Ana SayfaSEOGoogle Search Console dizin kapsam raporu nasıl kullanılır?

Google Search Console dizin kapsam raporu nasıl kullanılır?

-

Google, tamamı dizin kapsam raporunun nasıl kullanılması gerektiği üzerine olan yeni bir Search Console çalışması videosu yayınladı. Google’dan Daniel Waisberg, hangi sayfaların Google tarafından tarandığını ve dizine eklendiğini ve karşılaşılabilecek sorunları nasıl çözmek gerektiğini anlamak için Search Console’un nasıl kullanılması gerektiğini açıklıyor. Videoya, dizin kapsam raporunu genel hatlarıyla açıklayarak, bileşenleri tanımlayarak ve verileri nasıl okumak gerektiğini anlatarak başlıyor.

Google Search Console Dizin Kapsamı Raporu Sorunları Giderildi

Dizin kapsam raporunda neler var?

Search Console’un dizin kapsam raporu, bir web sitesinde Google’ın indekslediği ve indekslemeye çalıştığı tüm sayfalar hakkında detaylı bilgi veren bir rapor sunar. Rapor ayrıca, botların sitedeki sayfaları tararken karşılaştığı tüm hataları kaydeder.

Dizin kapsam raporu aşağıdaki dört bileşen üzerine yoğunlaşır:

  • Hata: Bu sekmede yer alan sayfalar, kritik sorunlar sebebiyle Google tarafından indekslenemiyor. Bu kritik sorunlar; sayfada ‘noindex’ yönlendirmesi, sunucu hataları veya 404 hatası olabilir.
  • Uyarılarla Geçerli: Bu sekme, sorunun ne olduğuna bağlı olarak arama sonuçlarında gösterilip gösterilmeyeceği kesin olmayan sayfaları içerir. Örnek olarak, dizine eklenmiş bir sayfanın robots.txt tarafından engellenmiş olması.
  • Geçerli: Bunlar, dizine eklenmiş ve arama sonuçlarında görünmeye layık bulunmuş sayfalardır.
  • Hariç Bırakıldı: Bu sayfalar kasıtlı olarak indekslenmemiştir ve arama sonuçlarında görünmeyecektir.

Dizin kapsam raporunun özet sayfasında ayrıca, tıkladığınız zaman indekslenmiş sayfaların Google arama sonuçlarındaki gösterim miktarını görmenizi sağlayan bir kutucuk bulunuyor

Google Search Console indekslediği sayfaların kesin analizlerini vermeye başladı

Dizin kapsam raporu nasıl kullanılmalı?

İlk başta yapılması önerilen, site sahiplerinin özet sayfasındaki tabloyu kontrol etmek ve ‘geçerli’ sayfaların eğilimlerinin istikrarlı olup olmadığını anlamalarıdır. Burada, hafif dalgalanmalar görülmesi normal bir durum. Sayfada yayınlanan ve kaldırılan içerikleri takip ediyorsanız, bunun raporda yansıtıldığını göreceksiniz.

Sonrasında, ‘Hata’ sekmesini inceleyerek devam edebilirsiniz. Hatanın ciddiyetine göre sıralandığı için, en acil sorunları hızla tanımlayabilirsiniz. Listenin en üstünden başlayın ve sorunları çözerek aşağı doğru devam edin. Sorunu çözdükten sonra ‘Düzeltmeyi Doğrula’ seçeneğine tıklamayı unutmayın.

Dizin kapsam raporu ne sıklıkla kontrol edilmeli?

Dizin kapsam raporunu her gün kontrol etmek gerekli değil. Çünkü, Search Console indeksleme hatalarıyla her karşılaştığında Google tarafından gönderilen bir mail alacaksınız. Ancak, mevcut sorunların kötüye gitmesi durumunda Google benzer bir mail göndermiyor. Bu yüzden, kötü durumların daha da kötüye gitmemesi için arada sırada kapsam raporunu incelemeniz gerekli. Bu sıklığı, sitenizdeki sayfa ve hatalı sayfa sayılarının oranına göre birkaç günden iki haftaya kadar olacak şekilde belirleyebilirsiniz.

Bu bahsettiklerimiz, Search Console’un dizin kapsam raporu hakkındaki genel bilgiler. Videonun tamamını izlemek için lütfen tıklayın.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...