Ana SayfaSEO301 yönlendirmeleri Google sıralamasını etkileyebilir mi?

301 yönlendirmeleri Google sıralamasını etkileyebilir mi?

-

301 yönlendirmeleri Google sıralamanızı etkileyebilir mi? 301 yönlendirmeleri ile iyileştirilmiş sıralamalar arasında bir bağlantı olup olmadığını öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir web sayfasının kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını arama motorlarına bildirmek için 301 yönlendirmelerini kullanmak kesinlikle yapılabilecek en iyi SEO uygulamalarından bir tanesidir.

301 yönlendirmeleri nedir?

301 yönlendirmesi, kalıcı olarak değişen bir URL için sunucu tarafında yeniden yönlendirmesidir.

Aşağıdaki senaryolar için bir 301 yönlendirmesi kullanırsınız:

  • Site HTTP’den HTTPS’ye yönlendirildiğinde
  • Eski bir alan adından yeni bir alana geçildiğinde
  • Mevcut gönderiler ve sayfalar için URL bağlantılarının optimize edilmesinde
  • Yeni bir web sitesi platformuna geçiyorsunuz ve sayfalarınız https://domain.com/page.html’den https://domain.com/page/ olarak değiştirildiğinde

Eski URL’de hali hazırda var olan bağlantılar varsa, bunlar otomatik olarak yeni URL’ye uygulanır mı?

Bir sıralama faktörü olarak 301 yönlendirmeleri hakkında resmi olarak fazla bir şey söylenmiyor. 2012’de, Google’ın Webspam Ekibinin başkanı Matt Cutts, Google’ın bir sayfadan diğerine sınırsız sayıda yönlendirme yapabileceğini söyledi. Google, bir sayfa başka bir sayfaya yönlendirilirse ve ardından tekrar tekrar yönlendirilirse birden fazla atlama yapar. Googlebot’un dört ila beş atlamadan sonra yönlendirmeleri takip etmeyi bırakabileceğini belirtildi.

2013’te Cutts, 301 yönlendirmelerinde PageRank’in küçük bir yüzdesinin kaybolduğunu doğruladı. Bazı SEO uzmanları %15’lik bir kayıptan bahsederken, Cutts belirli bir yüzde belirtmedi. 2016’da Google’dan John Mueller, HTTP’den HTTPS’ye geçişle ilgili bir gönderide 301 yönlendirmelerinin PageRank’i geçip geçmediği sorusunu yanıtladı.

Web yöneticilerine güvence veren Mueller:

“Herhangi bir büyük site değişikliğinde dalgalanmalar olabilir. Herhangi bir garanti veremiyoruz, ancak sistemlerimiz genellikle HTTP -> HTTPS hareketlerini algılamakta iyidir.”

“…HTTP’den HTTPS’ye 301 veya 30.2 yönlendirmeleri için PageRank kaybolmaz.”

2019’da John, SSL’nin bir web sitesinin arama sıralamalarını nasıl etkilediğini tartışırken HTTPS’nin hafif bir sıralama faktörü olduğunu doğruladı. Bir web sitesinin HTTP’den HTTPS’ye yeniden yönlendirilmesi, 301 yönlendirmelerinin sıralama faktörlerine bağlanmasının en basit yoludur.

2020’de Mueller, birden fazla 301 yönlendirmesini bir araya getirmenin olası SEO sonuçlarını tartıştı. Yönlendirmeler hızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca Google, bir yönlendirme zincirinde yalnızca beş “atlamaya” kadar sınırlandırıldığını da belirtmemiz gerekir. 2021’de Google, Gelişmiş SEO belgelerinde var olan yönlendirmeler kısmını ve Google Arama kılavuzunu güncelledi. Tüm yönlendirme türleri arasında 301 yönlendirmelerinin doğru şekilde taranma olasılığının yüksek olduğunu doğruladı.

Google özellikle şunları belirtti:

“…bir sunucu tarafı yönlendirmesi, Google tarafından doğru şekilde yorumlanma şansı en yüksek olanıdır.”

Geçici HTTP ve meta yenilemeleri, Googlebot’lar tarafından en az doğru şekilde işlenme şansına sahiptir.

Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...