Ana SayfaPazarlamaDigital Marketing Qualified Lead (DMQL) nedir?

Digital Marketing Qualified Lead (DMQL) nedir?

-

Dijital pazarlama nitelikli müşteri adayı, satış olarak sınıflandırılan kriterlere sahip olması muhtemel bir tüketiciyi ifade etmektedir. Bir nevi satış öncesi aşama olarak değerlendirilir. DMQL’ler pazarlamacının ürünleri hakkında web sitesi üzerinden bilgi edinerek, iletişim bilgilerinin gönderilmesine müsade ederek, alışveriş sepetine ürünlerden eklemek gibi eylemleri sık sık gerçekleştirerek marka ile kasıtlı olarak ilgilenen bir müşteri adayı haline gelir. Marka için bu kişiler gelecek vaat eden potansiyel müşterilerdir. Normal bir müşteriye göre satış konuşmasına açık olma olasılıkları daha fazladır.

Genel bir tabir ile DMQL’ler müşteri olma yolunda gerekli adımları atarak zamanla SQL’ye  (Satışa uygun müşteri adayı) dönüşür. Pazarlamacılar da potansiyel müşterileri DMQL aşamasına geçtiğinde artık puan sistemine dahil edebilir. Dolayısıyla nasıl satış yapacağınıza ve hangi kanallar ile iletişime geçeceğini katman olarak değerlendirilir.

Gelişen teknoloji ve dijitalleşme, müşterilere tüm arananlara ulaşabilme ve aralarından birini tercih edebilme imkanını sağlamaktadır. Müşterilerin bu imkana sahip olması işletmelerin işini bir hayli zorlaştırmaktadır. Küçük veya büyük işletmeleri başarıya götürebilecek nokta müşteri odaklı dijital pazarlama stratejileri belirlemektir. Dijital pazarlama stratejilerinin temel taşı müşteri veya potansiyel müşterinin beklentilerini ve neye ihtiyaç duyduğunu bilmektir.

Çünkü bir müşteri kendini ne kadar değerli hissederse o kadar markanın savunucusu haline gelir. Hedefi müşteri memnuniyetini sağlamak olan tüm işletmelerin başarıya ulaşması mümkündür. Çünkü memnun olmuş müşteri demek devamında gelen olumlu referanslar demektir. Pazarlama nitelikli müşteri adayını diğer tüm potansiyel müşteri adaylarından ayıran kriterler mevcuttur.

Bu kriterler; web sitesi ve web sayfası ziyaretleri, içerik indirmeleri, CTA tıklamaları, doldurulmuş çevrim içi bir form, sosyal medya gönderilerinin yorumları, beğenileri ve paylaşımlarıdır. Pazarlama iletişimi uzun soluklu bir süreçtir. Yolculuk satış sürecinden müşteri sadakatine kadar uzanır. Markalar süreci kolaylaştırmak adına potansiyel müşterileri ve mevcut müşterileri aşamalara ayırabilirler. 

Müşteri odaklı dijital pazarlama stratejileri

  • İlk olarak doğru bir ekiple çalışmak gereklidir. Müşteri ile onunla iletişim kuran satıcı arasında bir bağ oluşur. Bu nedenle ekip çalışanları empati beceri yüksek, doğru iletişim kurabilen ve duyarlı insanlardan oluşmalıdır. 
  • Müşteriyi anlamak önemli bir stratejidir. Özellikle mutsuz veya mağdur olmuş bir müşteriyi memnun edebilen bir işletme kendi zayıf noktalarının da farkına varır. 
  • Hedefi yüksek olan işletmelerin yeniliklere açık olması gerekmektedir. Değişen trendlerden müşteriyi haberdar etmek müşteri odaklı dijital pazarlamanın bir bölümüdür. Kısaca bir marka olarak yol gösterici niteliklere sahip olmak müşterinin gözünde önemli yere sahiptir.
  • Başarılı içerikler sunmak ve ilgi çekici sloganlar yaratmak potansiyel müşterilere ulaşmayı sağlamaktadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken şey içeriklerin sektörle alakalı konular dışında olmamasıdır. Çünkü sektörle ilgili içerikler doğru hedef kitleyi beraberinde getirir. 

Son olarak, müşteri memnuniyetini esas alan işletmeler müşterilerin ihtiyaç ve taleplerine yönelik çalışmaktadır. Bu durum da onları değerli bir işletme yapmaktadır. Kendisinin düşünce ve fikirlerine önem verildiğini gören müşteri, bu etkileşimden mutlu bir şekilde ayrılmaktadır.

Mutlu ayrılan müşteri sosyal medya platformlarında veya e-satış platformlarında işletmeye yönelik olumlu geri bildirimde bulunmaktadır. Bu durum da yeni müşterileri beraberinde getirmektedir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

Google E-A-T’in SEO için Önemi Nedir?

0
E-A-T, yani "Uzmanlık, Yetki ve Güvenirlik," internet sitelerinden toplanan verilerin arama sonuçlarının kalitesini artırmak amacıyla, Google tarafından kullanılan bir değerlendirme kriteridir. Bu kavram, web...