Ana SayfaPazarlamaOutrage Marketing Nedir?

Outrage Marketing Nedir?

-

Outrage marketing’in anlamı tam olarak öfke pazarlaması olarak dilimize geçmiştir. Bazen şok pazarlaması (shockvertising) olarak da adlandırılır. Bir ürünü, markayı, hizmeti pazarlamak için insanların duygusal tepkilerini harekete geçirmek oldukça yaygındır. Outrage pazarlamada asıl amaç, tüketicinin dikkatini çekmek ve konuşulabilirlik yaratmaktır. Çünkü insanlar tartışmaya açık içerikler hakkında konuşmayı severler, ilgilerini çeker ve böylelikle yaptığınız çalışma sosyal mecralarda hızla yayılır. Duygusal pazarlamaya yönelik planlarınız, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi daha geniş kitlelere yaymanıza ve marka bilinirliğini artırmaya oldukça yardımcı olur.

Öfke Pazarlamasının Riskleri

Outrage pazarlama dikkat çekmek için yararlı bir strateji olsa da riskleri de mevcuttur. Bazı zamanlarda olumsuz tepkiler almanıza sebep olabilir ve düşündüğünüzden farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Genellikle hassas konuları ve toplumsal normları ele alan öfke pazarlamasını seçerken dikkatli olmanız gerekmektedir. Markaların oluşturacakları içerikleri seçerken hedef kitlesini iyi tanıması önemlidir. Çünkü reklam veya haberi yaptığınız içeriğin ne olduğuna bağlı olarak karşı tarafa bir şekilde geçmelidir. Yanlış kitleye yanlış bir strateji uygularsanız bu aleyhinize olabilir ve markanızın itibarını etkileyebilir.

Markalar Outrage pazarlamayı uygulayacağı zaman, etik değerlere ve toplumsal konulara hassasiyetle yaklaşmalıdır. Duygu uyandırarak bazı kitlelerin dikkatini çekerken bazı kitleleri de olumsuz anlamda harekete geçirerek tepki görebilirsiniz. Çünkü duygular her insanda farklılık gösterebilir.

Outrage Marketing Nedir?
Outrage Marketing Nedir?

Algoritmaların Öfke Pazarlamasına Uygunluğu

Genellikle sosyal medya platformları Outrage pazarlamayı destekler niteliktedir. Algoritmalar, olumlu ya da olumsuz fark etmeksizin tepki alan kullanıcıları ön plana çıkarır. Ne kadar tepki aldığınız sizin ne kadar konuşulduğunuzu da gösterir. Bahsettiğimiz gibi tepkinin olumlu olması şart değildir, adı gibi öfke pazarlaması tüketicide, kullanıcıda öfke duygusunu uyandırmalıdır. Algoritmaların yardımı sayesinde outrage marketing sosyal medyada daha çok kullanılan bir stratejidir.

İyi planlanmış bir outrage marketing, itibarınızı çok kısa bir sürede yükseltebilecek güçtedir. Bunun nedeni ise tepki alacağı kitlenin her an hazırda olmasıdır. Bu durumu yönetebilecek güçlü markalar öfke pazarlamasını kullanırlar. Sadece bilinen markalar değil, bilinmeyen markalar da bilinirlik sağlamak için outrage marketing’den yararlanabilirler.

The White Moose Café Nedir?

Akıllarda kalan bir outrage marketing örneği verecek olursak Dublin’de bulunan The White Moose Cafe’den bahsetmek gerekir. Kafe, pankekleri ya da kahvelerinden çok, düzenli olarak kullandığı outrage marketing ile gündem haline geliyor. İşletme sahibi Paul Stenson, kafe hakkında bilgilerden çok öfke pazarlaması üzerine bilgiler verebilecek konumda.

Kafe, “All vegans are barred from our cafe” (Kafemize hiçbir vegan giremez) şeklinde tweet attıktan sonra veganlardan fazlasıyla tepki topladı. Geri adım atmayan marka, bu stratejiyi körükleyerek öfke pazarlamasına devam etti. Bu espri stiline yakın olanlar ve anlayanlar, tweete destek çıkarken işletmenin de böylelikle potansiyel müşterileri ortaya çıkmış oldu.

Son olarak, günden güne sosyal medya ve dijital platformlar yaygınlaşırken ve insanlar neredeyse her şeye tepki vermeye hazır bir durumdayken, outrage marketing fazlasıyla kullanılacak bir pazarlama stratejisi olacak gibi görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...