Ana SayfaSEOBaşarılı arama yapmak için Google Arama ipuçları

Başarılı arama yapmak için Google Arama ipuçları

-

Başlıkta Google Arama ipuçları olarak bahsettik ama buradaki bilgileri Google Arama teknikleri olarak da adlandırabilir ve başarılı arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Arama Motorlarının Tarihçesi

Doksanlı yılların ortalarından bu yana yani internetin hayatımıza girdiği dönemden itibaren aradığımız bilgilere ulaşmak içinarama motorları bize yardımcı oluyor. Kurulduğu dönemden sonra hızlı bir yükselişe geçen Google yüksek kullanım oranlarına ulaştı ve algoritmasını sürekli güncelleyerek kullanıcı deneyimini arttırmaya devam ediyor. Günümüzde Türkiye’de %90’lar seviyesinde bir kullanıma sahip olan Google Arama’da merak ettiğimiz, bilgi edinmek istediğimiz bulabiliyoruz.

Googla Arama’yı daha etkin kullanın

Gitmek istediğiniz bir yeri, sevdiğiniz şarkıcının şarkı sözlerini, takip ettiğimiz dizi ile ilgili bilgileri vb pek çok arama sorgusu yapıp bilgilere ulaşıyoruz. Ben en son Türkiye İzlanda karşılaşmasının saati aradım mesela 🙂

Yukarıdaki örnekler doğrudan sonuç odaklı ve karmaşık olmayan cevaplara sahip fakat bulmaya çalıştığımız her bilgi bu kadar net cevaplara sahip olmayabilir. Aradığınız bilgi ile ilgili haber sitelerinin sadece daha fazla gösterimi için hazırladığı içeriklerde istediğiniz bilgiye ulaşamayabilirsiniz.

Google güncellemeleri ile ilgili bir bilgi aradığınızda pek çok içerik karşınıza çıkar, algoritma güncellemesinin olduğunu anlatan ama güncelleme sonrası nelerin değiştiğini bulmak istiyorsanız sonuç odaklı alternatif aramalar yapmanız gerekir.

Her yaştan insanın aradıkları bilgileri hızlı bir şekilde bulmalarına yardımcı olmak için 6 basit adım paylaşıyoruz.

İşinize Yarayacak Google Arama İpuçları

Google Arama ipuçları

Bir arama daha yapın

Genellikle insanlar Google Arama’da yaptıkları arama sorgusunda ilk sonuçları görür ve üst sıralarda yer alan sonuçlarda doğru cevabın olduğunu varsayar. Ancak bilgi almaya çalıştığınız karmaşık bir konuyla ilgili basit bir arama, sorunuzun doğru cevabına ulaşmak için yeterli olmayabilir. Konuyla ilgili iki veya üç alternatif arama yapmak, konuyla ilgili kapsamlı bir içeriğe ulaşmak için güvenilir kaynaklara ulaşmanızı sağlar.

Kaynaklarınızın güvenilirliğini kontrol edin

Web’de arama yaparken, girdiğiniz sitenin arama yaptığınız sorgu için en iyi bilgi kaynağı olduğundan emin olmalısınız. Web sitesinin temel amacını göz önünde bulundurun ve kendinize sorun: Bana neden yardım etmeye çalışıyorlar? Bu bilgiyi paylaşmadaki amaçları nedir? Web sitesindeki bilgiler diğer güvenilir kaynaklarla aynı mı?

Bir web sitesinin güvenilirliğini kontrol etmenin bir başka yolu, başkalarının o web sitesi hakkında neler söylediğini öğrenmek için forumlara veya alternatif gruplara bakmaktır.

Sorunuza cevabı dahil ederek deneyin

Cevaptan şüphelendiğiniz veya emin olamadığınız bir arama yapabilirsiniz. Cevabı sorguya dahil etmek, arama sonuçlarında tam olarak aradığınız veriye daha kolay ulaşmanızı sağlayabilir. Örneğin, golden retrievers cinsi bir köpeğin ortalama kaç kilo olduğunu  “golden retrievers 30 kilo” arama yaparsanız, arama sorgusunda içinde 30 kilo geçen sitelere ulaşabilirsiniz. Bunun yerine “golden retrievers kaç kilo olmalı” şeklinde arayın. Karşınıza çıkan arama sonuçları sayfasında yukarıda bahsettiğimiz güvenilir kaynak tekniğini uygulayarak doğru cevabı bulabilirsiniz.

Aramanızı geniş bir şekilde başlatın, ardından daraltın

Konunuzla ilgili geniş ve oldukça genel terimlerle aramaya başlayın. Ardından, aramanızın en alakalı yönlerini bulduğunuzda aramanızı daraltabilirsiniz. Örneğin, “İstanbul’da kaç anaokulu öğretmeni var” şeklinde ararsanız çok fazla sonuç alırsınız ulaşmak istediğiniz bilgi bu olmayabilir veya gereğinden fazla bilgi ile karşılaştığınız için odaklandığınız bilgiyi bulamayabilirsiniz. Arama sorgunuzu daraltmayı deneyin ve “Bakırköy devlet okullarındaki anaokulu öğretmeni sayısı” şeklinde arayın.

Anahtar kelimelerinizi karıştırın ve eşleştirin

İlk maddede bahsettiğimiz gibi bazen istediğiniz bilgilere odaklanmak için birkaç farklı sorgu denemelisiniz. Anahtar kelimeler, aradığınız bilgideki en önemli kelimelerdir; arama motoruna tam olarak ne aradığınızı ifade ederler. Sayfada hangi arama sorgularının en uygun cevabı getireceğini veya başka birinin nasıl yazacağını kendinize sorun. Google Arama ipuçları araması sizin aklına en fazla yatan arama sorgusu olabilir ama belki Google Arama teknikleri arama sorgusu daha fazla bilgiye ulaşmanızı sağlayabilir, başkaları daha yoğun olarak bu aramayı yapıyor olabilir.

Bunu yapmanın yararlı bir yolu, cevaba ulaşmanıza yardımcı olacak bilgilere ulaşmak için paralel tarama(parallel browsing) yapmaktır. Yani, farklı tarayıcı sekmelerinde aramanızdaki farklı varyasyonları deneyin ve sonuçları yan yana karşılaştırın.

Diğer aranabilir içerik türlerini keşfedin (Görseller, Videolar, Kitaplar)

Özellikle aradığınız sorgu neticesinde görsel içerik bulmak istediğinizde, tüm sonuçlar yerine Google Arama’nın diğer özelliklerini kullanmak yararlı olabilir. Yeni bir iş aradığınızı varsayalım; özgeçmişin nasıl hazırlanacağına dair bir örnek bulmak istiyorsunuz. Aradığınız bilgiye daha kolay ulaşabilmek için Google Görseller sekmesinde yer alan sonuçlar tercih edebilirsiniz. En sevdiğiniz yemeği evde yapmak istediğinizde nasıl pişireceğinizi öğrenmek için yemek pişirme adımlarını bulabileceğiniz içerik için Videolar’da arama yapabilirsiniz.

Bu ipuçlarını kullanarak bundan sonraki aramanızdan zaman kazanabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Rakip Analizi ile SEO Stratejinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

Rakip Analizi ile SEO Stratejinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

0
Dijital dünyada rekabetin giderek artması, web sitelerinin yalnızca SEO stratejilerini değil, rakiplerinin stratejilerini de yakından takip etmelerini gerektiriyor. Rakip analizi, SEO stratejilerinizi geliştirmek ve...