-2-amp
AMP Hikaye Kurulumu http://bit.ly/create-amp-story
Güzel,interaktif dinamik AMP sayfaları http://bit.ly/beautiful-amps
PWA Oluşturmak için http://bit.ly/buid-PWAMPs
Etkileşimli AMP sayfaları oluşturmak için http://bit.ly/interactive-amps

 

2 YORUMLAR

  1. Oktay Bey emeğine sağlık, harika bir makale olmuş. Bir sorum olacak. Hizmet sektöründeki bir site Amp’ye ne zaman geçmeli? Rakiplerini mi beklemeli, yoksa en kısa zamanda geçmeli mi? Bir de geçmesek kaybedenlerden mi oluruz?

    • Merhaba beğenmenize çok sevindim. AMP yapısına geçmek için rakiplerinizden önce davranıp hemen geçmenizi öneririm. Bu sizin yapacağınız önemli bir SEO hamlesi olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google Engellenen Web Sayfalarını Neden Dizine Ekler?

Google Engellenen Web Sayfalarını Neden Dizine Ekler?

0
Google, interneti tararken çeşitli yöntemler kullanarak web sayfalarını dizine ekler. Ancak, bazı web yöneticileri belirli sayfaların Google tarafından dizine eklenmesini istemeyebilir ve bu amaçla...