Ana SayfaSEOSayfaların Google dizine eklenmemesinin 3 nedeni

Sayfaların Google dizine eklenmemesinin 3 nedeni

-

Web site yöneticilerinin içeriği ürettikten sonra içeriğin Google’da dizine eklenmediğini görebilirler bunun birden fazla nedeni var ancak yazıda vereceğimiz 3 ana madde dizine eklenme sorununuzu çözmenize yardımcı olacaktır. İçerikleriniz Google dizinine eklenmediği zaman trafiklerde büyük oranda düşüş yaşayabilir rakipleriniz arasında geri kalabilirsiniz. Yapılan basit hatalar dizine eklenme sorununu tetikleyebilir.

Sayfaları dizinden hariç tutma

Birçok web yöneticisi robots.txt dosyasını belirli aralıklar ile kontrol etmesi gerektiğini bilmez. Robots.txt dosyası kullandığınız eklentiler veya sunucunuza göre zamanla belirli durumlarda değişime uğrar. Örnek olarak yaygın olarak kullanılan sunucu yazılımlarından birisi robots.txt dosyanıza “crawl-delay:” satırını otomatik olarak ekliyor. crawl-delay tarama gecikmesi anlamına gelmektedir ve arama motoru botlarına sayfalarınızda gezerken gecikme yaşatır. Arama motoru botları sitenin yavaşladığını ve kendisini sınırladığını hissettiği zaman siteyi terk ediyor. Önemli bir diğer durum ise robots.txt dosyanızın botlar tarafından erişilebilir olduğundan emin olun. Bazı sunucu firmaları bazı arama motorlarına engel koyabiliyorlar. Bunlara dikkat etmelisiniz.

Yazılım tarafında ise tasarım aşamasında veya belirli sebeplerden dolayı “noindex” meta etiketinin sitede unutulduğu durumlar oluşabiliyor. noindex ile işaretlenen sayfalar dizine eklenmeyeceği için size zarar verecektir.

Tarama bütçesi

Tarama bütçesi birçok web yöneticisinin göz ardı ettiği bir konudur. Tarama bütçenizi doğru kullanmanız ve arttıracak adımlar atmanız gerekmektedir. Yeni açılan sitenizin tarama bütçesi sınırlı olacağı için yeni açılmış sitenize onbinlerce içerik girmeniz sitenize faydası olmayacaktır. İçerik girişlerinizi düzenli şekilde arttırarak tarama bütçenizi iyi yönetmeniz gerekmektedir. Tarama bütçenizi sitenizin hızı önemli ölçüde etkilemektedir bu konuyu asla göz ardı etmeyin.

Örnek ile anlatacak olursak; Bir fırın işletmesine sahipsiniz işletmenizin günlük müşteri sayısı 10 ve her müşteriniz 1 ekmek alıyor. Sizin üretiminiz ise günlük 100 bu durumda ürettiğiniz ekmekler satılmayacak ertesi güne kalacaktır. Ertesi gün müşterileriniz dünkü ekmeği tercih etme olasılığı daha az olacağı için yeni ürünler satılırken eskisi daha az satılacak. Yani her içeriğinizin düzgün bir şekilde index almasınız istiyor iseniz tarama bütçenizi iyi yönetmeniz gerekiyor. Sosyal medyada paylaşımlar yaparak daha fazla kullanıcıyı sitenize çekmeniz gerekiyor.

Yinelenen içerikler

Yinelenen içerik üretmek o kadar basit bir durum ki neredeyse her içerik üreticisi bu hataya düşüyor. Düzenli ve kaliteli içerik üreten bir siteniz var ve içeriklerinizin yinelenen olmadığından eminseniz daha detaylı bakmayı deneyin. En basit örnek olan etiket kullanımı. Yazılara etiketler giriyoruz ve bu etiketlerin bir sayfası oluşuyor çoğu web yöneticisi etiket kullanımını doğru anlayamadığı için her yazıda neredeyse aynı etiketleri kullanıyor. Sonuç ise yinelenen içerik oluşuyor örnek olarak; tüm yazılara ekmek ve un etiketini giriyoruz diyelim. Şimdi o etiket sayfasına giriş yaptığınızı düşünün sadece başlık değişecektir. Listelenen yazılar aynı sayfa güncellenme zamanları aynı sadece ve sadece başlık değişiyor. Bu iki etiket sayfası sizce aynı değil mi? direkt olarak yinelenen içerik üretmiş oluyorsunuz. Kategorilerde de aynı durum mevcut sitenizin tamamını kontrol altında tutmanız gerekiyor.

Etiketler sıralama üzerinde etkili mi?

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

  1. Üstad, eline sağlık! yine harika bir içerik olmuş. Verdiğin kıymetli bilgilere kulak asmalarını öneriyorum, sayende diğer projem için senden çok fikir almıştım 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Kişiselleştirme Nedir?

İçerik Kişiselleştirme Nedir?

0
İçerik kişiselleştirme, sunulacak olan hizmeti, ilgi alanlarınızı, lokasyon, cinsiyet, yaşınız ve aramalarınız gibi birçok veriye dayanarak size özel hale getirmek olarak adlandırılabilir.  İstatistiklere göre...