Ana SayfaSEOÖne çıkan SEO kriterleri 2022

Öne çıkan SEO kriterleri 2022

-

Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek için yapılması gereken çalışmalara sürekli yenileri ekleniyor. Her geçen yıl mevcut çalışmaların üzerine eklenmesi gereken yeni SEO kriterleri görüyoruz. Bu yazımızda sizler için öne çıkan SEO kriterleri derlemesi yaptık. Burada yer verdiğimiz kriterlerden daha fazlasını yapmak istiyorsanız uzman kişilerden oluşan bir ekip kurabilir veya bir SEO ajansı desteği alabilirsiniz.

2022’de öne çıkan SEO kriterleri

  1. Site hızını optimize edin
  2. Yüksek kaliteli içerik yayınlayın
  3. Kullanıcıların arama niyetine odaklanın
  4. Anahtar kelime araştırması yapın
  5. Başlık seçimlerine dikkat edin
  6. Eşsiz içeriğe odaklanın
  7. Güvenilirlik ve uzmanlık konularını önemseyin
  8. Farklılaşan kaliteli ve taze içerikler hazırlayın
  9. Ziyaretçilerinizi memnun edin
  10. Linklerin gücünü önemseyin
  11. Tıklanma oranına (CTR) önem verin
  12. Mobil uyuma önem verin
  13. Sayfa içi optimizasyonu üst seviyeye çıkartın
  14. Kullanıcı deneyimini önemseyin
  15. Örümceklerin tarama yapmasını kolaylaştırın
  16. Güvenli web sitesi (HTTPS) oluşturun
  17. Tablolama yapılarını değerlendirin
  18. Sesle arama optimizasyonu yapın

1- Site hızını optimize edin

Mobil deneyimin ne kadar ön plana çıktığını hepimiz biliyoruz. Mobil kullanıcıların masaüstü kullanıcılarına göre daha fazla olduğu günümüzde, site hızı Google’ın en çok önem verdiği kriterler arasında yer alıyor. Google yaptığı hemen hemen her güncellemede ve dönem dönem açıklamalarda site hızını ön plana çıkartıyor. Bu da demek oluyor ki artık yavaş açılan web sitelerini de bu nedenle arka plana atılıyor. Web sitenizin açılış hızını kontrol etmek için Google PageSpeed Insights, GTMetrix  ve Pingdom araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde site hızınızın Google tarafından nasıl gördüğünü daha iyi analiz edebilirsiniz.

2- Yüksek kaliteli içerik yayınlayın

Arama motorlarında başarı sağlamak için değerlendirebileceğiniz pek çok SEO kriteri bulunuyor. Doğru şekilde yerine getirdiğiniz kriterler hem sitenizin görünürlüğünü arttırır hem de kalitesini arttırdığınız SEO uyumlu sayfalar size trafik olarak geri döner. Doğru içerik yapısı ve organizasyonu (Başlık, meta, maddeler, görseller ve alt başlıklar) arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlar. Yükse kaliteli içerik üretecek bir ekibiniz yoksa içerik desteği almak için bir içerik ajansı ile çalışmanız daha fazla katkı sağlayabilir.

3- Kullanıcıların arama niyetine odaklanın

Google, her zaman açık ve net bir ifadeyle kullanıcı odaklı içerik üretin diye belirtiyor. Bir başka deyişle kullanıcı odaklı olmayan arama motorları odaklı içerik üretmek günümüzde büyük bir hata olacaktır. Sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar aradığı bilgiyi bulamayınca çıkacaklardır. Kullanıcıların hareketlerini önemseyen Google içeriğinizi kaliteli olarak görse bile aranılan bilgi içerikte yer almadığı sürece zamanla sıralamalarda yükselmeniz veya bulunduğunuz pozisyonunuzu korumanız pek mümkün olmayacaktır.

Semrush, geçtiğimiz aylarda sunduğu özellikle kendi kullanıcılarına kelimelerin aranma niyetini de paylaşmaya başladı. Bu özelliği kullanarak kullanıcıların arama niyetini öğrenerek içeriğinizi geliştirebilirsiniz.

4- Anahtar kelime analizi yapın

Her web sitesinin belirli hedef kitlesi ve hitap ettiği bir kitlesi vardır. Kullanıcı odaklı hazırladığınız içeriği doğru bir anahtar kelime planlaması yaparak arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi bir sıralama almasını sağlayabilirsiniz. Hazırladığınız her yeni içerikte aranma hacimleri odaklı bir kurgu yaparak anahtar kelimeleri doğru şekilde yerlştirmeliniz. Anahtar kelime optimizasyonu yaparken aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

  • Başlıklarda hedef anahtar kelimelere göre ilgi uyandıracak cümleler kurmak
  • Meta açıklamalarda odak anahtar kelimenin yer aldığı ve içeriği okumaya teşvik edici kelimelere yer vermek
  • Görsel alt metninde anahtar kelimelere göre seçimler yapmak
  • Bağlantı metninde sayfaları doğru kelimeler ile bağlamak
  • LSI anahtar kelimelerini kullanmak
  • Aşırı, gereksiz anahtar kelime kullanımından kaçınmak
  • Anahtar kelimeleri ve varyasyonlarını alt başlıklarda kullanmak
  • URL’de mümkün olduğu kadar anahtar kelimeleri kullanmak

5- Başlık seçimlerine dikkat edin

İçerik hazırlarken kullandığınız başlıkların (H etiketleri) önemi 2022’de önceye oranla daha değerlidir. Google, globalde ve Türkiye’de de demo çalışmalarına devam ettiği tab bar alanını yakında kullanıma sunacak gibi görünüyor ve tab bar alanı arama motoru sonuç sayfalarında daha fazla yer kaplamamızı sağlıyor. Bahsettiğimiz tab bar alanında 3 adet seçenek kullanıcıların önüne geliyor ve gösterilen başlıklar içerikte yer alan H başlıklarından geliyor. Bu da demek oluyor ki yazı içeriğindeki alt başlıkları kısa (30 karakter ve daha az) ve etkili olacak şekilde kullanarak daha fazla trafik elde edebiliriz.

Aynı zamanda Google veya diğer arama motorları sıralamaları belirlerken H başlıklarından ve H başlıklarının hiyerarşisinden faydalanmaktadır yani H başlıkları anahtar kelime içermeli ve paragrafı özetleyecek başlıklar oluşturmalıdır.

6- Eşsiz bir içeriğe odaklanın

Arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız organik bir içeriğe sahip olmalısınız. Vermiş olduğunuz bilgiler, içerik kurgusu ve cümle yapıları, içeriğin ve paragrafların uzunluğu, paragraf sayısı, H etiketlerinin hiyerarşisi ve başlıkların seçimleri dikkat etmeniz gereken öne çıkan kriterler. Aynı zamanda eşsiz içerik üretmek için emek vermelisiniz ve kopya içerikten uzak durmalısınız, çeviri araçları ile hazırlanılan içerikler de önemli ölçüde arama motorları tarafından tespit edilebiliyor. Farklı sayfalarda birbirine çok yakın içerikler hazırlamak da sırlamada yer kaybetmenize veya arama motorları tarafından ceza almanıza yol açabilir.

7- Güvenilirlik ve uzmanlık konularını önemseyin

Sunduğunuz referanslarınız, hazırladığınız içerikleriniz, özenle seçtiğiniz anahtar kelimeleriniz ve kullanıcılara sunduğunuz doyurucu bilgiler genelde sürdürülebilir olmaz ve bu da yeterlilik sorununu ortaya çıkartır. Hazırladığınızda size mükemmel hissi veren bir içeriğin yanında sitenizde iletişim bilgilerine de yer vererek güvenilirlik tarafında bir adım atabilirsiniz. Aynı zamanda bir künye hazırlayarak kişileri ve görevlerini paylaşarak uzmanlık alanlarını okuyucular ile paylaşabilirsiniz. Bu bilgileri paylaşmanız hem okuyucular açısından hem de arama motorları tarafından pozitif olarak yansıyacaktır.

8- Farklılaşan kaliteli ve taze içerikler hazırlayın

Hazırladığınız içerik herkes tarafından yazılabilecek bir yazı olursa benzerleri arasında ön plana çıkarması çok kolay değil. Her gün yüzlerce binlerce içerik paylaşılıyor ve benzer konuları farklı sitelerde görebiliyoruz, ilgi çekmek ve daha fazla kitleye ulaşmak için yani aralarından sıyrılmak için farklı olmanız gerekiyor.

Hazırladığınız içeriklerde kullanıcılarınız etkileşime gireceği alanlar paylaşarak güçlendirebilirsiniz. Maddelemeler, farklı kaynaklardan popüler alıntılar, videolar, görseller, konuyu desteleyen ekstra bilgi alanları vb düzenlemeler ile bunu sağlayabilirsiniz. Metinlerin arasında ekleyeceğiniz bu alanlar aynı zamanda arama motoru botlarının da sitenizi daha kolay anlamlandırmasını sağlayacaktır.

Paylaştığınız içerikler siteniz aktif olduğu sürece varlığını sürdürse de zaman zaman geçmişe dönüp bilgilerin geçerliliğini ve güncellemeye ihtiyaç olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Verilen bilgilendirici linklerin aktiflikleri veya daha güncel sayfalara yapılması gereken yönlendirmeler, verilen bilgilerde yer alan tarihler, içeriğin başlı başına güncelliğini devam edip etmediği gibi dikkat edilmesi gereken kısımları yenileyerek içeriğinizi taze tutmalısınız.

9- Ziyaretçilerinizi memnun edin

Sitenize arama motoru sonuç sayfasından gelmiş okuyucuların aradıkları bilgiye direkt ulaşması yani tatmin olması oldukça önemlidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kullanıcıların arama niyetine uygun içerikler hazırlamalısınız, içerisinde tüm başarılı SEO taktiklerini uygulamanız içerikler gelen okuyucuları memnun etmezse bir süre sonra negatif sonuçlar ortaya çıkmaya başlar. Bunun nedeni arama motorlarının ölçümlediği ve içerik kalitesini belirlerken dikkat ettiği hemen çıkma oranı, gezilen sayfa sayısı, toplam ziyaret süresi vb farklı kriterler bulunur. Hazırladığınız içeriğin okuyucular tarafında nasıl tepki aldığı önemlidir.

10- Linklerin gücünü önemseyin

Link deyince pek çok kişinin aklına ilk gelen backlinkler oluyor. Aldığınız backlinkler kadar önemli bir başka linkleme çeşidi de iç linkleme. Doğru şekilde inşa ettiğinizde katkısını kısa sürede görebilirsiniz.

Site içinde yaptığınız linklemelerde header ve footer’da yer alan linklerin doğru seçilmesi kritik bir nokta, aynı zamanda güçlü sayfalarınızdan sitenizde farklı sayfalara vereceğiniz linklerin de faydasını pozitif olarak göreceksiniz. Bununla birlikte sitenizde yazı alanın sağ veya sol tarafında bulunan barların da efektif şekilde kullanılması da önemli bir detay.

Başka sitelerde sizden bahsedilmesi ve siteniz verilen linkler arama motorları tarafından takip edilir ve önemsenir. Sitenize gelen linkler yaptığınız iş ile ne kadar ilgili ve alakalı olursa arama motorları nezdinde itibarınız o kadar güçlü olur. Sitenize verilen her link pozitif yansımaz, sizinle doğrudan veya dolaylı olarak alakası bulunmayan link veren siteleri temizlemeniz gerekmektedir. Sitenize verilen linkleri Google Search Console üzerinden veya Semrush, Link Assistant gibi SEO araçları ile tespit edebilirsiniz.

11- Tıklanma oranına (CTR) önem verin

Click Through Rate kısaltması olarak dilimize yerleşen CTR yani tıklama oranı reklamlarda olduğu kadar SEO açısından da önemlidir. Arama sonuçlarında göründüğünüzde başlık ve meta açıklama ile ne kadar dikkat çektiğiniz yani kullanıcıların ne kadar alakalı olarak gördüğü arama motoru sıralama puanlamasında etkili olduğu bilinmektedir.

12- Mobil uyuma önem verin

Mobil cihazların kullanımının yaygınlaşması ile başlayan ve süregelen bu süreçte sitenizin sadece masaüstüne uyumlu olması yeterli değildir, çünkü aramaların yarısından fazlası mobil cihazlar üzerinden yapılıyor. Bu da demek oluyor ki siteniz mobil uyumlu değilse kullanıcılar için doğru deneyimi oluşturamıyorsunuz ve arama motorları nezdinde hanenize eksi puan yazdırıyorsunuz. Bu sebeple sitenizdeki tüm sayfaların mobil uyumlu olduğundan emin olmalı, belirli aralıklarla farklı mobil cihaz türlerinde test etmeli ve doğru çalıştığından emin olmasınız. Mobil kullanıcı deneyimi başarılı bir seviyedeyse sıralamalarda iyi yönde etkilenmesini bekleyebilirsiniz. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Mobil Uyumluluk Testi ile öğrenebilirsiniz.

13- Sayfa içi optimizasyonu üst seviyeye çıkartın

Sayfa içi SEO özen gösterdiğinizde kalite puanını arttıracak ve sitenizi ön plana taşıyacaktır. İçeriğiniz başlığında, ilk paragrafında, görsellerinizde anahtar kelimelere yer verin. Yazı içerisinde belirlediğiniz anahtar kelime/anahtar kelime grubunu ve alakalı yakın anahtar kelime gruplarını değerlendirerek yazı içinde makul ölçüde yer verin. Ayrıca meta başlık ve meta açıklamaları hazırlarken de anahtar kelimelerinizi geçirmeye dikkat etmelisiniz.

Teknik olarak blirtilmesi gereken bir başka nokta da Schema uygulamaları. Doğru şekilde sitenizde yer verdiğinizde Google botlarının sitenizi daha hızlı ve kolay şekilde tanımasını sağlar. 500’den fazla Schema türü vardır, siteniz için uygun olanları seçip uygulamalarını yapmak sıralamalarda size fayda sağlayacaktır.

14- Kullanıcı deneyimini önemseyin

Yaptığımız hazırlıkların hepsinde kullanıcı odaklı olmamız gerekir çünkü işin merkezinde kullanıcılar yer alıyor. Sitemizde kullanıcı deneyimi ne kadar iyi olursa pozitif dönüşler o kadar yüksek olur. Sitenize organik, sosyal medya veya reklamlar yoluyla getirdiğiniz kullanıcıları memnun edemezseniz istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Kullanıcıların hareketleri arama motorları tarafından takip edildiği için sunmuş olduğunuz içerik her ne olursa olsun sitenize gelen kullanıcıları memnun etmek her zaman ilk hedefiniz olmalı.

Yukarıda saydığımız maddeler de kullanıcı odaklı yaklaşımlar. Bununla birlikte sitenizin mimari yapısı da sade ve göze hoş gelecek şekilde olmalıdır. Kullanıcılar sitenizde aradıkları şeye kolay ulaşabilmeli, kategori yapınız ve ürün veya içerik akışınız uyumlu olmalıdır. Kategori ağacını düşük derinlikli ve anlaşılabilir şekilde hazırlamalısınız. Aynı zamanda breadcrumb kullanarak hem kullanıcılara doğru bilgi akışı sunmalı hem de arama motoru botlarının sitenizi taramasını kolaylaştıracak şekilde olmalı.

15- Örümceklerin tarama yapmasını kolaylaştırın

Kullanıcı deneyimi ile birlikte dikkat edilmesi ve geliştirilmesi gereken bir başka deneyim de arama motoru botlarının sitenizi ziyaret ettiğinde kolay tanımlayabilecekleri bir yapı sunmaktır. Site hızı, kolay anlaşılır hiyerarşik yapı, indekslerin açık olması, site haritasının anlamlandırılabilir olması, tarama bütçesinin doğru kullanımı gibi kriterlere önem verdiğinizde arama motorları sitenizi hızlıca indeksleyecek ve sıralamalarda yer vermeye başlayacaktır. Search Console, ScramingFrog, SemRush ve Sitechecker gibi araçlarla sitenizin taranabilir olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

16- Güvenli web sitesi (HTTPS) oluşturun

Site güvenliği önemli SEO kriterleri arasındadır ve Google tarafında güvenlik unsuru kullanıcılara net şekilde aktarılmaktadır. Sahip olduğunuz bir web sitesi varsa SSL sertifikası olmazsa olmazlardan bir tanesi haline geldi. Arama motorları güvenli olmayan siteleri sıralamalarda arka plana almaya başlar ve bu da hem organik sıralamanızı hem de kullanıcı tarafında güvenilirliğinizi etkiler, hiçbir kullanıcı ulaştığı sitenin yanında “güvenli değil” ibaresini görmek istemez.

17- Tablolama yapılarını değerlendirin

Google arama motoru sonuç sayfalarında tab olarak sonuçları göstermeyi test ettiğini yukarıda paylaşmıştık. Verilen örneklerde ve karşılaştığımız demolarda tab bar alanına sahip web sitelerinin Table of Content olarak bildiğimiz tablolama yapılarına tablosuna sahip olduğunu gözlemliyoruz.

Tablolama yapıları sayfanıza ulaşan kullanıcıların uzun içerikler içerisinde sadece tek tıkla kendisini ilgilendiren kısma ulaşarak istedikleri bilgilere ulaşmak için zaman kaybetmeyecekler. Aynı zamanda kullanıcı deneyimine de önemli bir katkı sağlamış olacaksınız.

18- Sesle arama optimizasyonu yapın

Teknolojik gelişmelerin bize sunduğu imkanlardan biri olarak ön plana çıkan sesli arama artık pek çok kullanıcının tercih ettiği bir konuma geldi. İşletim sisteminin desteklediği Google Asistan, Siri vb asistanlar yardımı ile ihtiyacımız olan bilgilere ulaşmak için yazmak yerine sesle arayarak arama motorlarında çok daha kolay ve hızlı aramalar yapılabiliyor. Sitenizi Speakable yapısal veri işaretlemesi kullanarak sesli aramalar için optimize edebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Nöropazarlama Nedir

Nöropazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

0
Nöropazarlama beyindeki satın alma algılarını inceleyerek; insan davranışlarının, karar alma süreçlerinin ve tüketici tercihlerinin anlaşılmasında nörobilimsel tekniklerin kullanılmasını içerir. Nöropazarlama, tüketicilerin beynindeki aktiviteleri inceleyerek,...