Ana SayfaSEOArama Motoru Çeşitleri Nelerdir?

Arama Motoru Çeşitleri Nelerdir?

-

Arama Motoru Çeşitleri denilince akla ilk başta Google geldiğini hepimiz biliyoruz. Önceki yıllarda Yandex ülkemizdeki agrasif reklam çalışmaları yaparak hayatımıza girmeye çalışsa da kalbimiz tümüyle Google ile atıyor ancak sadece bildiğiniz kısım bu kullandığınız bir çok sistem Arama Motoru çeşidi ve bu çeşitleri sizler için yazımızda bir araya getirdik.

 

Arama Motoru Nedir?

Öncelikle kısa bir açıklama ile Arama Motorunu tanıyalım. Arama motorları kullanıcılarının erişmek istediği içerikleri tarar ve kendi algroitmasına göre işlemden geçirerek sıralamasını bizlere sunar. Arama Motorları bilgiyi örümcekler ile toplar, bu örümcekler saniyede terabaytlarca veri işleyerek bizim daha doğru bilgiye erişmemiz için çalışırlar.

 

Arama Motoru Çeşitleri Nelerdir?

Asıl konuya geçmeden önce En Çok Kullanılan 21 Arama Motoru yazımızı okuyup güncel “en çok kullanılan Arama motorları” listesine göz atabilirsiniz. Aslında insanlar arama motorlarını sadece Google, Yandex, Bing gibi sistemler olduğunu sanıyor. Bu bilgi yanlış bir bilgidir, arama motorları sadece internetin olduğu değil teknolojinin olduğu her yerde karşımıza çıkarlar. İnternetsiz bir cihazda bile arama motoru bulunabilir sadece Arama Motoru kelimesini nasıl düşündüğünüze bağlı bir durumdur bu.

 

İnternet Sitelerini Kendi Algoritmasına Göre Sıralayan

En bilindik arama motoru çeşididir. Pazar payını elinde tutan site ise google.com dur. İçerik olarak diğer siteleri örümcekleri ile ardından içerik ve site kalitesine göre kullanıcılarının karşısına sıra ile çıkarırlar.

 

1- İnternet Siteleri İçerisinde Bulunan

Arama motorlarının sadece Google vb. gibi sitelerden ibaret olmadığını buradan kanıtlamış oluyoruz. Google gibi büyük bir firmanın bile kendisine rakip gördüğü arama motoru youtube olarak bilinir işin garip tarafı ise youtube kendisinin yan kuruluşudur.

 

2- İnternet Sitelerinin Listelendiği Dizinler

İnternet’in yaygınlaşmaya başlaması ile siteleri listeleyen dizinler ortaya çıkmıştır. Şu anki teknoloji olmadığı için bu arama motorları sadece sitelerin ana başlıklarını veriyordur. Bu sistemlerde içerik araması yapamıyordunuz. Bu sistemin en büyük örneği geçtiğimiz yıl hayata gözlerini yumdu.

 

3- Cihazların İçerisinde Bulunan Arama Bölümleri

En büyük örnek işletim sistemlerindeki arama özellikleri olabilir. Yapı olarak aslında Google’a benzeyen türdedir içerikleri alaka düzeyine göre sıralar ve büyük çoğunluğu arka planda dizin oluşturur. Aslında küçük çaplı en gelişmiş olanı budur hem arama yapıp hem dizin oluşturuyor.

 

 

 

Can YİĞİTEROL
Can YİĞİTEROL
1999 Yılında Çorum'da doğdum. İnternet teknolojileri alanında kendimi okuma yazmayı öğrendiğim zamandan bu yana geliştiriyorum. Uzmanlık alanı olarak SEO ve Dünya'nın en büyük içerik yönetim sistemi olan Wordpress üzerinde kendimi geliştirmeye devam ediyorum. 7 yıldır kişisel blog sayfamda düşüncelerimi paylaşıyorum. Arama motoru optimizasyonunun bir sihir olduğuna inanıyorum ve bu beyinde sihire fazlasıyla yer var...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

Google ADS Reklamlarında Dinamik Anahtar Kelime Eklemek

0
Google ADS, reklam kampanyalarının etkinliğini arttırmak için çeşitli özellikler sunmaktadır. Dinamik anahtar kelime ekleme özelliği, reklamlarınızın alaka düzeylerini ve dönüşüm oranlarını artırma konusunda hayati bir...