Ana SayfaSEOKeep-Alive Nedir, Nasıl Çalışır?

Keep-Alive Nedir, Nasıl Çalışır?

-

Keep-Alive nedir, nasıl çalışır? – Keep-Alive, birden fazla dosyayı aynı TCP bağlantısı ile göndererek, bağlantı hızını arttırmak için kullanılır.

Keep-Alive Nedir?

Keep-Alive, sayfayı ziyaret etmek isteyen kullanıcının tarayıcısının, her bir dosya için ayrı ayrı bağlantı isteğinde bulunması yerine, tek bir TCP bağlantısı ile, sitede bulunan JavaScript, Resim, Video, CSS vb. dosyaların tamamının indirilebilmesini sağlar.

Siteyi ziyaret eden kullanıcı tüm dosyaları tek bir kalıcı bağlantı sayesinde indirebileceğinden, dolaylı olarak performans ve hız artışı gözlemlenecektir. Ayrıca sunucuya gelen istek sayısı da aynı oranda azalacaktır. Örneğin 30 farklı dosya için sunucuya 30 farklı istek atmak yerine bunu tek bir istekte halledebilmek mümkün olacaktır.

Keep-Alive Neden Kullanılmalı?

  • Sunucuya gönderilen istek sayısı azalacağından işlemci ve bellek kullanımı da aynı oranda azalmış olacaktır. Sitenizi paylaşımlı hosting sunucularında barındırıyor iseniz, bu özelliği kullanmanız diğer siteleri veya sitelerinizi de olumlu yönde etkileyecektir.
  • Tüm tarayıcıların güncel sürümleri tarafından desteklenir.
  • Etkinleştirildiğinde, site performansı arttığından, dolaylı yoldan SEO performansı da artacaktır.

Keep-Alive Nasıl Aktif Edilir?

Keep-Alive özelliğini aktif etmek sunucuya ya da servis sağlayıcınızın desteğine göre değişebilmektedir.

1 – .htaccess Dosyayını Kullanarak Keep-Alive Aktif Etmek

Keep-Alive özelliğini aktif edebilmenin ilk yolu .htaccess dosyasını kullanmaktır.

<ifModule mod_headers.c>
Header set Connection keep-alive
</ifModule>

Yukarıdaki kod parçacığını .htaccess dosyanızın sonuna eklerseniz. Siteniz için Keep-Alive özelliğini aktif etmiş olursunuz.

2 – httpd.conf Dosyasını Kullanarak Keep-Alive Aktif Etmek

Apache kullanan sunucularda, eğer httpd.conf dosyasına erişiminiz var ise, ayarları aşağıdaki gibi düzenlerseniz yine Keep-Alive özelliği siteniz için aktif hale gelecektir.

KeepAlive On
MaxKeepAliveRequests 50
KeepAliveTimeout 10

3 – NGINX’de Keep-Alive Aktif Etmek

NGINX kullanıcıları için iyi haber şu ki, NGINX’de Keep-Alive özelliği zaten varsayılan olarak açık olarak geliyor. Ancak yanlışlıkla veya herhangi bir sebepten bu özellik kapatıldı ise, sunucunuzda yer alan HttpCoreModule’de yer alan keepalive_disable değerini değiştirmelisiniz.

4 – Windows Sunucularda Keep-Alive Aktif Etmek

Sitenizi Windows tabanlı bir sunucuda barındırıyor ve sunucuya tam erişiminiz var ise aşağıdaki komut satırını kullanarak Keep-Alive özelliğini kolayca aktif hale getirebilirsiniz.

appcmd set config /section:httpProtocol /allowKeepAlive:true

Ancak sunucu tarafında kod çalıştırırken mutlaka yedek almayı ve çok dikkatli olmayı unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

Bing AI Nedir, ChatGPT Nasıl Çalışır?

0
Yapay zekanın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün artarken, Microsoft firması, GPT dil modelini içeren Bing Chatbot hizmetini, kullanıma sundu. Bu sayede Bing ChatGPT,...